ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κυριακές στο πανί: Παράθυρο στον Κόσμο – Ιταλία

Κυριακές στο πανί:

Κύκλος:  Παράθυρο στον Κόσμο – Ιταλία

Ήταν ο γιος (E stato il figlio) του Ντανιέλε Τσιπρί , Ιταλία, 2012, 90’

Πρωταγωνιστούν:  Τόνι Σερβίλο,  Τζιζέλντα Βολόντι, Αλφρέντο Κάστρο



Κυριακή 2 Φεβρουαρίου

Πολιτιστικός Πολυχώρος “Δημ. Χατζής”



Οι Κυριακές στο πανί μετακομίζουν δυτικότερα αλλά παραμένουν στη Μεσόγειο εγκαινιάζοντας ένα μικρό αφιέρωμα στο σύγχρονο Ιταλικό κινηματογράφο σε τέσσερεις ταινίες σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Το “Ήταν ο γιος” με το οποίο ξεκινά το αφιέρωμα είναι ένα φιλμ τραγικωμικό με γκροτέσκες φιγούρες και συνειδητά υπερβολικές ερμηνείες. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας στο Παλέρμο της Σικελίας, στη δεκαετία του 1970, η οποία χάνει τη κόρη κατά τη διάρκεια πυροβολισμών μεταξύ εγκληματιών. Το κράτος δίνει στην οικογένεια ένα μεγάλο ποσό ως αποζημίωση, το οποίο θα ξοδευθεί για την αγορά ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο γίνεται ένα σύμβολο πλουτισμού και ακόμη παραπάνω ένα σύμβολο της μιζέριας του πλούτου, ένα εργαλείο ήττας και καταστροφής.

Ο Ντανιέλε Τσιπρί, ήταν γνωστός ως το ήμισυ του σκηνοθετικού διδύμου Τσιπρί-Μαρέσκο, ένα δίδυμο που συντάραξε τα νερά του Ιταλικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του 1990 με ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού και πειραματισμούς μεταξύ αβαν γκαρντ και υλικού σαρκασμού στα όρια της επιθεώρησης.

Το “Ήταν ο γιος” είναι το φιλμ με το οποίο ο Τσιπρί απελευθερώνεται όχι μόνο από τον καλλιτεχνικό του αδελφό αλλά και τις εξεζητημένες αισθητικές και κινείται προς έναν εμπορικό πια κινηματογράφο κρατώντας όμως τις κοινωνικές του ευαισθησίες ανέπαφες όσον αφορά τα θέματα που επιθυμεί να στηλιτεύσει.

Στην επιτυχημένη προσπάθεια αυτή έχει ένα μεγάλο αβαντάζ με τη συμβολή του Τόνυ Σερβίλο (Il divo: Η συναρπαστική ζωή του Τζούλιο Αντρεότι, Η Τέλεια Ομορφιά)  ίσως του πιο αναγνωρίσιμου Ιταλού ηθοποιού της νέας χιλιετίας που μας χαρίζει ακόμη μία εξαιρετική ερμηνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]