Φίλτρα Νερού

Photo source: www.canva.com


της Νικολίας Σαλίαϊ// mednutrition.gr
 Όλοι ξέρουμε ότι το νερό αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγειά του ανθρώπου. Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε νερό από πλαστικό εμφιαλωμένο μπουκάλι διότι το πόσιμο νερό βρύσης θεωρείται αρκετά επικίνδυνο, για αυτό άλλωστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν φίλτρα νερού στο σπίτι. Τι είναι όμως τα φίλτρα νερού;


Είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ενός μεγάλου εύρους ρύπων του νερού. Καθαρίζουν δηλαδή το νερό από βλαβερές ουσίες όπως χλώριο, νιτρικά, σίδηρο, κάδμιο, χαλκό, αμίαντο, οργανικές ενώσεις, παθογόνους μικροοργανισμούς, ιζήματα, ζιζανιοκτόνα αλλά και φυτοφάρμακα. Με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην βελτίωση της γεύση και της μυρωδιά του.


Ποια είδη υπάρχουν και πως λειτουργούν;

Ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης των φίλτρων αλλά και τον τρόπο φιλτραρίσματος του νερού συναντάμε διάφορες κατηγορίες στο εμπόριο. Υπάρχουν συνεπώς διάφορα είδη φίλτρων τα οποία είναι κατασκευασμένα για συγκεκριμένη χρήση. Θα ξεκινήσω από την πιο φθηνή λύση και θα καταλήξω στην πιο ακριβή:


Κανάτες με Φίλτρο Νερού

Πρόκειται για κανάτες που έχουν ενσωματωμένο φίλτρο ενεργού άνθρακα. Καθώς γεμίζεις την κανάτα, το νερό περνάει μέσα από το φίλτρο με αποτέλεσμα να φιλτράρεται το νερό. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια οικονομική λύση αλλά και πρακτική, καθώς η κανατά μπορεί να μπει στο ψυγείο και να έχεις δροσερό φιλτραρισμένο νερό. Όμως το φίλτρο πρέπει να αλλάζει περίπου κάθε 2 μήνες ενώ το νερό χρειάζεται από 2 έως 5 λεπτά για να φιλτραριστεί.


Φίλτρα Νερού Βρύσης

Το φίλτρο νερού βρύσης περιέχει ενεργό άνθρακα και συνδέεται σχετικά εύκολα στη βρύση της κουζίνας. Συνήθως τα φίλτρα αυτά έχουν διακόπτη που έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις εάν θέλεις φιλτραρισμένο ή αφιλτράριστο νερό. Λόγου του μεγάλου της όγκου η συσκευή πιάνει αρκετό χώρο στην βρύση και έπειτα από λίγα χρόνια θα πρέπει να αντικατασταθεί διότι τα άλατα επιβαρύνουν πολύ τις φλάντζες της συσκευής. Το θετικό είναι ότι πίνεις αμέσως καθαρό, φιλτραρισμένο νερό, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ανταλλακτικά φίλτρα νερού που μπορείς να βάλεις στην συσκευή.


Φίλτρα Νερού Άνω Πάγκου

Το φίλτρο αυτό είναι από τα πιο κλασσικά φίλτρα που υπάρχουν στο εμπόριο. Συνδέεται εύκολα στην βρύση της κουζίνας και τοποθετείται στον πάγκο της κουζίνας. Διαθέτει ενσωματωμένο βρυσάκι και συνδέεται με "κλέφτη" που βιδώνει στην βρύση και με αυτόν επιλέγεις αν θέλεις φιλτραρισμένο ή αφιλτράριστο νερό. Το ανταλλακτικό του φίλτρο είναι συνήθως πεπιεσμένος ενεργός άνθρακας. Ανάλογα τώρα το πόσο επιβαρυμένο είναι το νερό μπορεί να τοποθετηθεί μονό, διπλό ή τριπλό φίλτρο. Η εγκατάσταση του φίλτρου αλλά και η αλλαγή του ανταλλακτικού είναι απλές διαδικασίες που μπορεί ο καθένας να τις βγάλει εις πέρας. Το ανταλλακτικό φίλτρο αλλάζει συνήθως κάθε χρόνο. Σημαντικό μειονέκτημα του φίλτρου αυτού είναι ο χώρος που πιάνει στον πάγκο της κουζίνας ειδικά όταν πρόκειται για τα διπλά και τριπλά συστήματα. Στα πλεονεκτήματα του ωστόσο είναι ότι το νερό φιλτράρεται άμεσα και ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ανταλλακτικά φίλτρα νερού.


