Ιωάννινα: 168 νέες οργανικές θέσεις για παιδικούς σταθμούς και ένα ομόφωνο ψήφισμα-διαμαρτυρία


Την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ιωαννιτών, με τη σύσταση 168 νέων οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού για τη στελέχωση των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την ενίσχυση υποστηρικτικών υπηρεσιών, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Με την απόφαση που εγκρίθηκε, ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά στη σύσταση των 168 νέων οργανικών θέσεων, εκ των οποίων 76 αφορούν βοηθούς βρεφονηπιοκόμων, 45 παιδαγωγούς πρώιμης παιδικής ηλικίας, 12 μάγειρες, 27 προσωπικό καθαριότητας και 8 διοικητικό και οικονομικό προσωπικό.

Η σχετική εισήγηση παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα του Δήμου, Κωνσταντίνο Μπαμπασίκα, στο πλαίσιο της εφαρμογής των άρθρων 759 και 768 του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ν. 5314/2026).

Η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία 160 οργανικών θέσεων για τις ανάγκες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και οκτώ επιπλέον θέσεων διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, οι οποίες θα ενισχύσουν υπηρεσίες του Δήμου.

Ωστόσο, πέρα από τη θετική προοπτική της σταθερής στελέχωσης των δομών προσχολικής αγωγής, η νέα νομοθεσία δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στον τρόπο υπολογισμού των απαιτούμενων θέσεων και, κυρίως, στις οικονομικές προβλέψεις που καλούνται να ενσωματώσουν οι Δήμοι στους προϋπολογισμούς τους.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην υποχρέωση υπολογισμού των οργανικών θέσεων με βάση την πλήρη δυναμικότητα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και όχι την πραγματική πληρότητά τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, στον υπολογισμό λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη και η δυνατότητα υπέρβασης της δυναμικότητας κατά 10%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένας Δήμος καλείται να προβλέψει στον Οργανισμό του τις απαιτούμενες θέσεις προσωπικού για τη μέγιστη δυναμικότητα των δομών του, ακόμη και όταν ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται είναι σημαντικά μικρότερος.

Η περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών είναι χαρακτηριστική. Τα στοιχεία που συνοδεύουν την εισήγηση καταδεικνύουν ότι οι εγγραφές βρεφών και νηπίων υπολείπονται σημαντικά της συνολικής δυναμικότητας των σταθμών.

Η διαφορά αυτή συνδέεται και με τις δημογραφικές εξελίξεις, καθώς ο αριθμός των παιδιών έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης να μην ταυτίζονται πάντοτε με εκείνες που προκύπτουν από τη μέγιστη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων.

Ακόμη σημαντικότερη είναι η οικονομική διάσταση της νέας ρύθμισης.

Οι Δήμοι καλούνται να υπολογίσουν το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των νέων οργανικών θέσεων και να προβλέψουν τις αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2027, σύμφωνα με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από εκείνον των εργαζομένων που πραγματικά θα χρειαστεί να προσληφθούν και να μισθοδοτηθούν.

Έτσι, κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, οι οικονομικές υπηρεσίες καλούνται να λάβουν υπόψη μια ιδιαίτερα υψηλή δυνητική μισθολογική δαπάνη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι αντίστοιχες θέσεις θα καλυφθούν ή ότι το σύνολο των σχετικών ποσών θα δαπανηθεί μέσα στο έτος.

Παράλληλα, το άρθρο 378 του νέου Κώδικα προβλέπει ότι τα έσοδα και τα έξοδα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών θα εγγράφονται σε διακριτό κωδικό του δημοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει να είναι ισοσκελισμένος.

Αυτό δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στον οικονομικό προγραμματισμό, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει εκ των προτέρων σαφής εικόνα για το ύψος της χρηματοδότησης που θα λάβει κάθε Δήμος.

Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος, τα προβλήματα που ανακύπτουν από το νέο πλαίσιο έχουν ήδη απασχολήσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Ελπίζουμε ότι η μη εξασφάλιση vouchers από αρκετές οικογένειες θα οδηγήσει περισσότερους γονείς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Σήμερα καλούμαστε να λάβουμε μια απόφαση ώστε να υπάρχει η πρόβλεψη για το αναγκαίο προσωπικό σε συνθήκες πλήρους ανάπτυξης και λειτουργίας των δομών μας. Το αν, όμως, θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το επίπεδο λειτουργίας είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την υπογεννητικότητα και τη μείωση του αριθμού των παιδιών.

Αυτό που μας προβληματίζει έντονα είναι ότι οι υποχρεώσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ισορροπία των Δήμων, καθώς απαιτείται να προβλέπονται και να δεσμεύονται σημαντικά ποσά για μισθολογικές δαπάνες, ακόμη και για θέσεις που δεν πρόκειται να καλυφθούν άμεσα.

Για τον λόγο αυτό προτείνω, με διακριτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να εκδώσουμε ψήφισμα με το οποίο θα απαιτούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τη χρηματοδότηση του μισθολογικού κόστους. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τη βιωσιμότητα των οικονομικών των Δήμων και αποτελεί, άλλωστε, πάγια διεκδίκηση και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Η πρόταση του δημάρχου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την έκδοση ξεχωριστού ψηφίσματος, με αίτημα την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μισθολογικού κόστους που προκύπτει από τις υποχρεωτικές προβλέψεις θέσεων προσωπικού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]