Οι “10 μισές αλήθειες” για την δήθεν ποιοτική απολύμανση

Οι “10 μισές αλήθειες” για την δήθεν ποιοτική απολύμανση.


Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι, “ το υποτίθεται καθαρό” είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο, έτσι ώστε να μην το ξεχνάμε ή/ και να αμελούμε την επικινδυνότητα από  τις  “ μισές αλήθειες” της δήθεν ποιοτικής καθαριότητας, μιας και η χαμηλή ποιότητα του υποτίθεται καθαρού δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’  έναντι μολυσματικών παραγόντων. Η δε αέρια εσωτερική ρύπανση με τα “Αόρατα χημικά κοκτέιλ ” και  την “ εσωτερική επιμόλυνση” , να εγκλωβίζονται στους εσωτερικούς χώρους  με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την υγειά ,δημιουργώντας  την επιτακτική ανάγκη για πρόληψη σε αλλεργικά, ρινικά ή/και πνευμονικά συμπτώματα, κ.α.  Συμπληρωματική ενημέρωση με επισημάνσεις στα 100 Άρθρα +1 Σελίδα !!

Ο βομβαρδισμός με διαφημιστικά μηνύματα για τις «οικονομικότερες λύσεις» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κρύβοντας τις “ μισές αλήθειες” για την ποιοτικά  φθηνή  απολύμανση όταν κάποιοι δεν γνωρίζουν ή ‘’δεν θέλουν’’ να γνωρίζουν  ότι :

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια : Επιλέξιμο για εφαρμογή  το στοιχείο Η.10 (α ) Επιλογή πολιτικής μεταξύ κανονικού καθαρισμού και αναμονής 24 ωρών πριν το δωμάτιο διατεθεί σε πελάτη
Διορθωτικά η άλλη μισή : Στο στοιχείο Η.10 (α) Επιλογή πολιτικής μεταξύ εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων καθαρισμού – απολύμανσης και αναμονής   24 ωρών !!!!!!  πριν το δωμάτιο διατεθεί σε πελάτη .

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια : Επιλέξιμο για εφαρμογή  το στοιχείο Η.10 (β )  ή σχολαστικός καθαρισμός – απολύμανση (πχ. με ατμοκαθαριστή) μόνο στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου.
Διορθωτικά η άλλη μισή : Στο στοιχείο Η.10 (β) ή πρέπει να καθαρίζονται με μηχανήματα καθαρισμού επαρκώς και σχολαστικά και να απολυμαίνονται με σύστημα παράγωγης ατμού  (θερμοκρασία>70°) με δυνατότητα ταυτόχρονη αναρρόφησης για την αποφυγή δημιουργίας επιμόλυνσης (Διασποράς) εξαιτίας της μεγάλης πίεσης,  στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια με ‘’παρερμηνεία ‘’!!: Επιλέξιμο για εφαρμογή  το στοιχείο Η.14 Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία>70°).
Διορθωτικά η άλλη μισή : Στο στοιχείο Η.14 Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων)  πρέπει πρώτα  να καθαρίζονται με μηχανήματα καθαρισμού επαρκώς και σχολαστικά και να απολυμαίνονται με σύστημα παράγωγης ατμού  (θερμοκρασία>70°) με δυνατότητα ταυτόχρονη αναρρόφησης για την αποφυγή δημιουργίας επιμόλυνσης (Διασποράς) εξαιτίας της μεγάλης πίεσης ή  της διείσδυσης στα υφάσματα.

Οι παραπάνω επισημάνσεις χρειάζονται διορθωτικές ενέργειες στο  ΦΕΚ 2084 Β 30-5-2020 ΚΥΑ 1881/29.5.2020 διότι:

Οι μέθοδοι με την χρήση ατμού,  πρέπει να βαδίζουν πάντα με τις επιτρεπτές οδηγίες του κατασκευαστή των προς εφαρμογή  αντικειμένων .Ενδείκνυνται δε το ύφασμα να έχει ψεκαστεί και τριφτεί πριν την εφαρμογή ατμού, λόγο του ότι ο ιός SARS-COV-2 φέρει λιπόφιλη εξωτερική στοιβάδα, (Kων/νος Ντελέζος – Οδηγός με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας- Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ΜΑΙΟΣ 2020.jpg) .Επιπλέον πληροφορίες στην Σελίδα 53 από 106 Επιμελητήριο Ηρακλείου –ISBN – Διαδικασίες καθαρισμού, απολύμανσης και αποστείρωσης, αλλά και σε πλήρη αντίθεση και με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με ‘’αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020’’στο στοιχείοΗ.10 όπως έχει.

