Στη Βουλή φέρνει τα λουκέτα τραπεζικών καταστημάτων σε Παραμυθιά και Φιλιάτες ο Μάριος Κάτσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ο Μάριος Κάτσης σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο των καταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά και της Εθνικής τράπεζας στους Φιλιάτες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε για το θέμα:

Οι απαράδεκτες αποφάσεις για τα επικείμενα λουκέτα της τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά και της Εθνικής στους Φιλιάτες, είναι τα τελευταία επεισόδια μιας πρωτοφανούς διαδικασίας αποψίλωσης της Θεσπρωτίας από κρίσιμες υπηρεσίες, που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Έχουμε ήδη το λουκέτο στο κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στους Φιλιάτες, ειλημμένη απόφαση για κλείσιμο του καταστήματος της Alpha bank στην Παραμυθιά, της οποίας η αναστολή φτάνει προς τη λήξη της, κaι παράλληλη υποβάθμιση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Αυτή έλυσε τα χέρια στους τραπεζίτες  ώστε ανενόχλητοι να βάλουν μπρος το σχέδιο για λουκέτα σε υποκαταστήματα και μείωση προσωπικού. Αυτή νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, αυτή έφερε πρόσφατα τον αντεργατικό νόμο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των τραπεζών και του ΣΕΒ. 

Δεν μπορεί οι πολίτες που έχουν πληρώσει δισεκατομμύρια για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών να αγνοούνται επιδεικτικά όταν παίρνονται αποφάσεις για λουκέτα καταστημάτων, που πλήττουν άμεσα και καθοριστικά την οικονομική, κοινωνική, αγροτική και εμπορική ζωή του τόπου τους. Η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος πληρώθηκε με αίμα από τους φορολογούμενους, δεν ήρθε από τα φυτευτά golden boys των τραπεζών, ούτε από τα 350 εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα της ΝΔ.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του Δήμου Σουλίου και του Δήμου Φιλιατών δεν αντέχουν την περεταίρω υποβάθμιση της καθημερινότητά τους. Τι θα κάνουν αλήθεια κάτοικοι μεγαλύτερων ηλικιών, που αδυνατούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες, και δεν μπορούν να μετακινηθούν στην Ηγουμενίτσα για να εξυπηρετηθούν;

Με την Ερώτησή μου ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να δεσμευτεί για τη συνέχιση λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων της Πειραιώς και της Εθνικής στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών. Ζητώ επίσης να σταματήσει η πολιτική του μαρασμού και της ερήμωσης των τοπικών κοινωνιών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, η οποία οφείλει να προχωρήσει άμεσα ώστε να αναστραφεί η αποψίλωση της Θεσπρωτίας από τραπεζικές και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «Αποψίλωση της Θεσπρωτίας από τραπεζικές υπηρεσίες, άλλα δυο λουκέτα σε υποκαταστήματα τραπεζών σε Παραμυθιά και Φιλιάτες»


Μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών, καθώς πρόσφατα πληροφορήθηκαν ότι επίκειται κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά, και της Εθνικής τράπεζας στους Φιλιάτες. Οι απαράδεκτες αυτές αποφάσεις, αναμένεται να επιφέρουν περεταίρω προβλήματα στην ήδη επιβαρημένη κοινωνική και οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. 

Δυστυχώς τα δύο επικείμενα λουκέτα, είναι μόνο τα τελευταία επεισόδια μιας πρωτοφανούς διαδικασίας αποψίλωσης της Θεσπρωτίας από κρίσιμες υπηρεσίες, που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Έχουμε ήδη το λουκέτο στο κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στους Φιλιάτες, ειλημμένη απόφαση για κλείσιμο του καταστήματος της Alpha bank στην Παραμυθιά, της οποίας η αναστολή φτάνει προς τη λήξη της, με παράλληλη υποβάθμιση των ταχυδρομικών υπηρεσιών μέσω της συρρίκνωσης των καταστημάτων των ΕΛΤΑ. Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε δράσεις ενίσχυσης και ανάπτυξης της περιφέρειας, επέλεξε μια πολιτική μαρασμού και ερήμωσης των τοπικών κοινωνιών. 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς με τη νομοθέτησή της από την αρχή της θητείας της, έλυσε τα χέρια στους τραπεζίτες ώστε ανενόχλητοι να βάλουν μπρος το σχέδιο για λουκέτα σε υποκαταστήματα και μείωση προσωπικού. Το ίδιο έκανε με το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, το ίδιο έκανε και στην περίπτωση του πρόσφατου αντεργατικού νόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκατοντάδες αποφάσεις για κλεισίματα καταστημάτων τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν παρθεί την τελευταία διετία. 

Το Δημόσιο έχει ισχυρό λόγο και σοβαρό ρόλο στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο να καλύπτει με χρήματα τις μαύρες τρύπες των τραπεζών, όπως έγινε μόλις την περασμένη άνοιξη, όπου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχασε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της ληστρικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η τράπεζα Πειραιώς. 

Οι τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Η απαραίτητη ευστάθεια λοιπόν του τραπεζικού συστήματος, πληρώθηκε πολύ ακριβά από τους πολίτες, και αυτό δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη όταν παίρνονται αποφάσεις για λουκέτα τραπεζικών καταστημάτων, που πλήττουν άμεσα και καθοριστικά την οικονομική, κοινωνική, αγροτική και εμπορική ζωή των τοπικών κοινωνιών, όπως συμβαίνει στο Δήμο Σουλίου και στο Δήμο Φιλιατών.

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει ένα λειτουργικό για την οικονομία και την κοινωνία δίκτυο φυσικών τραπεζικών καταστημάτων 

Επειδή οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του Δήμου Σουλίου και του Δήμου Φιλιατών, βιώνουν ήδη την υποβάθμιση των περιοχών τους, και δεν αντέχουν την περεταίρω συρρίκνωση κρίσιμων υπηρεσιών για την καθημερινότητά τους 

Επειδή στις περιοχές του Δήμου Σουλίου και του Δήμου Φιλιατών υπάρχουν πολλοί κάτοικοι μεγαλύτερων ηλικιών, που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες, ή να μεταβούν εκτός των ορίων των Δήμων τους για να εξυπηρετηθούν

Επειδή οι πολίτες έχουν στηρίξει με δισεκατομμύρια την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος     


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός 

1) Ποια μέτρα θα λάβει άμεσα, ώστε να διασφαλίσει την παραμονή και την ομαλή συνέχιση λειτουργίας των υποκαταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά και της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες;  

2) Δεσμεύεται για τη συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών;

3) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να αναστραφεί η αποψίλωση της Θεσπρωτίας από τραπεζικές και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]