Θάνατος εργαζόμενου σε σούπερ μάρκετ Τραγική επιβεβαίωση των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» υπερμετάδοσης του κορωνοϊού

 


Θέμα χρόνου ήταν να επιβεβαιωθούν με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» της διασποράς του κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ. Και δυστυχώς αυτή η τραγική επιβεβαίωση ήρθε την περασμένη Κυριακή με τον θάνατο εργαζόμενου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στον Πειραιά, που «έφυγε» από τη ζωή λίγες μέρες αφότου νόσησε από κορονοϊό.


Στο συγκεκριμένο κατάστημα μάλιστα άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ η εργοδοσία απαντά ότι ...«δεν συντρέχει λόγος» στο αίτημα αναστολής της λειτουργίας του καταστήματος, που διατύπωσαν σε χτεσινή τους παρέμβαση το κλαδικό Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στην παρέμβαση συμμετείχαν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Όσο για τα μέτρα που σχεδιάζει η εταιρεία, προβλέπουν νέα απολύμανση και επαναληπτικά rapid tests στους εργαζόμενους.


Σημειώνεται ότι ο 48χρονος εργαζόμενος που έχασε τη μάχη με τον ιό, ήταν στο πόστο του την προηγούμενη Δευτέρα και εμφάνισε συμπτώματα την Τετάρτη. Διαγνώστηκε με κορονοϊό την Παρασκευή και κατέληξε δύο μέρες μετά, στο σπίτι του. Επίσης την Τετάρτη, εμφάνισαν συμπτώματα και άλλοι εργαζόμενοι στο κατάστημα. Το βράδυ της Παρασκευής έγινε απολύμανση, ωστόσο το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα. Η απολύμανση επαναλήφθηκε το Σάββατο, τα κρούσματα όμως συνεχίστηκαν και χτες Δευτέρα!


Και ενώ τα κρούσματα διαδέχονται το ένα το άλλο, με τους εργαζόμενους να είναι σοκαρισμένοι από την απώλεια του συναδέλφου τους, η εργοδοσία, με μόνο κριτήριο την απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος, έχει ήδη προχωρήσει στη γνωστή εγκληματική πρακτική της μετακίνησης εργαζομένων από άλλα καταστήματα, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την παραπέρα διασπορά του ιού.


Όπως μάλιστα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, οι προμηθευτές που μπαινόβγαιναν από νωρίς το πρωί στο κατάστημα, με τη γνωστή τακτική της «ομερτά» γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας που επικρατεί σε μεγάλους χώρους δουλειάς, δεν ενημερώθηκαν για τη συρροή κρουσμάτων και την απώλεια ενός εργαζόμενου.


Τη θλίψη της για την απώλεια του εργαζόμενου εκφράζει και η ΔΑΣ Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης» η οποία καταγγέλλει πως τα όποια μέτρα λαμβάνουν κράτος και εργοδοσία είναι «ανεπαρκή και πίσω από τις πραγματικές ανάγκες προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών».


Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας την  Τετάρτη

Με αφορμή το θάνατο του εργαζόμενου αλλά και τη συρροή κρουσμάτων που καθημερινά καταγράφονται σε καταστήματα όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, και την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής θα παραχωρήσουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία των τριών σωματείων θα προχωρήσει σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επιδώσει νέο υπόμνημα, με συγκεκριμένα στοιχεία και αιτήματα.

πηγή 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]