Φίλτρα Νερού Κάτω Πάγκου

Τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου χωρίζονται σε 2 είδη:


Φίλτρα νερού που συνδέονται απευθείας στην κρύα παροχή της κουζίνας, που σημαίνει ότι κάθε φορά που ανοίγεις την βρύση, το νερό που θα τρέχει θα είναι φιλτραρισμένο. Και σε αυτή την περίπτωση το φίλτρο κάτω του πάγκου μπορεί να είναι μονό, διπλό ή τριπλό ανάλογα με το πόσο επιβαρυμένο είναι το νερό της περιοχής. Η διάρκεια ζωής του ανταλλακτικού φίλτρου είναι περίπου 1 χρόνος, και αυτό διότι ξοδεύεται αρκετό νερό για το πλύσιμο των πιάτων, για το μαγείρεμα κ.τ.λ. Το καλό βέβαια είναι ότι δεν πιάνει χώρο στον πάγκο της κουζίνας και ότι είναι αρκετά εύκολο στην σύνδεση.Συσκευές που συνδέονται στη δική τους βρύση. Σε αυτή την περίπτωση τα φίλτρα συνδέονται στη δική τους βρύση και μπορεί να είναι μονά, διπλά ή τριπλά. Το βασικό μειονέκτημα εδώ είναι ότι θα πρέπει να γίνει τρύπα στον πάγκο της κουζίνας. Βέβαια υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ανταλλακτικά.

Αντίστροφη Όσμωση

Η αντίστροφη όσμωση τοποθετείται και αυτή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας, και αποτελεί μέχρι τώρα παγκοσμίως την καλύτερη τεχνολογία στην φίλτρανση και επεξεργασία του νερού. Πρόκειται πρακτικά για έναν συνδυασμό από διάφορα φίλτρα, όπου το νερό διέρχεται  από πολλά στάδια επεξεργασίας – φίλτρανσης προκειμένου να καταλήξει στο ποτήρι μας καθαρό και κρυστάλλινο, απαλλαγμένο από κάθε είδους ακαθαρσίες, σκουριές, άλατα, οργανικές ουσίες, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, μέχρι και κάθε είδους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς.


Η αντίστροφη όσμωση μπορεί να διαθέτει λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας, φίλτρο εμπλουτισμού μεταλλικών καθώς και άλλα φίλτρα ανάλογα με το πόσο επιβαρυμένο είναι το νερό. Μειώνει τελείως την αγωγιμότητα και μπορεί να αφαιρεί τελείως τα άλατα για αυτό χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες εφαρμογές όπως η μετατροπή θαλασσινού νερού σε πόσιμο για την ύδρευση νησιών. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι οι πιέσεις που δέχεται το μηχάνημα είναι μεγάλες και υπάρχει πάντα κίνδυνος να σκάσει με αποτέλεσμα να τρέχουν νερά στην κουζίνα και να πλημμυρίσει το σπίτι. Το κόστος αγοράς του βεβαία είναι αρκετά ακριβό.


Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο φίλτρο νερού;

Καταρχήν κανένα φίλτρο δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην απομάκρυνση όλων των ρύπων από το νερό για αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις να κάνει το φίλτρο που θέλεις να αγοράσεις πριν μπεις σε αυτή την διαδικασία.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τονίζοντας ότι για ένα φίλτρο είναι θετικό χαρακτηριστικό η ύπαρξη ένδειξης της διάρκεια ζωής του αλλά και η μη εξάρτηση του από το ηλεκτρικό ρεύμα.


Πληροφορίες όπως τι αφαιρεί από το νερό το φίλτρο και σε τι ποσοστό, πόσα λίτρα μπορεί να επεξεργαστεί αλλά και το μέγεθος του πόρου θα τις βρεις στο τεχνικό φυλλάδιο του κατασκευαστή, το οποίο πρέπει να το διαβάσεις προσεκτικά. Θα πρέπει επίσης να ελέγξεις ότι είναι πιστοποιημένη η απόδοση του φίλτρου και τα υλικά κατασκευής του για ανθρώπινη κατανάλωση.


Επόμενο βήμα είναι να συγκρίνεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως ποια είναι η μέγιστη και η ελάχιστη θερμοκρασία λειτουργίας, καθώς και ποια είναι η μέγιστη και ελάχιστη πίεση αντοχής η οποία ουσιαστικά θα σου εξασφαλίσει ότι σε μια αύξηση της πίεσης του δικτύου ή ένας παγετός δεν θα σπάσει το φίλτρο.


Σαφώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως το κόστος αλλαγής των φίλτρων, διότι θα πρέπει να γνωρίζεις πόσο θα κοστίσει η συντήρηση του φίλτρου στον χρόνο ζωής του. Επίσης πρέπει να λάβεις υπόψη σου την εγγύηση του συστήματος, τον χρόνο ζωής των ανταλλακτικών αλλά και το κόστος τους. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η μακροζωία αλλά και η αξιοπιστία της εταιρεία. Η μακροζωία μας ενδιαφέρει διότι έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών.


Εάν αναλύσεις λεπτομερώς τις παραπάνω παραμέτρους και συγκρίνεις τα φίλτρα που σε ενδιαφέρουν σίγουρα η επιλογή του κατάλληλου φίλτρου νερού μπορεί να γίνει πιο εύκολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]