Κικίλιας:Περισσότεροι από 5 εκατ. εμβολιασμοί στο τέλος του Μάη


Στη βελτιωμένη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων αναφέρθηκε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συστήνοντας για μία ακόμα φορά προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 1776 επιβεβαιωμένα κρούσματα με μέση ηλικία τα 43 έτη ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται στις 20.000.

Οπως είπε ο κ.Κικίλιας  στη χώρα μας  θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα ενώ μιλώντας για τον Μάιο σημείωσε ότι αναμένεται να γίνουν 2,3 εκ εμβολιασμοί και στο τέλος το μήνα θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 5   εκατ .πολίτες.

Οι παραλαβές των εμβολίων γίνονται κανονικά χωρίς προβλήματα και όποιος επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί .

Τέλος γνωστοποίησε ότι  τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά τονίζοντας πως φέτος το καλοκαίρι είμαστε σε καλύτερο σημείο απ ότι πέρυσι.

Αναλυτικά ο Υπουργός ανέφερε:


"Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.093 κρούσματα Covid στη χώρα μας, 924 στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη, 80 στην Αιτωλοακαρνανία, 69 στη Λάρισα, 60 στην Αχαΐα, 49 στην Κάλυμνο, 765 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και, δυστυχώς, 96 θανάτους.


Και ξεκινάω από αυτό, για να πω ότι είναι εμφανές πως παρόλο που υπάρχει βελτίωση, θα την αναλύσω περαιτέρω, στα στοιχεία και τους επιδημιολογικούς δείκτες, η νόσος, η πανδημία είναι ακόμα εδώ.


Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος ως Υπουργός Υγείας, να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε το ένα πίσω από το άλλο τα βήματα ελευθερίας τα οποία μας παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία, σε οικονομικό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο, αύριο σε τουριστικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημόσια Υγεία και να μπορέσουμε να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας και προς την σωστή κατεύθυνση.


Είναι εμφανές ότι από τη στιγμή που ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος ήταν εχθές 1.756 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχοντας σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως παρουσιάζοντας και μία μικρή πτώση, αυτό είναι ενθαρρυντικό. Από την άλλη, η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες είναι τα 43 έτη. Είναι ηλικίες μάχιμες, ενεργές στην κοινωνία. Θέλω να πω ότι έχουμε αύξηση στις τελευταίες δύο εβδομάδες στα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες 45-54 και 35-44. Ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 5% την τελευταία εβδομάδα, στο 4,6%, και σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία τα ενεργά κρούσματα στα 19.166, κάτω από τις 20.000 και πέφτουν.


Προσέξτε όμως, σας μιλώ για τις ενεργές ομάδες του πληθυσμού. Για αυτούς τους συμπολίτες μας που κινούνται, δουλεύουν, μετακινούνται, έρχονται σε επαφή με άλλους. Και αύριο, αυτές οι ηλικιακές ομάδες θα είναι ενδεχομένως ακόμα μικρότερες, γιατί θα μιλάμε για τους συμπολίτες μας οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα πηγαίνουν διακοπές.


Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στην περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε, και το καταφέρνουμε αυτό, και να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πρόγραμμα «Ελευθερία», και που δίνουμε μετά από μια πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια κομμάτια ελευθερίας στους συμπολίτες μας, αυτό πρέπει να γίνεται με τη δέουσα προσοχή.


Δηλαδή μάσκες, μέσα ατομικής προστασίας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και πρέπει να το τονίσω σήμερα παντού και αύριο ενδεχομένως που κάποια δεδομένα θα αλλάξουν σίγουρα στους κλειστούς χώρους, στους εσωτερικούς χώρους.


Θέλω να πω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πάντα θα πρέπει να προσέχουμε και να υπάρχει ειδική μέριμνα σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, κουρεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές υπηρεσίες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά στους εσωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχει ακόμα αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων.


Και ακόμα και αν προχωρήσουμε τον εμβολιασμό όπως έχουμε προγραμματίσει, που είναι ευοίωνες, αισιόδοξες οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα θα υπάρχουν και μη εμβολιασμένοι όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλο τον κόσμο και άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Θεωρώ ότι κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια όλοι μαζί: η ελληνική Πολιτεία, οι πολίτες σε όλη τη χώρα, στα αστικά κέντρα, τα νησιά μας, τις παραμεθόριους περιοχές και αυτή την προσπάθεια πρέπει να την διαφυλάξουμε.


Βεβαίως, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, σιγά-σιγά παίρνουμε πίσω ένα-ένα τα μέτρα τα οποία εφαρμόσαμε με τα lockdown για την πανδημία. Αλλά πρέπει όλοι μαζί και οι επαγγελματίες στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο και αυτοί οι οποίοι μετακινούνται ή θέλουν να διασκεδάσουν, όλοι μαζί να τηρούμε τα μέτρα, τις συστάσεις των ειδικών και να λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι είναι καίριο αυτό, πολύ σημαντικό και δεν πρέπει κανείς να το προσπεράσει.


Υπάρχει αισιοδοξία; Βελτιώνονται τα πράγματα; Θέλω να το πω όσο πιο απλά μπορώ και ειλικρινά. Βεβαίως. Όταν ξεκινήσαμε πριν από κάποιους μήνες στις αρχές του Γενάρη του 2021 με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα, μιλάμε για μια τεράστια αύξηση και ενδυνάμωση.


Ξεπεράσαμε χθες τα 3,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και σήμερα ξεπερνάμε το 1.000.000 εμβολιασμένους με τις δυο δόσεις στη χώρα και πλέον στη χώρα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, επαναλαμβάνω, 1500 εμβολιαστικά κέντρα.


Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτούς τους εμβολιασμούς που σας προανέφερα, 100.000 την ημέρα. Μέσα στο μήνα Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς και στο τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5.000.000 εμβολιασμούς.


