Αποκλιμάκωση της πανδημίας,μετά το Πάσχα οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους Από σήμερα δυνατότητα εμβολιασμού των 40-44


 Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται αποκλιμάκωση της πανδημίας ,όπως ανέφερε νωρίτερα η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα , υπάρχει ήπια μείωση των νέων εισαγωγών αν και νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς συνολικά σε όλη τη χώρα. Η  πληρότητα  ωστόσο  των ΜΕΘ στην επικράτεια παραμένει στο 90%.

Για συρρίκνωση των κρουσμάτων της τάξεως του 11% έκανε λόγο ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης  ενώ η κ.Παπαευγγέλου ανέφερε ότι μετά το Πάσχα θα βγουν οδηγίες για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις σχετικά με το  ποιά μέτρα πρέπει να ακολουθούν .

"Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι προχθές, τη Μεγάλη Δευτέρα, σε σύνολο 118 μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενήργησε ο ΕΟΔΥ μέσω των κινητών μονάδων υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας, με περισσότερα από 21.000 rapid test, ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,75%. Δηλαδή, για πρώτη φορά, μετά από πολλές εβδομάδες, μειώθηκε κάτω από το 2%.


Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μια πτωτική πορεία, όμως ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παραμένει υψηλός.


Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει μια μείωση, ήπια μείωση, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 462 νέες εισαγωγές την ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 5.300 ασθενείς.


Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μία σταθερή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών τις επόμενες εβδομάδες.


Έτσι, μετά από μία συλλογική, επώδυνη αλλά και συνειδητή προσπάθεια πολλών εβδομάδων, παρακολουθούμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας που τόσο καιρό περιμέναμε.


Ο δείκτης Rt σε όλη την επικράτεια είναι στο 0,97-0,98, λίγο κάτω από τη μονάδα. Και νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους μας, το ίδιο μάλιστα συνέβη και στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ότι με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης και μείωσης των νέων κρουσμάτων, αν ξεχαστούμε σχεδόν αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι.


Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που συνεχώς μαθαίνουμε για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, έχουμε ένα μεγάλο δρόμου και ένα στοίχημα να κερδίσουμε: να προλάβουμε να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, πριν οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία μας προς την ελευθερία."ανέφερε η κ.Παπαευαγγέλου.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του ανακοίνωσε πως τις επόμενες ώρεςς θα ξεκινήσει η αποστολή μηνυμάτων από την αύλη συνταγογράφηση  για τον εμβολιασμό πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

O Κικίλιας τέλος υπογράμμισε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα αυξηθούν στα 1500 από τις 5 Μαίου ΄έτσι ώστε να είναι εφικτός ο εμβολιασμός 100.000 περίπου ατόμων την ημέρα .

"Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών του προγράμματός μας σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Επιταχύνουμε και θα φτάσουμε να αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.


Το Μάιο θα φτάσουμε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Τα λέω όλα αυτά για να καταλάβετε πόσο μεγάλη δουλειά, πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει από όλους μας, από το Υπουργείο Υγείας, από τους εργαζομένους, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πολιτική Προστασία, ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – ευχαριστώ για μια ακόμα φορά τον Κυριάκο Πιερρακάκη και όλη την ομάδα. Όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν εργαστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε αυτήν την τεράστια υγειονομική προσπάθεια.


Θα πω ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca και όπως είχαμε αναγγείλει αύριο, τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας ηλικιακής ομάδας 40-44 με AstraZeneca. Αλλά θέλω να δηλώσω ότι από σήμερα σε λίγο θα φύγουν τα μηνύματα από την άυλη στους συμπολίτες μας.


Να επισημάνουμε εδώ ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού το τριήμερο και ότι το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49.


Κάτι που σημαίνει, και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς να το πούμε, ότι το Μάιο θα εμβολιάζονται στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών. Επαναλαμβάνω, το Μάιο θα εμβολιάζονται πλέον στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών.


Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 106.652 συμπολίτες μας ηλικίας 30 έως 39 ετών έχουν κλείσει από εχθές το ραντεβού τους και έχουν ήδη αρχίσει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για την ακρίβεια, έχουν ήδη εμβολιαστεί οι 9.142 αυτή τη στιγμή που μιλάμε."ανέφερε ο υπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]