Όταν υπάρχουν τεκμηριωμένες”ανακριβείς παραφράσεις ” που ίσως και να ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την διασπορά,  λόγο του ότι υπάρχει το δυνητικά ’’ άγνωστο του SARS-CoV-2’’,  υπάρχει πρόβλημακαι στο να επιβληθούν πρόσθημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές οι επισημάνσεις δεν ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους μονό για την διασπορά, μιας και οι υφασμάτινες επιφάνειες δεν ‘’καθαρίζονται’’ μόνο  με συσκευή ατμού, αλλά και σοβαρούς κινδύνους  για ‘’παραπλάνηση’’  με την παραπληροφόρηση των υποψηφίων φιλοξενούμενων  (‘’Μια εικόνα χίλιες λέξεις” ) ,

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια :  Σύμβαση μεταξύ  Ξενοδόχου και εταιρείας ΄΄ απολυμάνσεων’’  Καθαρίζει το δωμάτιο ο ‘’ξενοδόχος’’ και η συμβαλλομένη εταιρεία απολυμάνσεων αναλαμβάνει την  απολύμανση του  με π.χ  ομιχλοποιητή (cold fogger) και του εκδίδει πιστοποιητικό απολύμανσης για το κάθε  δωμάτιο ακόμα  και με’’ Στρογγυλή σφραγίδα του ΥΠΑΑΤ.’’ ,
Διορθωτικά η άλλη μισή :  Πρέπει  γίνεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης,  (σύμφωνα με αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020 ) όπως με την  επιλογή μεθόδου της εφαρμογής (ψεκασμός, εκνέφωση κ.λ.π.) και αντιστοίχως η χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού πρέπει πάντα να στοχεύει στην αποτελεσματική και με ασφαλή τρόπο καταπολέμηση του ιικού φορτίου των μολυσμένων χώρων, επιφανειών και σημείων, χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης καθώς και φθορών και καταστροφής άλλων υλικών και αντικειμένων .Το να περάσει  από τον ‘’ έλεγχο’’ με πιστοποιητικό ακόμα και με’’ Στρογγυλή σφραγίδα του ΥΠΑΑΤ.’’ ,  όταν ( ΣΕΑΜΕ : οι εργασίες Απολύμανσης δεν ανήκουν στις ρυθμίσεις της προαναφερόμενης νομοθεσίας ΥΠΑΑΤ) , χρειάζεται περισσότερη ιχνηλασιμότητα για το ποιος θα είναι υπεύθυνος έναντι προσθήμων  ή και (αστικής ευθύνης).

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια :  Σύμβαση μεταξύ  Ξενοδόχου και εταιρείας ΄΄ απολυμάνσεων’’ Καθαρίζει το δωμάτιο ο ‘’ξενοδόχος’’ και η συμβαλλομένη εταιρεία απολυμάνσεων αναλαμβάνει με παρακολούθηση μέσω ίντερνετ όλων των εργασιών για την απολύμανση των δωματίων (π.χ  ομιχλοποιητή cold fogger)  και εκδίδει online πιστοποιητικό απολύμανσης με άδεια από το ΥΠ.ΑΑΤ ,για την αυτόνομη απολύμανση κατά του Covid-19 .
Διορθωτικά η άλλη μισή : Πρέπει  γίνεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης,  (σύμφωνα με αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020 ) και  αν περάσει  από τον ‘’ έλεγχο’’  με το online πιστοποιητικό απολύμανσης  με άδεια από το ΥΠ.ΑΑΤ ,  όταν ( ΣΕΑΜΕ : οι εργασίες Απολύμανσης δεν ανήκουν στις ρυθμίσεις της προαναφερόμενης νομοθεσίας ΥΠΑΑΤ), χρειάζεται περισσότερη ιχνηλασιμότητα για το ποιος θα είναι υπεύθυνος έναντι προσθήμων  ή και (αστικής ευθύνης).

