ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σχετικά με τον covid19 από το Σύλλογο Γυναικών Ελλάδας

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Καμία «καραντίνα» στα δικαιώματα των εργαζομένων!

Η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού κάνει φανερές τις ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την έλλειψη  μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Τόσο οι ελλείψεις στους χώρους δουλειάς όσο και στα νοσοκομεία είναι εγκληματικές.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αλλά και όλης της χώρας, φανερώνουν για μια ακόμη φορά και με τον χειρότερο τρόπο την διαχρονική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα, από αυτή, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι ελλείψεις  στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και των κατευθύνσεων της ΕΕ.
Οι 570 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν έναντι των 3500 που θα έπρεπε να υπάρχουν, οι γιατροί που υπερβάλλουν εαυτόν και χωρίς τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς «όπλα» στη μάχη ενάντια στην πανδημία και με τους ίδιους να νοσούν ή να κινδυνεύουν να νοσήσουν, εξαιτίας των ελλείψεων, είναι μόνο μερικά από αυτά που συμβαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν απέναντι στην πανδημία.
Αντίστοιχα στους χώρους εργασίας γίνεται άλλος «πόλεμος», με έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, τρομοκρατία, απολύσεις, τηλεργασία, εντατικοποίηση και επέκταση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας. Στον αντίποδα διευκολύνσεις στην μεγαλοεργοδοσία και το κεφάλαιο για την εξασφάλιση του κέρδους και των ελάχιστων απωλειών.
Είναι χαρακτηριστικές οι συνθήκες και η έλλειψη μέτρων προστασίας  σε χώρους δουλειάς του νομού μας, όπου πλειοψηφούν γυναίκες, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα πτηνοσφαγεία, όπου επικρατεί ο φόβος και η τρομοκρατία.
Στα σούπερ μάρκετ είναι «για τα μάτια του κόσμου» οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις γονεϊκές άδειες, καθώς παρότι τη δικαιούνται μετά βίας τους δίνεται. Τα μέτρα προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο και όχι πάντα, όπως οι μάσκες που πολλοί εργοδότες αρνούνται να δώσουν για να μην «φοβηθούν» οι πελάτες ή λόγω «ελλείψεων», ενώ σε κανένα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει τζάμι προστασίας στα ταμεία και αντισηπτικό για τους πελάτες.
Αντίστοιχα στα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής όπως είναι τα πτηνοσφαγεία ΠΙΝΔΟΣ και ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, οι συνθήκες στο χώρο εργασίας παραμένουν οι ίδιες. Οι αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων δεν έχουν αλλάξει, στα αποδυτήρια συνεχίζουν να στοιβάζονται, τα πούλμαν που μεταφέρουν εργαζόμενους δεν έχουν αυξηθεί, δεν έχουν μειώσει τον αριθμό των επιβαινόντων. Ενώ και τα ωράρια εργασίας είναι στη διάθεση του εργοδότη, είτε εντατικοποίηση για να βγει η παραγωγή, είτε 2 βδομάδες χωρίς δουλειά.
Είναι φανερό επομένως ότι τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση καλύπτουν μικρό μέρος αυτών που πλήττονται σε αυτές τις συνθήκες. H ατομική ευθύνη και η απομόνωση για τη μη διασπορά του ιού είναι αναγκαία, όμως με βάση και τα όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς φαίνεται ότι η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί για να κρύψει τις ευθύνες της. Ευθύνες εγκληματικές της πολιτικής που εφαρμοζόταν και εξακολουθεί να εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας βάζοντάς την στο ζύγι «κόστους-οφέλους».
Θέλουν να μας φορτώσουν και τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά δε θα τους περάσει, δε θα δεχτούμε να πληρώσουμε πάλι το λογαριασμό.. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.
Πρόληψη δεν είναι μόνο το να μείνουμε σπίτι, σε απομόνωση, πρέπει να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, των αυταπασχολούμενων, των ανέργων, κάθε λαϊκής οικογένειας.
Μιλούν για πόλεμο με έναν «αόρατο εχθρό», τον οποίο πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε, όμως δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες. Την ώρα που κοβόντουσαν εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό για την υγεία  και την παιδεία, την ίδια ώρα δίνονταν πολλαπλάσια στη μεγαλοεργοδοσία για τη στήριξη της κερδοφορίας τους, στο ΝΑΤΟ και στην αναβάθμιση των βάσεων.
Σε όσους μας πουν ότι «δεν είναι τώρα η ώρα» απαντάμε: τώρα είναι η ώρα να παρθούν μέτρα  με ευθύνη του κράτους για την προστασία της υγείας και της ζωής των λαϊκών οικογενειών, τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ακόμα πιο επιτακτικά δημόσια και δωρεάν υγεία.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ. Διεκδικούμε όλα όσα δικαιούμαστε και μας στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις. Διεκδικούμε καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Να  παρέχονται  δωρεάν από το κράτος σε όλες και σε όλους είδη προφύλαξης και απολύμανσης.
Καμία απόλυση. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.
Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων, ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών/σπουδαστών στις νέες συνθήκες.
Καλούμε τις γυναίκες να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων, τις ομάδες και τους Συλλόγους της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα, τα εργατικά σωματεία και τα συνδικάτα που ανήκουν, για να συντονίσουμε τη δράση μας.

Καμία μόνη της, και σε αυτές τις συνθήκες!
ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]