ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Στον Υπουργό Εργασίας η Παράνομη και εκδικητική συμπεριφορά της επιχείρησης ΠΙΝΔΟΣ απέναντι σε εργαζόμενο


 Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Θέμα: Παράνομη και εκδικητική συμπεριφορά της επιχείρησης ΠΙΝΔΟΣ απέναντι σε εργαζόμενο

Στις 13-1-2021 είχαμε υποβάλει ερώτηση για την καταχρηστική απόλυση εργατών στην επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ.

Ο εργάτης που απολύθηκε στις 31-12-2021 γιατί συμμετείχε σε απεργία για τη λήψη μέτρων προστασίας από τη διασπορά του COVID 19. Απευθύνθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και με παρέμβαση έγιναν ασφαλιστικά μέτρα για καταχρηστική απόλυση. Δόθηκε προσωρινή διαταγή που υποχρέωνε την επιχείρηση να απασχολεί το εργαζόμενο. 

Η επιχείρηση, συνέχισε την εκδικητική στάση προς τον εργαζόμενο. Δεν συνέχισε ως όφειλε την απασχόλησή του στους τομείς παραγωγής της εταιρείας ΠΙΝΔΟΣ, στην οποία είχε προσληφθεί και καταχρηστικά απολύθηκε. Τον έστειλε στο πιο σκληρό κομμάτι της παραγωγής στο «κρέμασμα, που έχει παραχωρηθεί μόνιμα σε εργολάβο,». Θέση εργασίας για την οποία δεν εκπαιδεύτηκε. Πολλές καταγγελίες γίνονται ότι ενώ οι εργαζόμενοι λούζονται από την κορφή ως τα νύχια με περιττώματα, δεν χορηγούνται ούτε τα ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας. 

Εκτός από τη συνέχιση της εκδικητικής στάσης της επιχείρησης ΠΙΝΔΟΣ απέναντι στον εργαζόμενο γιατί τόλμησε να σηκώσει κεφάλι, προχώρησε και σε αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής η οποία θα εκδικαστεί την Τρίτη, 20/4/21. 

Κατά τη συζήτηση για τις καταχρηστικές απολύσεις λόγω συμμετοχής σε κινητοποίηση για τα μέτρα προστασίας, απαντήσατε αποδεχόμενοι τους υποκριτικούς ισχυρισμούς της επιχείρησης ΠΙΝΔΟΣ ότι «λόγω της φύσης των εργασιών, της αυξομείωσης της παραγωγής, καθημερινά προκύπτουν έκτακτες ανάγκες αναγκαζόμενοι αυτοτελή τμήματα εργασία να παραχωρούμε σε εργολάβους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία, όπως η συγκέντρωση των πουλερικών τη νύχτα και το κρέμασμα αυτών συνεργαζόμενοι με έξι συνολικά εργολάβους». Η συνέχεια της εκδικητικής στάσης της επιχείρησης επιβεβαιώνει ότι οι ισχυρισμοί της, τους οποίους είχατε αποδεχτεί, ήταν υποκριτικοί.

Για αυτή την επιχείρηση και άλλες ζητήθηκε να παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των εργατών. Μέχρι τώρα κανείς έλεγχος δεν υπήρχε. 

Η επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ έχει ευθύνες που δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία των εργατών, αν και έχει χρηματοδοτηθεί αδρά από το κράτος, έχει ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού, την προηγούμενη περίοδο που για αυτό το λόγο προκάλεσε και την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥΥ. 

Αυτά συμβαίνουν στην επιχείρηση που έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο και από του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για την επιχείρηση που ενώ απολύει γιατί διεκδικούν οι εργάτες μέτρα για την υγεία τους και της ζωής τους από την νόσο COVID 19, εμπλέκεται με τον εκτός λίστας εμβολιασμό στους εργαζόμενους, για τον οποίο έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργάτες που εμβολιάστηκαν. 

Πρόκειται για την επιχείρηση που από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2020 επιδοτήθηκε και πάλι ειδικά για τον κορονοϊό με 311.675 ευρώ. 

Σας υπενθυμίζουμε από την προηγούμενή μας ερώτηση: 

«Την ίδια μέρα των απολύσεων (31/12/20), η εταιρία λάμβανε την τελευταία δόση ύψους 590.930,69 € από το Αναπτυξιακό νόμο, για άλλη μια επένδυση συνολικής δαπάνης 3.43 εκατ. Ευρώ. Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμα ο εκσυγχρονισμός και επέκταση του πτηνοσφαγείου, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ , η μονάδα επεξεργασίας κρέατος και μονάδα ψημένων προϋπολογισμού 3,5 εκ., η επέκταση του εργοστασίου ζωοτρόφων προϋπολογισμού 3,5 εκ. Ταυτόχρονα η εταιρία έχει ήδη λάβει έγκριση για προγράμματα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 251.474,76 ευρώ μέσω ευρωπαϊκών πόρων. 

Τέλος, συμβάσεις γίνονται με τον Δήμο Ιωαννίνων, το στρατό και δεκάδες άλλους φορείς του δημοσίου (π.χ. Νοσοκομεία». 

Και επειδή «παίρνετε πρωτοβουλίες για την πάταξη της ψυχολογικής βίας στους χώρους δουλειάς» 


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει:

Για να παύσει η παράνομη και εκδικητική συμπεριφορά της ΠΙΝΔΟΥ στον εργάτη 

Για να ληφθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς 

Για να μην ασκηθεί καμία δίωξη σε βάρος εργατών που εμβολιάστηκαν 


Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Παπαναστάσης Νίκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]