Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό


 Στο χαρμόσυνο μήνυμα που έστειλαν οι τριαντάρηδες που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ,Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία .

"Οι τριαντάρηδες να πάρουν από το χέρι τους ηλικιωμένους   που δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους οδηγήσουν στα εμβολιαστικά κέντρα "ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε και για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson& Johnson που από σήμερα γίνεται και στην Ελλάδα ,λέγοντας πως είναι ένα εύχρηστο εμβόλιο που συντηρείται σε  συνθήκες απλής ψύξης και συστήνεται για πολίτες άνω των 18 ετών.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων η κ.Θεοδωρίδου είπε ότι σύμφωνα με νεώτερα δεδομένα παρατήρηθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του κορωνοϊού στο περιβάλλον από τους εμβολιασμούς.

Μιλώντας για τη  διάρκεια της ανοσίας είπε ότι κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη   ενώ υπάρχουν και μελέτες που κάνουν λόγο για 6,8  ή και 9 μήνες.

Δεν λείπουν   ωστόσο εκείνοι οι πολίτες που αφού έχουν εμβολιαστεί θέλουν να μάθουν αν το εμβόλιο "έπιασε" και αν έχουν αποκτήσει αντισώματα και έτσι σπεύδουν να κάνουν τεστ αντισωμάτων  ,κάτι το οποίο δεν συστήνεται  καθώς αν το αποτέλεσμα βγει αρνητικό αφενός  αυτό έχει πολλές ερμηνείες  και αφετέρου το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να εντείνεται η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια.

Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο ,σημείωσε.

Αναφερόμενη στη διάρκεια της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό ,τόνισε πως η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων αλλά έχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσδιορίζεται με αντισώματα .


Η κ.Θεοδωρίδου αναλυτικά ανέφερε:


"Από σήμερα ξεκινάει η χορήγηση και ενός άλλου εμβολίου που προστίθεται στη φαρέτρα των εμβολίων στη χώρα μας, το εμβόλιο της Janssen, Johnson & Johnson. Είναι εμβόλιο, όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, με ιικό φορέα ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26, το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη η οποία έγινε και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.


Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 66% μετά από 28 ημέρες από τον εμβολιασμό και για την σοβαρή κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77-80%.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη αυτή την πολυκεντρική των χιλιάδων συμμετεχόντων, δεν συμπεριελήφθησαν έγκυες γυναίκες ή άτομα ανοσοκατασταλμένα. Το εμβόλιο συστήνεται, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο πάρα πολύ εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση.


Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι το εμβόλιο Janssen, Johnson & Johnson είναι μεν μονοδοσικό, αλλά δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει τη σκέψη συμπολιτών μας, ότι και τα άλλα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά με μία δόση. Το τονίζουμε ότι η συμμόρφωση για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης, για τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται, είναι σημαντική.


Το κεφάλαιο του κορονοϊού, το κεφάλαιο Covid, έχει μία δυναμική εξέλιξη. Οι επιστημονικές γνώσεις συνεχώς εξελίσσονται και καθημερινά διευκρινίζονται στοιχεία τα οποία ήταν μέχρι στιγμής άγνωστα. Υπήρχε πάντα η προσδοκία ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη διασπορά του ιού από τους εμβολιασμένους, υπήρχε όμως η ανάγκη αυτή η ιδιότητα του εμβολιασμού να τεκμηριωθεί.


Με κύρια ερευνήτρια την Μαίρη Ράμσεϊ, από τις μεγάλες φυσιογνωμίες στον τομέα των εμβολίων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας παρουσίασε σε προδημοσίευση τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης, η οποία περιλαμβάνει άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή της AstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορονοϊό.


Η μελέτη αυτών των ατόμων με μοριακό τρόπο, με PCR, και έλεγχο των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ήταν σε επαφή, και ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος, ήταν 25.000 νοικοκυριά και έλεγχος 57.000 ατόμων σε επαφή, έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα διάδοσης, μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον.


Αυτό το εύρημα το οποίο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και στην Βρετανία αλλά και σε όλα τα Κράτη, επιβεβαιώνει τη βασική επιπλέον ιδιότητα του εμβολίου, ότι όχι μόνο τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Είναι μια ιδιότητα, η έμμεση προστασία, πάρα πολύ σημαντική και για την επίτευξη ταχύτερα της συλλογικής ανοσίας.


Ένα άλλο θέμα, που όμως δεν μπορούμε να επισπεύσουμε παρά την επιθυμία όλων με μελέτες, αφορά στη διάρκεια της ανοσίας. Πόσο καιρό είμαστε προστατευμένοι μετά από τον εμβολιασμό. Υπάρχουν στοιχεία ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη. Υπάρχουν μελέτες που μιλάνε για 6, 8 και 9 μήνες ακόμη προστασίας, βάσει του προσδιορισμού των αντισωμάτων.


Όμως, έχουμε και παλαιότερα πει ότι η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα.


Και αυτή η εισαγωγή ήταν για το εξής. Διότι αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν «έπιασε», όπως λέμε, αν ήταν αποτελεσματικό το εμβόλιο και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο με προσδιορισμό των αντισωμάτων.


Και είναι αναμενόμενο σε ένα ποσοστό, η εξέταση να είναι αρνητική και αυτό να δημιουργεί και απογοήτευση και ανησυχία. Και βέβαια, ο λόγος του αρνητικού αποτελέσματος έχει πολλές ερμηνείες και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιείται, αλλά και για τους στόχους των αντισωμάτων, που είναι διαφορετική στην φυσική λοίμωξη από ότι στον εμβολιασμό.


Θα πρέπει επομένως να υπογραμμίσουμε ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση, για κλινικές μελέτες, για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.


Η θέση όλων των διεθνών Οργανισμών είναι ξεκάθαρη. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή έλεγχος αντισωμάτων σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί.


Για ειδικές ομάδες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, θα υπάρξει οδηγία όταν συγκεντρωθούν πρόσθετα δεδομένα.


Θα ήθελα να τελειώσω με συγχαρητήρια για τη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα από την παλαιότερη γενιά, όπως ακούσαμε και από τον Υπουργό.


Και να εκφράσω την παράκληση, ο καθένας από τους νέους αυτούς, τους λαμπρούς νέους, να πάρει από το χέρι έναν διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξει τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο.


Θα είναι σημαντική η προσφορά για τον κοινό στόχο, που είναι η ελευθερία όλων μας"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]