Β. Κικίλιας: Τον Απρίλιο θα γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί


 ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΤΟΥ ΣΚΑΙ


ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ



Το Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο: δημόσια Νοσοκομεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια, στρατιωτικά Νοσοκομεία


Αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες, της πολύ μεγάλης πίεσης, θα είμαστε κάθε μέρα δίπλα στους γιατρούς μας και στους νοσηλευτές μας και θέλω να έχω προσωπική εικόνα της κατάστασης. Ήταν καλύτερη η χθεσινή νύχτα και η προχθεσινή. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους μαζί, τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, τους υγειονομικούς μας, τους ευχαριστώ όλους πάρα-πάρα πολύ. Είναι συγκλονιστική η προσπάθεια τους, με αίσθηση του καθήκοντος και με αυταπάρνηση.


Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πριν από δυο μήνες στη Βόρεια Ελλάδα τώρα στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα και γενικώς αυτούς τους 14 μήνες στην πανδημία, κάνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα και εμείς τους στηρίζουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε και μονιμοποιώντας τους και κρατώντας τους μέσα στο Ε.Σ.Υ. και στηρίζοντάς τους ποικιλοτρόπως.



Έχουμε φτάσει στα 60.000 τεστ την ημέρα. Προσθέτουμε ένα ακόμη όπλο προς όφελος του πολίτη


Ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη με 800 μοριακά τεστ την ημέρα. Φτάσαμε να κάνουμε 55.000 με 60.000 τεστ την ημέρα πλέον, PCR κατά κύριο λόγο και μόλις δόθηκε η δυνατότητα και το όπλο αυτό από την τεχνολογία και την Επιστήμη, ήμασταν η πρώτη χώρα που φέραμε τα rapid tests, με προδιαγραφές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευαισθησίας και ποιότητας πάνω από 95%.


Η τεχνολογία δίνει μια τρίτη δυνατότητα του self-testing, του προσωπικού τεστ, του τεστ που μπορεί να κάνει ο πολίτης. Και αυτό το όπλο θα το εκμεταλλευτούμε προς όφελος του συνανθρώπου μας, προς όφελος του πολίτη. Έκανε τις ανακοινώσεις την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος εκ μέρους της Κυβέρνησης, χθες ο κ. Κοντοζαμάνης εξειδίκευσε και τις επόμενες μέρες θα δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και τις οδηγίες στους συμπολίτες μας.


Κυρίως ο εμβολιασμός, αλλά και το testing, είναι σημαντικά εργαλεία στην προσπάθειά μας. Η χώρα είχε δυνατότητα για 800 τεστ την ημέρα, φτάσαμε τα 60.000 τεστ την ημέρα και τώρα προσθέτουμε και κάτι ακόμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που διαφωνεί με αυτό. Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι το μοριακό τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας και στα εργαστήρια και τα rapid tests επίσης, 60.000 τεστ την ημέρα, δεν σταματούν. Είναι ο τρόπος καταγραφής δομημένος, επιτυχημένος, ελεγμένος. Δεν αφαιρούμε κάτι, προσθέτουμε κάτι ακόμα. Δίνουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να κάνει περισσότερο testing. Είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα βοηθήσει όλες τις εκφάνσεις αυτές της πανδημίας.


Με τους φαρμακοποιούς έχουμε μια εξαιρετική σχέση, δομημένη αυτά τα δυο χρόνια και συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα: από τα ογκολογικά φάρμακα τα οποία πλέον δίνονται στα φαρμακεία της γειτονιάς, στη βοήθεια και στη στήριξη την οποία δίνουν και αυτοί και έδωσαν εν μέσω Covid και τους ευχαριστώ πάρα πολύ.



Τον Απρίλιο θα γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί



Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι όσο πιο πολύ εμβολιαζόμαστε, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στο τέλος αυτής της τεράστιας περιπέτειας Δημόσιας Υγείας που ζούμε, που μας έχει δοκιμάσει όλους. Στους τρεις πρώτους μήνες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, κάναμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, συγκεκριμένα έχουμε φτάσει το 1.572.000. Μόνο τον Απρίλιο θα έχουμε υπερπολλαπλάσιες δυνατότητες και θα κάνουμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς.


Σας δηλώνω ακριβώς, όπως μας έχουν έρθει από τις εταιρείες: παραπάνω από 1.100.000 από την Pfizer, παραπάνω από 400.000 δόσεις από την AstraZeneca, 100.000 δόσεις από την Moderna. Και εγκρίθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και για αυτό ο προγραμματισμός είναι για 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Αυξάνονται τα εμβόλια τα οποία εγκρίνει ο EMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αυξάνονται οι ποσότητες που έρχονται στην Ευρώπη και στη χώρα μας, εμβολιάζονται πιο πολλοί συμπατριώτες μας.



Είναι μεγάλη η δύναμη της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας



Θα μπορούσε στον πρώτο βηματισμό της η Ευρώπη να έχει κάνει καλύτερη διαχείριση. Όμως, είναι ένα μεγάλο καράβι το ευρωπαϊκό, στρίβει δύσκολα. Όταν στρίψει όμως, είναι δύσκολα να ανακοπεί. Η δύναμη της κοινής προσπάθειας όλων των ευρωπαϊκών χωρών είναι προφανές ότι είναι πολύ ισχυρότερη από την τάδε ή τη δείνα εταιρεία και όπως βλέπετε, έχει και τα εργαλεία αν θέλει, προκειμένου να μπορεί να το επιβάλλει και να το εφαρμόσει. Καλά θα κάνουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να το επιβάλουμε και να το εφαρμόσουμε.



Το Ε.Σ.Υ. έχει μείνει όρθιο



Η αύξηση των εμβολίων, η αύξηση του testing, η τεράστια μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί μας και το Ε.Σ.Υ. που άντεξε και έχει μείνει όρθιο, όλα συνηγορούν ότι σε ένα άλφα χρονικό διάστημα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε πείσμα όλων αυτών που έλεγαν όλους αυτούς τους μήνες ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει, έναντι πολύ μεγαλύτερων χωρών από την Ελλάδα και ισχυρότατων συστημάτων Υγείας που κατέρρευσαν και δεν άντεξαν. Τους διαψεύσαμε μέχρι σήμερα.


Είναι τεράστιος ο ψυχισμός και η προσωπικότητα των υγειονομικών μας, τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Επαναλαμβάνω, με πολύ μεγάλο σεβασμό στις οικογένειες που έχουν χάσει έναν άνθρωπο από τον κορονοϊό ή που ταλανίζονται και σηκώνουν ασήκωτο βάρος τώρα γιατί ο άνθρωπός τους είναι μέσα σε ένα Νοσοκομείο, μέσα σε μια ΜΕΘ.


Είναι μια τεράστια προσπάθεια. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και δεν θα σταματήσουμε καμία μέρα να παλεύουμε, το αξίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.



Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της πίεσης


Θέλω να δω, και αυτό ελπίζουμε όλοι, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, έτσι ώστε μετά να μπορούμε να δούμε την αποκλιμάκωση. Αυτό λένε και οι επιστήμονές μας, και είναι λογικό, αυτό και πρέπει να γίνει. Έχουμε παλέψει πολύ-πολύ καιρό, πρέπει να δούμε όλοι και η ελληνική κοινωνία, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν συμμορφωθεί και έχουν βοηθήσει, και οι υγειονομικοί μας και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτή τη μάχη, σιγά-σιγά την αποκλιμάκωση αυτής της πίεσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]