Η κατολίσθηση στη Σμυρτούλα Πρέβεζας ...στη Βουλή

 


Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Κατολίσθηση στη Σμυρτούλα Π.Ε. Πρέβεζας»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανησυχίες κατοίκων Π.Ε. Πρέβεζας και σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, της 27ης Ιανουαρίου 2021, σε εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο της κατολίσθησης στην Σμυρτούλα Πρέβεζας, δίπλα ακριβώς από την δεξαμενή ύδρευσης, από την οποία υδροδοτείται όλη η Πρέβεζα και τα γύρω χωριά. Αποτέλεσμα της κατολίσθησης ήταν να μετακινηθούν οι δύο μεγάλοι αγωγοί, ο ένας, που φέρνει νερό από τον Άγ. Γεώργιο και ο δεύτερος, που υδροδοτεί την πόλη της Πρέβεζας. Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο, που παρασύρθηκαν κολώνες της ΔΕΗ και η γη μετακινήθηκε για πολλά μέτρα με αποτέλεσμα ο δρόμος να εξαφανιστεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου, αφενός, να εμποδίσετε την περαιτέρω εξέλιξη του ως άνω φαινομένου της κατολίσθησης, και αφετέρου, πώς θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα της υδροδότησης, με δεδομένο ότι, οι αγωγοί υδροδότησης αποκαλύφθηκαν, μετατοπίστηκαν και ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενο το επόμενο διάστημα να σπάσουν;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 3872/03-02-2021 Ερώτηση
Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.
Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πρέβεζας χρηματοδοτήθηκε κατά το έτος 2020, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, με το συνολικό ποσό των 597.150€.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχει εκδώσει τη υπ’ αριθμ. πρωτ. 14573/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ01 (Α.Δ.Α.: ΨΓ3Ε46ΜΤΛ6-ΥΡ2), με τίτλο «Υποδομές Ύδρευσης», όπου ο Δήμος Πρέβεζας μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Πρέβεζας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 10772/12-02-2021 έγγραφο και, μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]