Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για εκπτώσεις στα διόδια Ακτίου- Πρέβεζας, ενημέρωση για το «άνοιγμα» των συνόρων με Αλβανία



«Τα σύνορα με την Αλβανία, δεν πρόκειται να ανοίξουν αύριο 1η Ιουλίου», ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταφέροντας τα όσα είχε συζητήσει νωρίτερα σήμερα με τον Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά. Αναφερόμενος στην Παραμυθιά, είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται, καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν εντοπίστηκαν άλλα κρούσματα.
Εκτενής συζήτηση έγινε για την εκπτωτική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της Πρέβεζας και των όμορων περιοχών στα διόδια της υποθαλάσσιας  σήραγγας Ακτίου- Πρέβεζας, σε συνέχεια ερώτησης που είχε καταθέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος η περιφερειακή παράταξη «Ήπειρος Όλον». 
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκαν διεξοδικά στις παρεμβάσεις και στα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το 2012 και εντεύθεν, με πλέον πρόσφατη επιστολή (18-6-2020) του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και συμφωνήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση να συνταχθεί ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην πρότασή του ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι πρέπει να ζητηθεί ρητά η καθιέρωση άμεσα «κάρτα ημέρας» και μείωση 50% της τιμής των διοδίων για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν ένθεν και  ένθεν επαγγελματικές δραστηριότητες. 
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης:  «Κανείς Υπουργός δεν θα υπογράψει να μην πληρώνουν διόδια οι κάτοικοι. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη δική μας δουλειά».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε  τη σύναψη διαβαθμιδικών συνεργασιών της Περιφέρειας και Δήμων για την τεχνική τους υποστήριξη. 

Τέσσερις πράξεις  ενεργειακής αναβάθμισης δημ. κτιρίων εντάχθηκαν
 με αποφάσεις Περιφερειάρχη στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Με προϋπολογισμό περίπου στα 4 εκ. ευρώ εντάσσονται- με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης-   στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 τέσσερις πράξεις της πρόσκλησης «Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια» της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για τις  εξής:

«Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων Δήμου Ζίτσας», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 950.000 ευρώ. Η πρόταση αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Ζίτσας και συγκεκριμένα των: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας (Διδακτήριο – Γυμναστήριο), 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας, Δημοτικό Σχολείο Βουνοπλαγιάς,  Δημοτικό Σχολείο Ροδοτοπίου  
«Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 335.707,13 ευρώ. Η πρόταση αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
«Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια του Δήμου Αρταίων – Α φάση», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 960.000 ευρώ.  Η πρόταση αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα των: Γυμνάσιο Γραμμενίτσας, Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδων (παλαιό και νέο κτίριο), Κτίριο Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλαμιάς
«Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.753.157 ευρώ. Η πρόταση αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας. 

 Εννέα σχέδια δράσης στην πρώτη φάση του Μέτρου 16 – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Π.Α.Α. 2014-2020

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση – με την ένταξη εννέα σχεδίων δράσης – του Μέτρου 16 – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υποβληθέντων στην Περιφέρεια Ηπείρου αιτήσεων στήριξης από επιχειρησιακές ομάδες της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.

Οι Επιχειρησιακές Ομάδες αποτελούν συμπράξεις ερευνητικών φορέων, μεμονωμένων επαγγελματιών γεωργών – κτηνοτρόφων και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στη γεωργία - κτηνοτροφία, συνεταιρισμών, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, ειδικών συμβούλων παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης και διευκόλυνσης καινοτομίας.    

Μετά την επιλογή των σχεδίων δράσης θα ακολουθήσει η υποβολή, αξιολόγηση και υλοποίηση αναλυτικών επιχειρησιακών σχεδίων (2η φάση του προγράμματος).  

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί - με 100% δημόσια δαπάνη - πιλοτικά σχέδια εφαρμογής βασικής έρευνας στην πρωτογενή παραγωγή και στον τομέα των τροφίμων, με επιδιωκόμενους στόχους :
Παραγωγή ασφαλέστερων και υψηλότερης διατροφικής αξίας τροφίμων.
Διασφάλιση της μοναδικότητας των πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων.
Αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γεωργικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της ζωικής παραγωγής για την παραγωγή ζωοτροφών.
Ανάδειξη των ιδιαίτερων διατροφολογικών χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων και τη συμβολή τους στην υιοθέτηση προτύπων υγιεινής διατροφής.
Καλύτερη ενσωμάτωση στην τροφική αλυσίδα προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Τα εννέα σχέδια δράσης – συνολικής δημόσιας δαπάνης 45.000 ευρώ – που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση είναι: 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]