Και όλο αυτό το πρόγραμμα θα έρθει να κορυφωθεί τον Ιούνιο και σε ένα κομμάτι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και από την στιγμή που έρχονται τα εμβόλια όπως τα έχει προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου των Επιτροπών και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, οδεύουμε σε αυτόν ο οποίος είναι ένας μεγάλος στόχος, όλοι οι ενήλικες να μπορούν να βρουν εμβόλια και να εμβολιαστούν μέσα στο χρονικό διάστημα στο οποίο σας προανέφερα, στο τέλος Ιουνίου, πρώτων ημερών του Ιουλίου.


Και αυτή η δυνατότητα, που είναι ένα δώρο της Επιστήμης απέναντι σε μια πανδημία που είναι θανατηφόρα και στερεί ανθρώπινες ζωές, δυστυχώς 96 θάνατοι σήμερα να υπενθυμίσω, είναι ένα δώρο το οποίο δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε.


Για αυτό συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους συμπολίτες μας, στις ομάδες που είναι ήδη ανοιχτές και αυτές στις οποίες θα ανοίξουν και στο επόμενο χρονικό διάστημα, βλέπετε ότι οδεύουμε σε αυτή τη φάση όπου όλοι οι ενήλικες θα μπορούν να εμβολιαστούν σε λίγο, όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν.


Κυρίες και κύριοι, οφείλετε να συζητήσετε, να μιλήσετε με τις οικογένειες αυτές και τους ανθρώπους αυτούς που έχουν υποστεί αυτή την τεράστια δοκιμασία. Οι άνθρωποί τους που έχουν μπει στο Νοσοκομείο και έχουν νοσήσει, και έχουν συμπτώματα, έχουν μπει σε μια ΜΕΘ. Τις οικογένειες αυτές που έχουν χάσει ένα μέλος τους από τον κορονοϊό ή που έχουν δυσκολευτεί πολύ και τελικά τα έχουν καταφέρει.


Αυτή η πανδημία, η τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, έχει αφήσει αποτύπωμα πολύ σκληρό σε όλη την ανθρωπότητα. Βεβαίως η χώρα έχει κάνει συγκλονιστικές προσπάθειες στο υγειονομικό κομμάτι σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και σταθήκαμε όρθιοι.


Θέλω να υπενθυμίσω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο κάποιοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα αντέξει μετά από δέκα χρόνια περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών κρίσης και χωρίς να έχει επενδυθεί τίποτα σε αυτό, και οργανώθηκε και πρόληψη υπήρχε και Δημόσια Υγεία υπήρχε και μέριμνα και η ενδυνάμωση και υπερπολλαπλάσιες ΜΕΘ και χιλιάδες επαγγελματίες υγείας και όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις, παλέψαμε και δείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε να προασπίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας.


Και υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά από το περσινό καλοκαίρι. Γιατί φυσικά και έχουμε εκπονήσει και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες τον υγειονομικό σχεδιασμό για όλα τα νησιά μας και όλες τις τουριστικές περιοχές, όπως κάναμε πέρσι. Μόνο που φέτος έχουμε δυο πολύ ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.


Πρώτον και κύριο τον εμβολιασμό, άρα για μία ακόμη φορά συστήνω ως Υπουργός Υγείας σε όλους να σπεύσετε και να εμβολιαστείτε. Δεύτερον, το testing, τη δυνατότητα που μας δίνει να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και θα μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία τη δική μας, της οικογένειάς μας, των κοινωνικών συναναστροφών μας, των επαγγελματικών συναναστροφών μας.


Συνοψίζοντας όλα αυτά, θα ήθελα να πω ότι προφανώς ο εμβολιασμός είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, είναι και θέμα κουλτούρας όμως και πρέπει να μπει στη ζωή μας. Μπήκε πράγματι πολύ δυνατά όταν καταφέραμε, η κυρία Θεοδωρίδου είναι πολλά χρόνια επικεφαλής και εμβολιάστρια και παιδίατρος, να εμβολιάσουμε 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας με το εμβόλιο της γρίπης – διπλάσια απ’ ότι πριν από 1,5-2 χρόνια – και είδατε ότι ο ιός της γρίπης ουσιαστικά εξαφανίστηκε φέτος, δεν υπήρχε ως πρόβλημα για τα Νοσοκομεία μας και το Ε.Σ.Υ.


Και τώρα το ίδιο και ακόμα καλύτερα πρέπει να κάνουμε με το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Είναι προφανές ότι σώζει ζωές. Τα πλεονεκτήματά του είναι έτη φωτός αποτελεσματικά και εδώ εμφανή, σε σχέση με τον κίνδυνο αυτής της απίστευτης θανατηφόρας νόσου.


Όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί από μεγαλύτερες ηλικίες, να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Και πλέον με γοργούς ρυθμούς, όπως ανοίγουν η μία ηλικιακή ομάδα πίσω από την άλλη, να καταφέρουμε να αρπάξουμε την ευκαιρία, αυτό το δώρο της Επιστήμης, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άρση και άλλων μέτρων, ώστε να μπορέσει φυσιολογικά η μέση ελληνική οικογένεια να κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, πιο ανθρώπινες, πιο κανονικές.


Νομίζω ότι αυτό επιθυμούμε όλοι. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι πολιτικό, δεν είναι κομματικό, δεν είναι παραταξιακό. Είναι ένα μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, είναι ένα εθνικό θέμα για τη χώρα και είμαι σίγουρος, ότι αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.


Είμαι σίγουρος ότι με αίσθημα ευθύνης, θα πράξουμε όλοι αυτό το οποίο πρέπει και πεπεισμένος ότι από αυτήν την τεράστια κρίση θα βγούμε νικητές. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]