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια: Εργαζόμενο άτομο στην καθαριότητα (Οροφοκομία- Housekeeping) βρίσκεται ‘’θετικό στον COVID-1’’,  έμεινε ‘’έκθετο’’ ως  εργαζόμενο άτομο ( ΕΛΙΝΥΑΕ) , διότι ο ιδιοκτήτης χρησιμοποίησε επιλέξιμα για εφαρμογή  τα στοιχεία Η.10 –(α&β) –και Η.14 Αν όλα αυτά γίνουν από  την συμβαλλομένη εταιρεία για (Οροφοκομία- Housekeeping) εκτός από το εργαζόμενο άτομο στην καθαριότητα  στο τουριστικό κατάλυμα,  έχει πέρασε και από τον έλεγχο,-λόγο σύμβασης- ποιος φέρει την ευθύνη , σε ποιον θα ‘’χρεωθούν’’ τα πρόσθημα σύμφωνα με το ( ΦΕΚ 2084 Β 30-5-2020 ΚΥΑ 1881/29.5.2020) , αλλά και όλα τα άλλα  ‘’περί Αστικής Ευθύνης’’.
Διορθωτικά η άλλη μισή :  Δεν έγινε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης,  (σύμφωνα με αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020 ) στο επιλέξιμο για εφαρμογή  τα στοιχεία Η.1κ.λ.π.

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια: Πολλοί στους τομείς του τουρισμού αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν επιλέξιμα για εφαρμογή  τα στοιχεία Η.10 –(α&β) –και Η.14 .Σχολαστικό καθαρισμό – απολύμανση (πχ. με ατμοκαθαριστή) στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου) και στις υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων)  να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία>70°), ”Μια εικόνα χίλιες λέξεις” .!!!
Διορθωτικά η άλλη μισή :  Δεν διευκρινίζεται  το ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα ο κάθε χώρος ξεχωριστά σαν κάτι ‘‘άγνωστο’’,  ώστε να γίνεται  ορθά η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων απολύμανσης ,  σύμφωνα με το αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020 ,με αποτέλεσμα στο τέλος θα κινδυνεύουν να αλληλοκατηγορούνται  , όχι μονό στο ποιος ‘’θα φέρει την ευθύνη’’ , σε ποιον ‘’ θα χρεωθούν’’ τα πρόσθημα σύμφωνα με το (ΦΕΚ 2084 Β 30-5-2020 ΚΥΑ 1881/29.5.2020) άλλα και ‘’ τα περί Αστικής Ευθύνης’’  ( άρθρο 60 του Ν. 4688/20, παράγραφο 5, ) αλλά και πολλά άλλα από τα προαναφερόμενα.       

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια: Στο κριτήριο 4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή),  γίνεται παρερμηνεία της λέξης σε παρένθεση  (πχ. με ατμοκαθαριστή) ‘’ατμίζοντας τα στρώματα’’. Αυτό γίνεται και από ‘’επαγγελματίες ΄΄ χωρίς καν κάποια στοιχειώδη βεβαιωμένη εκπαίδευση στην απορρύπανσης στρωμάτων. (Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;08/11/2018 money_tourism). 
Διορθωτικά η άλλη μισή :  Με αυτή την σοβαρότατη παρερμηνεία ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι διασποράς, διότι αν δεν απορρυπανθούν τα στρώματα δεν μπορεί να γίνει καμία μέθοδος απολύμανσης.  (Ξενοδοχεία: Επισημάνσεις για των Καθαρισμό Στρωμάτων 31/03/2017 money-tourism.gr) .Επιπλέον  υποστηρίζουν ότι τα βάζουν –βγάζουν σε θήκες –δεν υπάρχει επ’ ουδενί  τέτοια αναφορά και χωρίς απορρύπανση – διότι είναι σαν να φοράς καθαρά ρούχα χωρίς να έχεις πλυθεί.

