Ογδόντα λευκοί πελαργοί (Ciconia ciconia) δακτυλιώθηκαν σήμερα στο Δήμο Πωγωνίου!

 


Ογδόντα λευκοί πελαργοί (Ciconia ciconia) δακτυλιώθηκαν σήμερα στο Δήμο Πωγωνίου σε μία συντονισμένη δράση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την κ. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ, τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, εθελοντών και το Δήμο. Τα συνεργεία επισκέφθηκαν συνολικά είκοσι φωλιές (μία στο Καλπάκι και δεκαεννιά στον Παρακάλαμο).

 Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά σε κάθε φωλιά. Οι νεοσσοί πελαργοί μεταφέρονται στο έδαφος, πραγματοποιούνται βιομετρικές μετρήσεις, τοποθετείται δακτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι και οι νεοσσοί επανατοποθετούνται στη φωλιά. 

Η δακτυλίωση πραγματοποιείται για επιστημονικούς σκοπούς για τη μελέτη της βιολογίας του είδους και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Παράλληλα, απομακρύνονται από τις φωλιές τυχόν σκουπίδια όπως πλαστικές σακούλες, σπάγκοι κ.λπ. που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους νεοσσούς ενώ κατά τη διαδικασία και για σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται διακοπή ρεύματος τόσο για την ασφάλεια των πουλιών όσο και των συμμετεχόντων. 


Τη διαδικασία παρακολούθησαν και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την προστασία των νεοσσών κι όχι μόνο. Τα παιδιά είχαν πολλές απορίες για τον τρόπο και το λόγο της δακτυλίωσης ο οποίες λύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Εκ μέρους του Δήμου συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Φωτίου που σημείωσε ότι θα γίνει άμεσα προμήθεια σαράντα περίπου καλαθιών – φωλιών για την φιλοξενία των πελαργών. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα να “φιλοξενούμε” στο Δήμο Πωγωνίου τόσες οικογένειες λευκών πελαργών και κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για την προστασία τους» επεσήμανε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]