ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ WOLT ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

2 ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ 1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ " ΗΠΕΙΡΟΣ"

6ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα: Ανάσες ελευθερίας απέναντι στην ασφυξία της εξουσίας

Η κατάσταση της πανδημίας φανέρωσε τις αδυναμίες ενός εδώ και χρόνια καταρρέοντος συστήματος εξουσίας και ενός αδιέξοδου συστήματος κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, που οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα στην καταστροφή. 
Ο κόσμος όλος βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε κρίση, αφού η συσσώρευση του πλούτου είναι αποκλειστικότητα των λίγων κι εκλεκτών ελίτ ενώ η φτωχοποίηση και η ανισότητα αγγίζει το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ανάπτυξη είναι μία κούφια λέξη, συνώνυμη της καταστροφής και της λεηλασίας της φύσης.
 Η μετανάστευση και η προσφυγιά, η εκ νέου ανάδειξη της ακροδεξιάς στη Δύση και η ξενοφοβία, συνυφασμένη πλέον με τη θρησκεία και το χρώμα, ξεγύμνωσαν το μισ-ανθρωπισμό της Δύσης και την έλλειψη δημοκρατικών και παναθρώπινων ιδανικών, στο υποτιθέμενο λίκνο τους. Μέσα στο βόρβορο της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης και δίπλα στην αυταρχικότητα, τον ολοκληρωτισμό, τον πόλεμο όλων εναντίον όλων, ήρθε να προστεθεί η πανδημία. Η πανδημία ανέδειξε τις προτεραιότητες των απανταχού κρατών, που είναι πάντοτε η οικονομία και τα συμφέροντα των λίγων. 
Φανέρωσε τις εγγενείς αδυναμίες της δημόσιας υγείας, η οποία ήταν απροετοίμαστη παρά τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά πανδημιών τα τελευταία είκοσι χρόνια και η οποία θα παραμείνει ως έχει, όσο οι προτεραιότητες θα τίθενται από τα κράτη και το κεφάλαιο. 
Η πανδημία, όμως, επέτεινε και την κοινωνική ασφυξία και την ανασφάλεια απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, ως οικονομικό μοντέλο παγκόσμιο και στο κράτος, ως φορέα εξουσίας των κοινωνιών.
 Η ασφυξία στους δημόσιους χώρους, η συρρίκνωσή τους που ξεκίνησε από την άκρατη επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε κάθε σπιθαμή γης στις πόλεις, ολοκληρώνεται με την επιτήρηση, την καταστολή, την επέμβαση, την μπατσοκρατία που τα κράτη επιφυλάσσουν για τους μη πειθήνιους πληθυσμούς. 
Ολοκληρώνεται, επίσης, με την λεηλασία της φύσης που περνάει μέσα από το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και όχι μόνο. Το ελληνικό κράτος προσπαθεί να ελέγξει ασφυκτικά κάθε τι δημόσιο και κοινωνικό, κάθε τι που παράγει αδιαμεσολάβητη επικοινωνία και το δίνει βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία για το κέρδος, για την «ανάπτυξη».
 Το αρχικό μούδιασμα και η αυτονόητη αλληλοπροστασία των από κάτω απέναντι στην κρίση της πανδημίας, μετουσιώνεται σιγά σιγά σε μία νέα πραγματικότητα για όλες και όλους μας. 
Ο φόβος μήπως ξανακλειστούμε μέσα, μήπως χάσουμε τη δουλειά μας ή μήπως οι εξουσιαστές κάνουν «καραμέλα» την έκτακτη ανάγκη, οδηγεί την κοινωνία σε μία επαναδιαπραγμάτευση με τα μέχρι τώρα δεδομένα. 
Απέναντι στην ασφυξία κράτους και κεφαλαίου, χρειαζόμαστε τον δημόσιο χώρο, τη φύση, τις κοινότητες ελευθερίας, όπως το χωριό Σταγιάτες Πηλίου, ως πεδία αδιαπραγμάτευτης και αδιαμεσολάβητης κοινωνικής δράσης, αμεσοδημοκρατικής, απαλλαγμένης από την καπιταλιστική ή κρατική ανάπτυξη. 
Χρειαζόμαστε έναν νέο κόσμο όπου θα μπορέσουμε να ζούμε απαλλαγμένες και απαλλαγμένοι από την κρατική καταπίεση, από την οικονομική ασφυξία, από την τρομοκρατία μίας χούφτας τεχνοκρατών, κεφαλαιούχων, εξουσιαστών και εχόντων προσβάσεις και προνόμια. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόσμο απαλλαγμένο από τη μισαλλοδοξία, τον φασισμό και το ρατσισμό, ό,τι πρόσωπο κι αν παίρνουν, όσο ντελικάτα κι αν πλασάρονται μέσα στις κοινωνίες μας. 
Το 6ο αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ θα καταπιαστεί με τα παραπάνω, καθώς ως θεσμός στην πόλη των Ιωαννίνων ψάχνει και βρίσκει διαύλους επικοινωνίας, ώστε να προλειάνει το έδαφος, να αναδείξει κοινωνικές ανάγκες και αντιστάσεις που θα αποτελέσουν την απάντηση των από κάτω, στην αποθράσυνση και τον καννιβαλισμό των αυτοαναγορευόμενων διαχειριστών των ζωών μας.
 Σας καλούμε να συμμετέχετε στο τριήμερο αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Αλιμούρα και στο Θεατράκι Σκάλας στις 26,27,28 Ιουνίου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: Παρασκευή 26/06 (στις 19:00 στον εκχ Αλιμούρα) ”Φυση και κοινωνία, κρατική επίθεση και αντιστάσεις” •Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση •Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρ/άκων •Κάτοικοι Σταγιατών (μέσω διαδικτυακής σύνδεσης) Θα ακολουθήσει Κοκτέιλ Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Σάββατο 27/6 (στις 19:00 στο θεατράκι Σκάλας) “Φασισμός, Ρατσισμός, Εθνικισμός: Σύγχρονες εκφάνσεις ενός παλιού φαινομένου” •Ελ. Κουμάντου (Golden Dawn Watch) Θα ακολουθήσει Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης στον εκχ Αλιμούρα ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Κυριακή 28/6 (στις 17:00 στον εκχ Αλιμούρα) “Οι Ασυμμάζευτοι” κατά την διάρκεια του live θα λειτουργήσει από την Πρωτοβουλία Αλληλοβοήθειας στα Γιάννενα συλλογική κουζίνα ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει στον εκχ Αλιμούρα βιβλιοπωλείο και συλλογική έκθεση με φωτογραφίες από την περίοδο της καραντίνας (φερ’ τε τις φωτογραφίες σας)

Fb Event για το 6ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ: https://www.facebook.com/events/219716279381094/

Fb Event για την Έκθεση Φωτογραφίας: https://www.facebook.com/events/747095139434813/?event_time_id=747095139434813

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]