ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κορωνοϊός: Καταγγελίες στο Εργ.Κέντρο Ιωαννίνων για ανεπαρκή προστασία εργαζόμενων μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Επικίνδυνη η διαχείριση του κορωνοϊούαπό την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ.
Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων έγινε αποδέκτης καταγγελιών για την ανεπαρκή προστασία εργαζόμενων μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της πόλης μας, στην οποία την προηγούμενη εβδομάδα διαγνώστηκε θετικόκρούσμακορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενος απευθύνθηκε άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για να πραγματοποιήσει τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού δεδομένου ότι συσχετίζονταν στενά με διαπιστωμένο κρούσμα που διαγνώστηκε στην πόλημας, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Από το νοσοκομείο  εισέπραξε την άρνηση, λέγοντάς του ότι πρέπει να παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ημερών για την πραγματοποίηση του τεστ. Παράλληλα ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες αρχές, την επιχείρηση και τους συναδέλφους του, θέτοντας τον εαυτό του σε καραντίνα. Με την παρέλευση μιας εβδομάδας και μετά την διεξαγωγή του τεστ βρέθηκε θετικός. Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο δεν πάρθηκε κανένα πρόσθετο μέτρο προστασίας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας του. Πραγματοποιήθηκε μόνο μία απολύμανση την προηγούμενη Κυριακή μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Στους εργαζόμενους ζητήθηκε να εργαστούν κανονικά τη Δευτέρα. Παρά τις επίμονες αιτήσεις των εργαζομένων να πραγματοποιηθούν και σε αυτούς τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού η εργοδοσία αντέτεινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αφού φορούσαν μάσκα και απαίτησε να αποκρύψουν το περιστατικό ακόμη και από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Μόνο μετά την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων η εργοδοσία εξαναγκάστηκε να προβεί στην πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ στο σύνολο των εργαζομένων, αρνήθηκε την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος μέχρις ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα,  ενώεπίπληξε τους εργαζόμενους “γιατίανακατεύουν το ΕργατικόΚέντρο”.
Οι αρμόδιεςαρχές της ΠεριφέρειαςΗπείρου στις οποίεςαπευθύνθηκε το ΕργατικόΚέντροδιαβεβαίωσανότι η όλη διαδικασία είναισύννομη με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ. Στην διαπίστωση μας ότιέχειχαθείμεγάλοχρονικόδιάστημααπό την εκδήλωση του πρώτουπεριστατικούόπου θα μπορούσε να έχειυπάρξειδιασπορά και να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένωναντέτεινανότι η μάσκαπροστατεύειεπαρκώς, δεν απαιτείτεπροσωρινήαναστολή της επιχείρησης, ενώμπορεί να κωλύσεις τον κωρονοιο οπουδήποτε.
Η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο ΕΟΔΥαρνείται την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ ως ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την Πανδημία. Διασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεών της για να μη μειωθεί η κερδοφορίας της, η οποία απειλείται κατ’ αυτούς ακόμη και από την αναγκαία αναστολή για διάστημα λίγων ημερών. Προκλητικά κουνούν το δάχτυλο στους εργαζόμενους για την ατομική τους ευθύνη, που ούτως ή άλλως έχουν αναλάβει όλο αυτό το διάστημα, την ώρα που διασφαλίζουν στην μεγαλοεργοδοσία νέα αντεργατικά μέτρα και πακτωλό χρημάτων. Έχουν μετατρέψει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε λάστιχο στο όνομά της ανάκαμψης της οικονομίας. Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση με τις παλινωδίες και τα ημίμετρα, κινούμενη με τη λογική κόστους οφέλους φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους να παλέψουμε για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, με μαζικά και τακτικά τεστ σε όλο το λαό, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, επίταξη του ιδιωτικούτομέαυγείας, μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία.
Ταυτόχρονα απαιτούμε την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων και προστασίας του εισοδήματος για όλο το λαό.
Πληρώσαμε αρκετά δεν θα πληρώσουμε ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]