Ιωάννινα:200 φοιτητές δεν έχουν πάρει δωμάτιο και πάνω από 60 δωμάτια μένουν άδεια ....


200 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ. ΝΑ ΕΚΔΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.
Ενώ έχει ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο, η Φοιτητική Μέριμνα του Παν/μίου Ιωαννίνων δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα οριστικά αποτελέσματα των φοιτητών μεγαλύτερων ετών, έχοντας ξεπεράσει σε αργοπορία κάθε προηγούμενη χρονιά. Σα να μην έφτανε αυτό, η εφορεία των εστιών δήλωσε ότι θα καθυστερήσουν κι άλλο αφού μας υποχρεώνουν να προσκομίσουμε επιπλέον δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι είμαστε ενεργοί φοιτητές (δηλ. βεβαίωση περσινής δήλωσης μαθημάτων εξαμήνου). Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι αυτό το δικαιολογητικό δεν παρέχεται από τις γραμματείες των τμημάτων, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το νέο “Φοιτητολόγιο’’. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μετά το χρονικό πέρας των ενστάσεων δεν θα μπορούν οι φοιτητές να το προσκομίσουν, και αποκλείονται αυτόματα από την διαδικασία επιλογής για να πάρουν δωμάτιο στις εστίες. Συνέπεια όλης αυτής της σύγχυσης είναι η υπηρεσία να μην προχωράει την διαδικασία συμπλήρωσης των διαθέσιμων δωματίων (30 δίκλινα για 60 φοιτητές) που έχουν υπενοικιαστεί στα ξενοδοχεία μετά από αγώνες του Συλλόγου Εστιακών που πέτυχε έκτακτη χρηματοδότηση για αυτό το σκοπό. Έτσι έχουμε καταλήξει στο σκανδαλώδες γεγονός να σπαταλούνται περίπου 12.000 ευρώ κάθε μήνα, για  21 δίκλινα που δεν έχουν δοθεί σε φοιτητές και παραμένουν άδεια!
Αντί λοιπόν να επισπεύσουν άμεσα τις διαδικασίες και να δώσουν τα δωμάτια σε πάνω από 200 φοιτητές που περιμένουν στις λίστες των επιλαχόντων, στο όνομα της επιβολής της «τάξης» στις εστίες και των γραφειοκρατικών διαδικασιών προτιμούν να τα αφήνουν άδεια και τους φοιτητές στο δρόμο. Δεν δίστασαν να μας κατηγορήσουν, ότι εμείς ευθυνόμαστε για την καθυστέρηση επειδή εναντιωθήκαμε στην επιβολή των “ακαδημαϊκών κριτηρίων” και δεν δεχτήκαμε να προσκομίσουμε δικαιολογητικά σύμφωνα με έναν Κανονισμό που έχει ανατραπεί από τις 15 Νοέμβρη.
Aυτή η κατάσταση δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία.Η εικόνα παράλυσης και διάλυσης της φοιτητικής μέριμνας είναι απλά η αρχή για την ολοκληρωτική κατάργησή της που αποτελεί στόχος όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται στην τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου (γραμματείες, εφορεία, τμήμα δικτύων κλπ) καθώς και από την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Δεν παραβλέπουμε όμως τις ευθύνες της μέριμνας και τωνπρυτανικών άρχων που κάνουν ότι μπορούν για να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές πολιτικές στα πανεπιστήμια, είτε προσπαθώντας να επιβάλουν κριτήρια που πετούν φοιτητές εκτός εστιών, είτε δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τις ανάγκες και τα προβλήματα μας.
Ο νόμος Κεραμέως που ψηφίστηκε για την εκπαίδευση στις 21/1, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Με  όχημα - “δούρειο ίππο” των Αξιολογήσεων, επιτρέπει την μετατροπή των σχολών μας σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με δίδακτρα από τους φοιτητές- πελάτες, που θα αγοράζουν προγράμματα σπουδών και υπηρεσίες. Ακόμα όσες σχολές αδυνατούν να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις λόγω χαμηλής ζήτησης, θα κλείσουν πετώντας τους φοιτητές χωρίς σπουδές και επαγγελματικά δικαιώματα. Ο μηχανισμός για να πραγματοποιηθούν αυτά, είναι φυσικά η σύνδεση της εν λόγω αξιολόγησης με την χρηματοδότηση του κράτους στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Έτσι “ανεξάρτητοι” φορείς θα επιλέγουν με κριτήρια αγοράς (π.χ. απορρόφηση αποφοίτων στην αγορά εργασίας, προσέλκυση επενδυτών στα ερευνητικά προγράμματα, ποσοστό που αποφοιτεί κάθε χρόνο) ποιες σχολές θα χρηματοδοτηθούν και ποιες όχι.Με την εφαρμογή αυτού του νόμου η μοίρα της φοιτητικής μέριμνας που εγγυάται την δυνατότητα να σπουδάζουν οι οικονομικά αδύναμοι,οδηγείται είτεστην κατάργησή της, είτε στην οριστική στην μετατροπή των δομών της (λέσχες, εστίες, συντήρηση κλπ) σε πανάκριβα εμπορεύματα για λίγους.
Εμείς ως φοιτητές οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας τόσο στη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, όσο και στην μέριμνα που είναι το συνώνυμό της. Να δυναμώσουμε τους αγώνες για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως για να μην εφαρμοστεί ούτε εδώ ούτε πουθενά. Να συγκροτήσουμε ένα φοιτητικό κίνημα, μαχητικό και αυτοοργανωμένο, ενάντια στην επιβολή των διδάκτρων και στο νόμο Κεραμέως.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ: 
Όχι στην κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας
Κάτω ο νόμος Κεραμέως - Καμία αξιολόγηση - Κάτω τα δίδακτρα
Όχι στην εξίσωση πτυχίων κολλεγίων – δημοσίων πανεπιστημίων
Επαναφορά του ασύλου- Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας
Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους – Αύξηση της χρηματοδότησης

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ: 
Γενική Συνέλευση Δευτέρα 3/2 στις 20μμ στα γραφεία του συλλόγου,

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]