ΗΠΕΙΡΟΣ:ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ DRONES ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ Π.Υ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Όλγα Γεροβασίλη : Χονδροειδής εξαπάτηση του ελληνικού λαού από τη Ν.Δ.

1. Γιατί καταλογίζετε στη ΝΔ αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και κυβερνητικών έργων με αφορμή και τον προϋπολογισμό του 2020;
Σε όλη την προεκλογική περίοδο ζήσαμε το αφήγημα της μείωσης των
πρωτογενών πλεονασμάτων χάρη στην δήθεν εμπιστοσύνη που απολάμβανε ο κ.
Μητσοτάκης. Αυτή η μείωση, μαζί με τη δήθεν εμπιστοσύνη, μεταφέρθηκε σαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για το μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, οδηγώντας στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού μέχρι πριν από τέσσερις μήνες. Μετά προφανώς έγινε θαύμα και η χώρα παρουσίασε υπερπλεόνασμα. Σε αυτά τα ψεύδη χωρούν επάξια και οι προεκλογικές υποσχέσεις για 4% ανάπτυξη. Την επόμενη των εκλογών κατέβηκαν στο 3% για να «προσγειωθούν με τον προϋπολογισμό στο 2,8%. Ακόμα και αυτό όμως το αμφισβητούν και η Κομισιόν (2,3%), το ΔΝΤ (2,2%) και ο ΟΟΣΑ (2,1%).
Αυτή η επιχείρηση συλλογικής πολιτικής εξαπάτησης κορυφώθηκε με τη δήθεν στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που αποδείχθηκε εμπαιγμός και άλλοθι για την στήριξη υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι βρίσκονται αρκετοί πρόθυμοι να αποθεώσουν το νέο «οικονομικό θαύμα», όπως είχαν κάνει και με το success story του κ. Σαμαρά δεν μας εκπλήσσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τη χονδροειδή εξαπάτηση του ελληνικού λαού και να παρουσιάζουμε τη ρεαλιστική κυβερνητική πρότασή μας.

2. Τελικά είστε το νέο ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα σύνθετο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο. Μετά την μεταπολίτευση εξέφρασε τις ελπίδες ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού για  συλλογική ευημερία με δημοκρατικούς όρους με το αίτημα για “αλλαγή”.
Το ΠΑΣΟΚ μετεξελίχθηκε σταδιακά από λαϊκό κίνημα σε κλειστό σύστημα μηχανισμών νομής της εξουσίας. Αυτό οδήγησε σε μια πορεία φθοράς, με αποτέλεσμα τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τελικά την μετάλλαξή του σε γνήσιο εκφραστή της συντηρητικής παράταξης. Εμείς, ούτε υπήρξαμε, ούτε θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Είμαστε οι εκφραστές της κυβερνώσας αριστεράς, που ανέλαβε τις τύχες της χώρας στα δύσκολα και πέτυχε, χωρίς τις δουλείες των κομμάτων του παλιού συστήματος.

3. Εσείς, φοβάστε όπως κάποιοι σύντροφοί σας την «επιμόλυνση» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  που εισήλθαν στον χώρο σας;  Και μπορείτε  συνυπάρξετε αρμονικά κάτω από  την ίδια  στέγη ;
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα σχήματα του παλιού συστήματος. Διαθέτουμε τις πολιτικές παραδόσεις και τις διαδικασίες που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και τις αγωνίες των προοδευτικών πολιτών. Η διαδικασία του μετασχηματισμού μας μέσα από ειλικρινή διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις, μας τοποθετεί στο επίκεντρο των κοινωνικών διεργασιών. Ας δούμε λοιπόν αυτή την μαζική προσέλευση και σαν “κοινωνικό εμβολιασμό”, ο οποίος θα μας βοηθήσει στο να εκφράσουμε τα αιτήματα της προοδευτικής πλειοψηφίας αποφεύγοντας παθογένειες του παρελθόντος.

4. Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν είναι καθόλου λίγες. Ειδικά του Αριστερού Ρεύματος.
Σε ένα ειλικρινή διάλογο χωρίς προκαταλήψεις θα διατυπωθούν όλες οι απόψεις. Είναι λογικό πως θα υπάρξουν και αγωνίες και αμφιβολίες. Καλό θα είναι να θυμόμαστε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα του παλιού συστήματος με μηχανισμούς και αποκλεισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει την ταυτότητά του μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση. Γι' αυτό εδραιώθηκε ως η ηγετική έκφραση της προοδευτικής παράταξης, σε πείσμα όσων επιδίωξαν τη στρατηγική ήττα του. 

5. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, λόγω  των ελληνοτουρκικών, ως πιο σημείο θα ήταν διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσει την κυβέρνηση;
Είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων να ασκούν υπεύθυνα το έργο τους. Έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο υπεύθυνος, ψύχραιμος έλεγχος του κυβερνητικού έργου. Επίσης, είναι υποχρέωσή της η παρουσίαση της κυβερνητικής της πρότασης.
Όταν δυσκολεύουν οι καιροί, θα πρέπει η υπεύθυνη κυβέρνηση, αφού έχει δομήσει και οργανώσει την εξωτερική πολιτική της για τα εθνικά θέματα, να ενημερώνει ουσιαστικά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για τις δυσκολίες και για τις επιλογές της. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία συναίνεσης και ομοψυχίας μπροστά στις τυχόν δυσκολίες. Δεν μπορούμε όμως να μην επισημαίνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις που παρουσιάζει η σημερινή κυβέρνηση στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

6. Τι αντιπολίτευση θα κάνετε τελικά; Δε εννοώ αυτό που θα μου απαντήσετε: «εποικοδομητική και τεκμηριωμένη». Εννοώ δομική,  όχι σε όλα;
Έως και πριν από μερικούς μήνες είχαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Δεν επιθυμώ να θυμίσω την μεταχείριση που επιφύλαξε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση στον εαυτό της και τη χώρα. Από τον πόλεμο λάσπης στον οποίο επιδόθηκε δεν ξέφυγαν ούτε τα εθνικά θέματα, με αποτέλεσμα να διχάσει ενσυνείδητα τον ελληνικό λαό, με αντάλλαγμα την ψήφο. Ακόμα ακούγεται στα αυτιά μας η ρήση του κ. Μητσοτάκη για τη δήθεν εξασφάλιση της μη περικοπής των συντάξεων μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Η λάσπη της ΝΔ για το θέμα των μετακλητών έγινε οικοδομικό υλικό για το χτίσιμο του νέου πελατειακού και κομματικού κράτους της δεξιάς.
Όμως, αυτά τα γνωρίζαμε και φυσικά θα τα καταγγέλλουμε και θα τα αντιμετωπίζουμε με κάθε διαθέσιμο θεσμικό μέσο. Θα αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία την πολιτική της απάτη, τα ασύστολα ψεύδη της ΝΔ, το γεγονός δηλαδή πως έταξε στους πάντες τα πάντα για να ευνοήσει τελικά λίγους αλλά ταυτισμένους με το σύστημα το οποίο υπηρετεί.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς, είναι η κεφαλαιοποίηση της κυβερνητικής εμπειρίας μας. Μέσα από αυτή και σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνσή μας, διατυπώνουμε την προοδευτική πρόταση της κυβερνώσας αριστεράς.

7. Τις πρώτες ημέρες στην αντιπολίτευση κάποιοι σύντροφοί σας έλεγαν «θα μας βρείτε και στους δρόμους». Έχετε τις δυνάμεις; Στις αρχαιρεσίες Σωματείων δεν ευτυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή τη στιγμή πάνω από την κοινωνία απλώνεται η σκιά ενός κράτους βαθιά συντηρητικού, το οποίο συμπιέζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα αποτελέσματά αυτής της αίσθησης είναι ορατά στο σώμα της κοινωνίας. Σε αυτές τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει και αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα σχήματα τα οποία υποστηρίζουμε αγωνίζονται συχνά με όρους άνισους.
Υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες με τις οποίες πλέον συναντιόμαστε και συμπορευόμαστε. Τα αποτελέσματα στο Οικονομικό Επιμελητήριο, αλλά και σε άλλους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς δείχνουν τη δυναμική αυτή της προσπάθειας.

