VOLTERRA ..ENEΡΓΕΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ

Ορίζοντες Ηπείρου:Η Περιφερειακή Αρχή γνώριζε ή όφειλε να γνώριζε εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, για τα 4 αιολικά πάρκα ...

Όλα τα επίσημα έγγραφα και τις αποφάσεις δημόσιων υπηρεσιών που αποδεικνύουν ότι η Περιφερειακή Αρχή γνώριζε ή όφειλε να γνώριζε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, για τα τέσσερα αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν στο όρος Λάκμος και στα όρια των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, επικαλέστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος.

Και υποστήριξε πως η αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με το συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια διάταξη, είναι ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο και με μοναδικό σκοπό την προβολή του υποκριτικού ενδιαφέροντος του Μετσοβίτη Περιφερειάρχη για τον τόπο του…

Ήταν το ένα από τα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ριζόπουλος υποστηρίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή έρχεται… δεύτερη, κάθε φορά που οι Ορίζοντες Ηπείρου αναδεικνύουν ένα θέμα.

Για τα αιολικά πάρκα και τις ΑΠΕ στην Ήπειρο, πρώτος ο κ. Ριζόπουλος είχε τοποθετηθεί προ μηνός, ζητώντας να χαράσσει η Περιφέρεια τη στρατηγική των ΑΠΕ στην Ήπειρο, να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για το που θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και να συμφωνείται ακολούθως με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο κ. Ριζόπουλος έκανε γνωστές τις θέσεις της παράταξής του, ασκώντας σκληρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή και ανακοινώνοντας πως η παράταξη θα απόσχει από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος (Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου ΜΠΕ του έργου « Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 ΜW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου»).

Πρώτα από όλα, ο κ. Ριζόπουλος επικαλούμενος τον πρώην Υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, τόνισε πως υπάρχει σε ισχύ από το 2008, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, με το οποίο ουδέποτε ασχολήθηκε ουσιαστικά ο κ. Καχριμάνης.

Δεύτερον και σημαντικότερο, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου παρουσίασε αποφάσεις που πιστοποιούν πως οι γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Μετσόβου και οι εγκρίσεις των υπηρεσιών για το επίμαχο έργο στο Λάκμο, έχουν αρχικές ημερομηνίες από το Φεβρουάριο του 2018! 

«Τα έγγραφα  της Δημόσιας Διοίκησης δείχνουν ότι στις 13 και 14 Ιουνίου τέσσερα αιολικά πάρκα έχουν εγκριθεί: δύο στις 13 Ιουνίου και τα άλλα δύο στις 14 Ιουνίου του 2019. Στις 16/5/2019 γνωμοδοτεί και η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, άρα δε μπορεί να λέει η Περιφερειακή Αρχή ότι δε γνώριζε. «Αν ο στόχος είναι να σβήσουμε τα κεράκια επειδή έκλεισε ένα χρόνο η έγκριση, να μας πει τι τούρτα έχει παραγγείλει ο κ. Καχριμάνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος διερωτώμενος: «τι είναι χειρότερο, ότι γνώριζε ο κ. Καχριμάνης ή ότι δε γνώριζε, γιατί θα είναι δύσκολο πλέον να πιει καφέ στο Μέτσοβο μετά από αυτές τις εξελίξεις…».

Στη συνέχεια, ο κ. Ριζόπουλος άσκησε κριτική σε σημεία της εισήγησης του Περιφερειάρχη που έχει αποσταλεί ήδη στους Περιφερειακούς Συμβούλους, για το αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο και κατέληξε λέγοντας πως έχει δύο επιλογές η Περιφερειακή Αρχή: είτε τη δικαστική αντιπαράθεση στο ΣτΕ με τη ΡΑΕ είτε να ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών να επαναφέρει τα δημοψηφίσματα για να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες.

«Μαζί με τον κοινό νου, οφείλουμε να υπερασπιστούμε και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δε μπορεί να γίνεται Κολυμβήθρα του Σιλωάμ το Περιφερειακό Συμβούλιο» κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος μιλώντας για τη στάση που θα τηρήσει η παράταξή του στην αυριανή συζήτηση για τα αιολικά.

 
Πάρκα Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Τα άλλα δύο σημαντικά θέματα της αυριανής συνεδρίασης, έχουν να κάνουν με την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για δημιουργία ενός «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας» σε έκταση του ΥΠΑΑΤ στην Πεδινή και «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» σε έκταση επίσης του ΥΠΑΑΤ, στον Κατσικά.

Για αμφότερα τα έργα, ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε πως το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής ξεκινά από την ανακίνηση του πρώτου θέματος από τους Ορίζοντες Ηπείρου πριν από μερικούς μήνες και από την πρόταση στο πρόγραμμα Γέφυρα στο Μέλλον για αγροτοκτηνοτροφικά πάρκα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο. Το Πάρκο Καινοτομίας συζητήθηκε για πρώτη φορά ανάμεσα στον κ. Ριζόπουλο και τον πρώην γενικό διευθυντή ανάπτυξης της P&I Ελλάς Γ. Τσιλιμπάρη και αφού ζητήθηκε η στήριξη της παράταξης, έγιναν οι επιστολής προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς για την εξεύρεση χώρου και την δρομολόγηση της επένδυσης. Εκ των υστέρων, υπήρξε το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη και άλλων τοπικών παραγόντων, υποστήριξε ο κ. Ριζόπουλος τονίζοντας πως «δεν υπάρχει το πλαίσιο αναγνώρισης της πολιτικής πρότασης και η μεγαλοψυχία ότι δρομολογήθηκε από την αντιπολίτευση το θέμα» σημείωσε. «Οι Ορίζοντες Ηπείρου παράγουν πολιτική, το Πάρκο Καινοτομίας είναι πολιτική που υλοποιούν οι Ορίζοντες Ηπείρου» τόνισε.

Το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας υποστήριξε ο κ. Ριζόπουλος πως θα είναι το κακέκτυπο της πρότασης της δικής του παράταξης για δημιουργία αγροτοκτηνοτροφικών πάρκων. «Η περίφημη ιδέα του αγροτικού πάρκου βαφτίζεται Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας, αξιοποιώντας μέρος των εγκαταστάσεων του ΥΠΑΑΤ. Αυτή ήταν η δική μας πρόταση και φαίνεται ότι ήταν δίκαιο και έγινε πράξη αλλά εμείς δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί η κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων και των προτάσεών μας» σημείωσε. «Εμείς προτείνουμε και εμείς υλοποιούμε με άλλο Περιφερειάρχη» πρόσθεσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]