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια: Ασχολούμενοι με την καθαριότητα (Οροφοκομία- Housekeeping ) πιστοποιούνται για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων των τουριστικών καταλυμάτων, επιλέγουν τα στοιχεία Η.10 –(α&β) –και Η.14
Διορθωτικά η άλλη μισή : Μέθοδοι απολύμανσης (πχ. με θερμοκρασία) αν δεν εφαρμοστούν σωστά, γίνονται πιο επικίνδυνοι για την υγειονομική ασφάλεια. Δεν προκύπτει  επ’ ουδενί καθαρισμός και απολύμανση (πχ. με ατμοκαθαριστή) σε στρώματα επιφορτισμένα με περιττώματα. Μια σοβαρότατη παρερμηνεία που ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι διασποράς άλλα και παραπληροφόρησης , έρχονται δε σε πλήρη αντίθεση  με το στοιχείο Η.1.μιας και καμιά εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων απολύμανσης χώρων δεν μπορεί να γίνει, αν πρώτα δεν έχει γίνει καθαριότητα.

Διαπιστώνεται η μισή αλήθεια: Πιστοποιημένοι για την τήρηση των προαναφερόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων και οι υπεύθυνοι συμπλήρωσης  στο/check-out συμπληρώνουν ‘’λανθασμένες πληροφορίες’’  λόγο του ότι  υπάρχουν οι τεκμηριωμένες ”ανακριβείς παραφράσεις ” και περνούν τον έλεγχο .
Διορθωτικά η άλλη μισή : Δημιουργείτε πρόβλημα στην συμπλήρωση και υπογραφή από τον υπεύθυνο στο Check list .Το πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολο ,όταν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα και με την ιχνιλασιμότητα διαπιστωθείότι  έχουν επιλεγεί τα στοιχεία Η.10 –(α&β) –και Η.14  με τιςτεκμηριωμένες ”ανακριβείς παραφράσεις ”  στο /check-out συμπληρωμένες λανθασμένες πληροφορίες  και έχουν περάσει και από τον έλεγχο .  Το  ποιος ‘’θα φέρει την ευθύνη’’ , σε ποιον ‘’ θα χρεωθούν’’ τα πρόσθημα σύμφωνα με το (ΦΕΚ 2084 Β 30-5-2020 ΚΥΑ 1881/29.5.2020) άλλα και ‘’ τα περί Αστικής Ευθύνης’’ ( άρθρο 60 του Ν. 4688/20, παράγραφο 5, ) αλλά και πολλά αλλά από τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

Μπορεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα να μην υπάρχει ”αναφορά”  για μέτρα καθαρισμού – απολύμανσης σε Wall-to-wall μοκέτες – χαλιά, κοκοφοίνικα, σιζάλ. – έκτος τα ενδεικτικά – στα πλωτά μέσα για την μη διασπορά με τον καθαρισμό στην  χρήση ηλεκτρικής σκούπας – έχουμε φροντίσει να καλύπτουμε όλα τα κενά ή/και ‘’τυχόν παραλείψεις’’ στην πράξη με τις Ολοκληρωμένες Εφαρμογές Απολύμανσης, Απορρύπανσης-Καθαριότητας, Αποκατάστασης. 

Οι επισημάνσεις με τις “10 μισές αλήθειες” στόχο έχουν την ανάδειξη των προβλημάτων. Διότι  όπως  συχνά αναφέρω, ο καθένας μας  από το ‘’δικό του μετερίζι ’’  και όλοι μαζί ‘’έχουμε χρέος ’’ να βρισκόμαστε δίπλα στους φορείς για τον περιορισμό της διασποράς.  Απαιτείται όμως η συμπόρευση όλων μας για την πρόληψη,  με ευαισθητοποίηση στην προαγωγή της υγείας και κινητήριο δύναμη την συλλογική ευαισθησία για τον σχεδιασμό δράσεων, προς όφελος της κοινωνίας όλων των πολιτών.

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]