8. Μήπως αργήσατε να γίνει το Συνέδριο και αυτό επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση ενιαίας φυσιογνωμίας;
Αν επρόκειτο για ένα συνέδριο ενός κόμματος του παλαιοκομματισμού, ένα κόμμα του ενός αρχηγού και των πειθήνιων χειροκροτητών, θα συμφωνούσα. Τέτοιοι δεν υπήρξαμε και δε θα γίνουμε.
Για εμάς προέχει να συναντηθούμε με όσους βαδίζουν παράλληλα με εμάς. Να τους δώσουμε έκφραση, κουράγιο, να τους δώσουμε ευθύνη και δυνατότητα συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων. Γι' αυτό, στελέχη μας μεταδίδουν αυτό το μήνυμα σε όλη την χώρα. Αυτή η διαδικασία, θα κορυφωθεί με το Συνέδριό μας, όπου θα διατυπωθεί το νέο, ενιαίο, ιδεολογικό, οργανωτικό και προγραμματικό πλαίσιο. Στόχος μας είναι αυτό το Συνέδριο να αποτελέσει σημείο τομής στη νικηφόρα πορεία της προοδευτικής παράταξης.

9. Στο δρόμο προς το συνέδριο, εσείς θα συμφωνούσατε με το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από τη βάση;
Κορυφαίο όργανο του κόμματός μας ήταν και παραμένει το Συνέδριο μας. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένας ευρύτατος διάλογος, ο οποίος θα αποτυπώσει εκεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ανάδειξης των οργάνων μας. Αν και εφόσον προκύψει αυτό το ενδεχόμενο από αυτόν το διάλογο, θα το εξετάσουμε εντός του πλαισίου των αρχών και των διαδικασιών μας.

10. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσει την κυβέρνηση και να δώσει συναίνεση στα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας;
Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της αντιπολίτευσης που άσκησε η ΝΔ στα εθνικά θέματα διχάζοντας τον ελληνικό λαό. Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον ελληνικό λαό με την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα που απαιτείται.
Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές, έχει την ευθύνη να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική ώστε η χώρα μας στο πλαίσιο της άσκησης της εθνικής κυριαρχίας της να προασπίσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητά της.

11. Ο Κ. Χρυσοχοΐδης  που Βρίσκεται στη θέση σας, είναι πιο λαοφιλής υπουργός της κυβέρνησης. Τι δεν κάνατε καλά;
Το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια είναι ιερό και κάθε δημοκρατική κυβέρνηση οφείλει ως τέτοιο να το προστατεύει. Αυτό που κάναμε εμείς ως πολιτική ηγεσία ήταν να εγγυηθούμε ότι το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και το προστατεύσαμε από αυτούς που προσπαθούν και σήμερα με ακραίες φωνές να το καπηλευτούν και να το εξαχρειώσουν. Καταπολεμήσαμε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Επί των ημερών της διακυβέρνησής μας διεξήχθησαν εκατοντάδες επιχειρήσεις, με απτά αποτελέσματα.
Εμείς δε θεωρητικοποιήσαμε την αστυνομική βία ως αναγκαιότητα και δεν κλείσαμε το μάτι στους θερμόαιμους, όπως φαίνεται πως συμβαίνει σήμερα. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά σε επιχειρήσεις με όρους επικοινωνιακού οφέλους παραγνωρίζοντας το αποτέλεσμά τους στην κοινωνία.
Καλό θα είναι ο αρμόδιος Υπουργός να καταδικάσει συμπεριφορές που είναι ασύμβατες με την αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η λαοφιλία είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα χρήσιμο για τον ίδιο τον πολιτικό, αλλά όχι απαραίτητα χρήσιμο για την πολιτική και τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]