Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση 15 ημερών - Πώς θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Νέα παράταση αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς περισσότερες από 2,3 εκατ. δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμα και η σχετική προθεσμία εκπνέει σε 15 ημέρες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην παράταση των δηλώσεων για διάστημα 10-15 ημερών. Σε περίπτωση που αποφασισθεί η παραπάνω παράταση, θα συνεχισθούν οι υποβολές εντός του Αυγούστου και οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον φόρο σε επτά μηνιαίες δόσεις αντί των οκτώ που προβλέπει η νομοθεσία για όσους αποστείλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά μέχρι τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως σήμερα έχουν υποβληθεί 4.083.803 δηλώσεις και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς νέα παράταση θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περισσότερες από 150.000 δηλώσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόνο μία ημέρα υποβλήθηκαν περισσότερες από 100.000 δηλώσεις, κάτι που δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 29 Ιουλίου.
Τα προβλήματα
Ο όγκος της ΑΑΔΕ αλλά και το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους λογιστές οι οποίοι δίνουν αγώνα για να υποβάλουν είτε φορολογικές δηλώσεις είτε την επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα πέφτει καθημερινά για μερικές ώρες.Το γεγονός οφείλεται στο ότι ολόκληρο το Δημόσιο εξαρτάται από το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας για να μπορέσει να διεκπεραιώσει όλες τις ανάγκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Είναι ένα σύστημα γερασμένο και γρήγορα όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα πρέπει η κυβέρνηση να το βοηθήσει προκειμένου να μπορέσει να σηκώσει όλο τον όγκο των πληροφοριών αλλά και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για 1,8 εκατ. φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό σημείωμα. Και αυτό καθώς δεν έχει προβλεφθεί το νέο σχέδιο για τις δόσεις που ανέρχονται σε 8 καθώς και έκπτωση 2% για όσους αποπληρώσουν τον φόρο εφάπαξ. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Σημειώνεται ότι περίπου 150.000 αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα απαλλαγούν από το ποσό των 650 ευρώ. Επισημαίνεται πάντως ότι η σχετική διάταξη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμα σε δημόσια διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]