ENHΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Το Rt σταθερά πάνω από 1 σε όλη τη χώρα Εμφανής η μείωση των άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ


 Το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται στη χώρα ,όπως ανέφερε νωρίτερα η κ.Βάνα Παπαευαγγέλου παρά τα αυξημένα μέτρα .


"Η πανδημία αφορά κυρίως τις μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως τα Ιωάννινα ,η Λάρισα και άλλες.(....)

Η πίεση στο ΕΣΥ ιδιαίτερα στην Αττική συνεχίζεται και προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες.

Εμφανής είναι η μείωση των ανθρώπων ηλικίας  άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ  όλης της χώρας προφανώς λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικιακές αυτές ομάδες πληθυσμού .

Η πληρότητα των μονάδων ΜΕΘ Covid   στην Αττική υπολογίζεται στο 92% παρόλο που έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αναγκών .

Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου ,ο γνωστός μας Rt με βάση τις νοσηλείες είναι σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1 ,γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και σήμερα βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος .

Η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό ,ιδιαίτερα σε κλειστούς  χώρους αλλά και σε εξωτερικούς ΄χωρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός .

Επίσης βλέπουμε διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια ,στους εργασιακούς χώρους ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση .

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές λίγα είναι τα κρούσματα που συνδεόνται με γνωστές συρροές αφού ο ιός είναι παντού μέσα στην κοινότητα .

Οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις  ισορροπίες κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας σε ένα περιβάλλον με μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα .(...)

Υπάρχουν ωστόσο και ενθαρρυντικά στοιχεία :μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1,2 εκ. δόσεις εμβολίων ,με το 7,8% του πληθυσμού να έχει λάβει 1 δόση και σχεδόν 400.000 Έλληνες έχουν πλήρως εμβολιαστεί .

Ηδη στη χώρα μας ε΄χει υπολογιστεί ότι μέσω του εμβολιασμού έχουν αποτραπεί 12.000 κρούσματα .

(...)

Παρά την κούραση ,παρά τα νούμερα θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι το τέλος αυτής της πρωτοφανούς  περιπέτειας που ζούμε δεν αργεί .Η κατάσταση στη χώρα μας ευτυχώς χάρη στην τήρηση των μέτρων από τους περισσότερους είναι πολύ καλύτερη απ ότι σε  άλλες ίσες με τον πληθυσμό ή γείτονες χώρες.

Η Επιτροπή μας μελετά τα δεδομένα κάθε εβδομάδα.Ελπίζουμε ότι παρά τη σημερινή βαριά επιδημιολογική εικόνα με τις προσπάθειες όλων μας  σύντομα θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες που όλοι χρειαζόμαστε .Είναι ανάγκη όλοι μας εμβολιασμένοι και μη να κάνουμε λίγο κουράγιο ακόμα και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό φορώντας τη μάσκα σωστά και όσο πιο πολύ μπορούμε .

Με τη μεγάλη διασπορά του ιού και ιδιαίτερα των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα σε αυτή τη χρονική στιγμή θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο και να τηρούμε τις αποστάσεις όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται .Παρά την κούραση, παρά τα νούμερα, θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας, της περιπέτειας που ζούμε, δεν αργεί. Η κατάσταση στην χώρα μας, ευτυχώς, χάρη στην τήρηση των μέτρων από τους περισσότερους, είναι πολύ καλύτερη από ότι σε άλλες, ίσες με τον πληθυσμό ή γείτονες χώρες.


Η Επιτροπή μας μελετά τα δεδομένα κάθε βδομάδα. Ελπίζουμε ότι παρά την σημερινή βαριά επιδημιολογική εικόνα, με τις προσπάθειες όλων μας σύντομα θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες που όλοι χρειαζόμαστε.


Είναι ανάγκη όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, να κάνουμε λίγο κουράγιο ακόμα και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό, φορώντας την μάσκα σωστά και όσο πιο πολύ μπορούμε.


Με τη μεγάλη διασπορά του ιού και ιδιαίτερα των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα, σε αυτή την χρονική στιγμή, θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο και να τηρούμε τις αποστάσεις όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.


Όλοι βλέπετε, διαβάζετε, βλέπετε και στην τηλεόραση, ιστορίες ανθρώπων που υποφέρουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την μάσκα πρέπει να την φορούν και οι εμβολιασθέντες.


Το εμβόλιο μάς προστατεύει από το να νοσήσουμε, να αρρωστήσουμε, αλλά δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι αυτός που εμβολιάστηκε δεν μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδώσει τον ιό στο οικογενειακό του περιβάλλον ή σε αυτούς που είναι γύρω του.


Μετά από έναν χρόνο φτάνουμε στην άκρη του τούνελ και παρά την επιβάρυνση της συγκεκριμένης περιόδου, βλέπουμε το φως που είναι πια ορατό. Και αυτό ανθρώπινα είναι λογικό να αυξάνει την αδημονία μας, την αγωνία μας να τελειώνουμε πια.


Δεν πρέπει, όμως, αυτό να μας χαλαρώνει, δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε τον κίνδυνο και να ενεργούμε απερίσκεπτα. Είναι φυσικό, όλοι θέλουμε να απελευθερωθούμε το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψουμε σε κάποιες από τις αγαπημένες μας συνήθειες.


Η όποια δραστηριότητά μας, όμως, πρέπει να γίνεται με την λήψη των κατάλληλων μέτρων, που δεν είναι άλλο από το να φοράμε την μάσκα μας σωστά και να τηρούμε την αποστάσεις.


Πρέπει να διανύσουμε αυτά τα τελευταία μέτρα, μέχρι την έξοδο από το τούνελ, με προσοχή και με σταδιακή αύξηση των δραστηριοτήτων μας χωρίς, όμως, χαλάρωση των προφυλάξεων.


Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Απλά είναι ένας αγώνας δρόμου. Ξέρουμε ότι φτάνουμε στο τέλος. Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι, αλλά για αυτό χρειάζεται να βάλουμε περισσότερο τις δυνάμεις μας, να τις ενώσουμε και να νικήσουμε την κούρασή μας."ανέφερε  η κ.Παπαευαγγέλου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]