Όλγα Γεροβασίλη: Αυτονόητο καθήκον κάθε κυβέρνησης η φύλαξη των συνόρων μας


Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη


Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα στον Εβρο. Σηματοδοτεί γενικότερη αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό αυτή η θέση;

Τα προηγούμενα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των εισόδων έγινε από τα νησιά μας, γιατί όλοι γνώριζαν πως ήταν κλειστός ο Έβρος. Χωρίς κραυγές, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα δώσαμε το μήνυμα. Ο πατριωτισμός ορίζεται ως η αγάπη για τον λαό μου με σεβασμό στους άλλους. Εμείς καταθέσαμε τον πατριωτισμό μας με έργα και όχι με λόγια. Όπως είναι αυτονόητο για κάθε ελληνική κυβέρνηση, φυλάσσαμε τα σύνορά μας περιφρουρώντας ταυτόχρονα την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Η σημερινή κυβέρνηση, ενώ παρέλαβε έτοιμα σχέδια αναβάθμισης της φύλαξης των συνόρων μας, όπως το «ΑΣΠΙΔΑ», επέλεξε να μην τα αξιοποιήσει, ενώ λίγες μέρες μετά τις εκλογές, αποφάσισε την απόσπαση αστυνομικών που υπηρετούσαν στον Έβρο για να φυλάξουν τα Εξάρχεια!

Πολλοί λένε ότι ο κ. Τσίπρας «άδειασε» τα στελέχη του κόμματός του, γιατί με τις απόψεις τους δεν προσεγγίζεται ο κεντρώος ψηφοφόρος. Τι απαντάτε;

Η φύλαξη των συνόρων μας αποτελεί αυτονόητο καθήκον κάθε κυβέρνησης και το Διεθνές Δίκαιο είναι κύριο όπλο μας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες. Σε όλους είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία, για να πετύχει τα σκοτεινά σχέδιά της, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Βασικός στόχος της είναι να μας οδηγήσει στην ακύρωση των σημαντικότερων όπλων μας μέσα από τον πόνο αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων.

Μπροστά σε αυτήν τη μεθόδευση, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και αποφασίζει την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου και δίνει άφθονο τηλεοπτικό υλικό με παράνομα και επικίνδυνα push back. Παρουσιάζει εικόνα παραβατικής χώρας χωρίς σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Τέτοιες εικόνες μάς εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους και πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες στο να καταλήξουμε «αποθήκη ψυχών». Κατά τα άλλα, επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στις ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι διαφορετικό θα κάνατε στο προσφυγικό, στον Έβρο, στα νησιά, σήμερα, αν ήσασταν κυβέρνηση;

Είχαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σε συνθήκες δυσκολότερες από τις παρούσες. Τότε, δεν εκδηλώθηκαν ανάλογα φαινόμενα, καθώς είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο φύλαξης των συνόρων μας, ασκώντας ενεργητική, πολύπλευρη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία, εκτός από το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αντιμετωπίζει μείζονες υποθέσεις, όπως τη Συρία, τη Λιβύη, την εντεινόμενη οικονομική κρίση της, τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ε.Ε. Τέλος, είναι γνωστές και διακηρυγμένες οι βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε, λοιπόν, την επίγνωση ότι η Τουρκία ασκεί έναν ωμό γεωπολιτικό εκβιασμό, τον οποίο δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να εξελίξει σε πραγματικό γεωπολιτικό κίνδυνο.

Εμείς δεν αφήσαμε τα νησιά στην τύχη τους. Εμείς διεκδικήσαμε από τους εταίρους μας και δεν υποταχθήκαμε σε αυτούς. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να λάβουμε 700 εκατ. ευρώ για να δεχθούμε να γίνουμε «αποθήκη ψυχών». Με θετικές πολιτικές, 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν από τη χώρα είτε για να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε για να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες τους ή στην Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης, ενώ 30.000 μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι «καλύπτει» ακροδεξιές και ακραίες συμπεριφορές. Δεν δημιουργούν έδαφος για ακραίες συμπεριφορές και λαϊκισμό απόψεις όπως «να ανοίξουν τα σύνορα» ή «όλα είναι σκηνοθεσία της κυβέρνησης» όταν οι Τούρκοι στέλνουν ποινικούς στον Εβρο;

Δεν ξέρω σε ποιους πολιτικούς χώρους αναφέρεστε, αλλά πάντως όχι στον δικό μας. Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και καταγράφεται από την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας μας, κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει αυτονόητο καθήκον τη φύλαξη των συνόρων. Σε ένα οργανωμένο κράτος, όπως αυτό που παραδώσαμε, υπάρχουν θεσμοί και όργανα που τηρούν τη νομιμότητα και προασπίζουν το εθνικό συμφέρον και όχι ένα παρακράτος, το οποίο κάνει μετά από δεκαετίες την επανεμφάνισή του.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της λαϊκιστικής, διχαστικής ρητορικής στελεχών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, που εξυπηρετεί τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές επιδιώξεις του δήθεν κεντροδεξιού κ. Μητσοτάκη. Αυτή νομιμοποιεί και ενθαρρύνει ακόμα και σήμερα ακραίες και επικίνδυνες αντιλήψεις, οδηγώντας τη χώρα μας πίσω, σε κάποιες από τις πιο μαύρες και πιο επικίνδυνες σελίδες της Ιστορίας της.

Με την ιδιότητα της πολιτικού αλλά και της γιατρού, πώς κρίνετε τα μέτρα και τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση του κορονοϊού από την κυβέρνηση;

Όλα τα σχέδια κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ως γιατρός και πολιτικός τονίζω την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, που θα κριθούν οι αντοχές του με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Υγεία. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να το ενισχύσουμε μέσα σε ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και γι’ αυτό αντιδρούμε στην πολιτική υπονόμευσής του που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης. Με ανησυχία διαπιστώνουμε πως, ενώ αναμένεται ισχυρή πίεση στη δημόσια Υγεία, δεν έχει προχωρήσει η ενίσχυσή της με έκτακτο προσωπικό στις ΜΕΘ, στα Κέντρα Υγείας και στις λοιπές δομές πρώτης γραμμής.

Στηρίζετε με την ίδια θέρμη και χωρίς αστερίσκους τον κ. Παπαγγελόπουλο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στην Προανακριτική;

Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να απομακρύνει τα φώτα από το σκάνδαλο Novartis επινοώντας το δήθεν σκάνδαλο «σκευωρίας», ακολουθώντας επικίνδυνες πρακτικές. Η πλειοψηφία επιλέγει και εξαιρεί βουλευτές κατά το δοκούν και «τρομοκρατεί» δικαστικούς λειτουργούς. Επιδιώκει τη διάλυση του καθεστώτος και των εγγυήσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Και επειδή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν στοιχειοθετούν τις κατηγορίες, αλλάζει τις κατηγορίες!

Θα αντιμετωπίζατε θετικά πρόταση του κ. Τσίπρα να είστε η επόμενη γραμματέας του κόμματος;

Είμαι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θέση ευθύνης, που απαιτεί απόλυτη προσήλωση στα καθήκοντά της. Τοποθετήθηκα κατόπιν συλλογικής απόφασης, όπως συμβαίνει με κάθε άλλη χρέωση ή καθήκον στο κόμμα μας. Προφανώς, αναφέρεστε σε κάποια δημοσιεύματα. τα οποία, εκτός του ότι είναι ανεπίκαιρα, δεν με αφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]