ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δίπλα στους ακρίτες της ελληνοαλβανικής μεθορίου η Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου

 Την 22 Δεκ 19 μέλη του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφθηκαν την κα Σοφία Δημητρίου, μοναδική κάτοικο του χ. Ορεινό του Δήμου Πωγωνίου το οποίο βρίσκεται επί της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Τα μέλη του ΔΣ αντάλλαξαν ευχές, συζήτησαν και γευμάτισαν  μαζί της. Κατά την πολύωρη παραμονή τους στο ακριτικό χωριό άκουσαν τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζει η κάτοικος αλλά κυρίως για τις έντονες ανησυχίες της που έχει να κάνει με την έλλειψη ασφάλειας που υπάρχει, όχι μόνο στο δικό της χωριό, αλλά και σε πολλά άλλα που βρίσκονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι όλα τα σπίτια του χωριού έχουν λεηλατηθεί από αγνώστους,  στο δικό της έχουν γίνει δύο απόπειρες διάρρηξης, ενώ αρκετές φορές οι αποθήκες με τις τροφές του κοπαδιού της έχουν καεί ολοσχερώς. Η κα Δημητρίου ήδη κουβαλάει τραύμα ετών στο πόδι της από επίδοξο διαρρήκτη γειτονικής οικίας, κατά την προσπάθειά της να αποτρέψει την διάρρηξη αυτή.

            Η μοναχική κάτοικος του χ. Ορεινό παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχει βιώσει στο χωριό δεν σκέφθηκε ποτέ να φύγει από τον τόπο της. Η παρουσία της εκεί δίνει κίνητρο έστω και ελάχιστες ημέρες τον χρόνο σε ορισμένους κατοίκους του χωριού, που έχουν φύγει, να επιστρέφουν για να περάσουν λίγες μέρες αναψυχής αλλά και για να συντηρήσουν τα σπίτια τους, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή «κάτι καλό θα γίνει >> και θα επιστρέψουν με τα παιδιά τους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

           Τα μέλη του ΔΣ δείχνοντας σεβασμό αλλά και ενδιαφέρον για την κα Δημητρίου δεν ακύρωσαν την κίνησή τους προς το χ. Ορεινό λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Έστω και με πολύωρη κίνηση στους δύσκολους δρόμους που οδηγούν στην οικία της, στάθηκαν πιστοί στο ραντεβού τους θέλοντας έτσι να στείλουν μήνυμα στην πολιτεία ότι τα σύνορα είναι εδώ και είναι επιτακτική η ανάγκη να ζωντανέψουν, επιτέλους ξανά, τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου.

               Αναχωρώντας από το χωριό τα μέλη του ΔΣ προσκάλεσαν την κα Σοφία Δημητρίου να παρευρεθεί στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενώσεως στην οποία θα την τιμήσουν για την αγάπη της για τον τόπο , το σθένος της να παραμένει ολομόναχη, με την ελπίδα ότι εξαιτίας της θα ξαναζωντανέψει το χωριό της     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]