ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Λευτέρης Πλασκοβίτης:Επιστολή-Απάντηση στους "Ανώνυμους Καλλιτέχνες"

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ – ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
 Με αφορμή και την χτεσινή ανακοίνωση των ανώνυμων καλλιτεχνών των Ιωαννίνων, για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να σταματήσει επιτέλους η παραπληροφόρηση, τα υπονοούμενα και οι απαξιωτικές αναφορές για μένα και τους συνεργάτες μου, στην παράσταση «Καλιφόρνια Ντρίμιν», θα ήθελα να πω τα ακόλουθα:
ΟΧΙ. ΔΕΝ είμαι «παραγωγός εξ Αθηνών» που ήρθα στα Γιάννενα για να σηκώσω το ταμείο του ΔΗΠΕΘΙ και να φύγω. Είμαι ηθοποιός , σκηνοθέτης και όποτε μου περισσεύουν λεφτά τα βάζω πάλι στο θέατρο και κάνω δικές μου παραγωγές. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα και από το 1985 που ασχολούμαι με το θέατρο περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα και μόνο 3 περίπου μήνες το χρόνο είμαι στην Αθήνα. Στα Γιάννενα, τα τελευταία 25 χρόνια, έρχομαι με δικές μου παραγωγές ή με θέατρα που κατά καιρούς έχω συνεργαστεί (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Τέχνης κ.ά) τρείς και τέσσερις φορές το χρόνο και γνωρίζω πολύ καλά τη συμβαίνει στην πόλη, καθώς και την ιστορία του ΔΗΠΕΘΙ. 
ΟΧΙ. ΔΕΝ θα «ληστέψω» το ΔΗΠΕΘΙ αρπάζοντας 218.000€, όπως γράφουν στην επιστολή τους!!! Η αμοιβή μου για την σκηνοθεσία και την οργάνωση της παραγωγής του έργου «Καλιφόρνια Ντρίμιν» και για 3 μήνες απασχόληση, ανέρχεται στο «εξωφρενικό» ποσό των τεσσεράμισι χιλ. ευρώ. (4.500€). ΟΛΑ τα άλλα χρήματα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, είναι αμοιβές και εκτός έδρας ηθοποιών και τεχνικών της παράστασης, αμοιβές συντελεστών, ΕΦΚΑ, σκηνικά, κοστούμια, τυπογραφεία, κ.ά.π έξοδα που απαιτούνται για την παρουσίαση μιας ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ παράστασης.
ΝΑΙ. Πράγματι το Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΙ ενέκρινε 2 προτάσεις (από τις 6 συνολικά  πού είχα καταθέσει), που τελικά θα γίνει μόνο η μία. Το «Καλιφόρνια Ντρίμιν», πού είναι και η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΙ, με προϋπολογισμό 81.402,04€. Το «Ηλέκτρα - Ορέστης» είχε εγκριθεί ΚΑΤ΄ ΑΡΧΗΝ,  με την ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ότι θα ενισχυόταν οικονομικά από την Περιφέρεια (για να παιχτεί η παράσταση ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου), οικονομική ενίσχυση και το ΥΠΠΟΑ και ταυτόχρονα να μας παραχωρούσε το Κ.Α.Σ την Επίδαυρο και το Ηρώδειο ΔΩΡΕΑΝ, πράγμα που τελικά ΔΕΝ προέκυψε και ως εκ τούτου η παράσταση ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί.
ΟΧΙ. ΔΕΝ υπάρχουν στην παράστασή μας ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ηθοποιοί ή συνεργάτες. ΟΛΟΙ είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  και έχουν περάσει με άριστα και στις εξετάσεις των σχολών που φοίτησαν και στις «εξετάσεις» του κοινού που είδαν τις παραστάσεις που έπαιζαν. ΑΝ κάποιοι (με κριτήρια του περασμένου αιώνα), ως αστυνόμοι θεάτρου, θέλουν να κάνουν άλλους «διαχωρισμούς», είναι πρόβλημα δικό τους και όχι δικό μας. 
ΟΧΙ. ΔΕΝ είναι το «Καλιφόρνια Ντρίμιν» η πιο ακριβή παραγωγή πού έχει παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΙ. Αυτοί που τα γράφουν ή δεν γνωρίζουν ή και δω ΣΚΟΠΙΜΩΣ αποκρύπτουν ότι ο προϋπολογισμός, σε σχέση με προηγούμενες παραγωγές, έχει και έξοδα εκτός έδρας ηθοποιών και τεχνικών, διότι η παράσταση, θα παρουσιαστεί, εκτός από την περιφέρεια Ηπείρου, και σε επιλεγμένα φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, πού μας έχουν προσκαλέσει και θα πληρώσουν τις παραστάσεις.
Για «φινάλε» άφησα ένα «αίτημα» τους που με θλίβει πολύ ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη. «Στο ΔΗΠΕΘΙ πρέπει να δουλεύουν ΜΟΝΟ Γιαννιώτες»!!! (Σημ. Γιαννιώτες εξ αίματος ή και εξ αγχιστείας, δεν μας το λένε)!!! 
Αυτό, κατά τη γνώμη τους, να ισχύει μόνο για καλλιτέχνες ή να επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους, στους επιχειρηματίες, στους φοιτητές, στους αλλοδαπούς κλπ, που δουλεύουν, επιχειρούν, σπουδάζουν ή διαμένουν στα Γιάννενα;;;  
Και εάν απαιτούν τοπικά κριτήρια μόνο για καλλιτέχνες, αυτό να ισχύει και για το Εθνικό (μόνο Αθηναίοι), το ΚΘΒΕ (μόνο Θεσσαλονικείς), για όλα τα ΔΗΠΕΘΕ, και για τα σίριαλ που γυρίζονται στην Αθήνα;;; 
Θεωρώ ότι αυτές οι απόψεις είναι πολύ «επικίνδυνες» και ταυτόχρονα πολύ  θλιβερό να εκφέρονται από ανθρώπους του πολιτισμού.
Υ.Γ  Προς ενημέρωση των αναγνωστών σας, ενημερώθηκα και με τη σειρά μου σας ενημερώνω ότι, σε όλες τις φετινές καλοκαιρινές δράσεις του ΔΗΠΕΘΙ θα απασχοληθούν και θα πληρωθούν περίπου 50 άτομα εκ των οποίων ΜΟΝΟ 7 είναι μη Γιαννιώτες.  
 
Με εκτίμηση
Λευτέρης Πλασκοβίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]