Ιωάννινα:Στο ίδιο έργο θεατές...

Το ότι οι συνθήκες φέτος είναι αλλιώτικες, το γνωρίζουν πια όλοι. Ο ιός δεν αφήνει περιθώρια για συναυλίες και παραστάσεις, όπως τουλάχιστον τις ξέραμε μέχρι τώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι θετικό το ότι η πόλη θα έχει κάποιες εκδηλώσεις για να αντεπεξέλθει στο πολιτιστικό καλοκαίρι, όσο κι αν κάποιες από αυτές μοιάζουν παράδοξες. Συναυλία για …αυτοκίνητα, τύπου drive in ή κινητή μουσική νταλίκα που θα διασχίσει τους μισούς  δρόμους του λεκανοπεδίου, εν μέσω Ιουλίου.

Από την άλλη, φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν από ντόπιους καλλιτέχνες κάνοντας λόγο για αποκλεισμούς και «αισθητική του ενός ή λίγων ακόμα προσώπων»,  ζητώντας να δοθεί ευκαιρία «και σε άλλα λουλούδια να ανθίσουν».

Δεν μπορούμε, φυσικά, να γνωρίζουμε τι ισχύει από αυτά που καταγγέλθηκαν (αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, απαξίωση, έλλειψη διαλόγου και «κατ’ επίφαση» οικονομική υποστήριξη καλλιτεχνών, επιλεκτικές προσκλήσεις, απλήρωτη εργασία) και τα οποία ακούγονται φοβερά και…τρομερά. Γιατί αν όντως όλα αυτά εμφιλοχώρησαν στις γραμμές του πολιτισμού, αλίμονό μας! Από την άλλη, η πρόταση «να παγώσει η θερινή παραγωγή του έργου του ΔΗΠΕΘΕ και να διατεθούν τα χρήματα στο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής», μόνο ως όνειρο θερινής νυκτός μπορεί να εκληφθεί.

Εκείνο, όμως, που θα θέλαμε να επισημάνουμε -και μιλώντας περισσότερο για μουσική- είναι ότι τα ίδια πρόσωπα που επί της τετραετίας Φίλιου (και με τον τωρινό Δήμαρχο επικεφαλής των πολιτιστικών)  είχαν τη μερίδα του λέοντος σε εμφανίσεις, επανήλθαν άμα τη εμφανίσει του στον δημαρχιακό θώκο και μάλιστα σε όλα τα είδη της μουσικής (Κλασικό, Λαϊκό, Ροκ κτλ.)

Το ζητούμενο πάντως είναι να υπάρξει διαφάνεια σε όλα, ακόμη και ως προς τις αμοιβές ξένων καλλιτεχνών που προσκαλούνται στην πόλη (ώστε να μπορούν να κρίνουν και οι πολίτες αν πραγματικά αξίζει τον κόπο η πρόσκληση) αλλά και να ανοίξει η βεντάλια ώστε να χωρέσει και εκείνα τα συγκροτήματα και τους μουσικούς της πόλης που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στα επίσημα events, σε αντίθεση με άλλους που... δεν έλειψαν ποτέ.

Το γιατί, βεβαίως δεν το γνωρίζουμε. Μπορεί να προσκλήθηκαν και να μην θέλησαν να πάνε.

Και βέβαια, σχόλια του τύπου «ήδη λαμβάνουμε τα συγχαρητήρια από άλλες πόλεις για τις ανά τον κόσμο πρωτοποριακές μας πρωτοβουλίες» που ανέφερε ο κ. Γ.Γάκης  - εγνωσμένης αξίας και προσφοράς στα μουσικά πράγματα της πόλης και μη εκλεγείς υποψήφιος με την παράταξη του νυν Δημάρχου, έχει όμως ως φαίνεται τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων και την επιλογή των καλλιτεχνών – μόνο ελαφρά μειδιάματα μπορούν να φέρουν στα χείλη όσων τις αναγιγνώσκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]