The Lake Hotel Ioannina: Ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα «πρότυπο» στην εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα

The Lake Hotel Ioannina, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης
Οι επιχειρηματίες μηχανικοί Χαράλαμπος Εξάρχου και Παναγιώτης Τσιούρης οραματίστηκαν μια ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της πόλης. Δημιουργήσαν ένα σύγχρονο κτίριο Γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην πόλη που διακρίθηκε ανά τους αιώνες για την ιδιαίτερη αισθητική σε ένα χώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι το νέο, πέντε αστέρων ξενοδοχείο με την επωνυμία The Lake Hotel Ioannina, δυναμικότητας 93 κλινών σε 41 πολυτελή δωμάτια, στην περιοχή της Λιμνοπούλας.
“Σε ένα οικόπεδο πάνω στην ακτογραμμή της λίμνης υλοποιήθηκε ένα από τα πιο σύγχρονα έργα στην Ελλάδα όσον αφορά την αξιοποίηση φυσικών πόρων προς όφελος του περιβάλλοντος”.
The Lake Hotel Ioannina, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Πρόκειται για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που απευθύνεται στον επισκέπτη των 4 εποχών και κατασκευάστηκε με έμπνευση την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του 19ου – 20ου αιώνα και βρίσκεται πάνω σε μια από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως (7.000.000 χρόνων) αυτής της λίμνης Παμβώτιδας.
Σε μια έκταση 13,5 στρεμμάτων δεσπόζει ένα ενεργειακά φιλικό και απόλυτα ενταγμένο στο περιβάλλον της περιοχής σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή της λίμνης που είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο natura 2000, εκτείνεται η τουριστική μονάδα με 41 δωμάτια, 6 διαφορετικών τύπων δωματίων, με δυο εξωτερικές πισίνες.
Ο περιβάλλον χώρος σχεδιάστηκε σε εννιά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα με την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής που κυριαρχεί η Ηπειρωτική χλωρίδα με έλατα και κυπαρίσσια, μανόλιες και πλάτανους καθώς και τα αρωματικά φυτά της περιοχής όπως δεντρολίβανο, δυόσμος, ρίγανη λεβάντα, λεβαντίνη και κα.
The Lake Hotel Ioannina, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης


Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2015 και ολοκληρώθηκαν το 2018 υπό την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων, Ελένης Μπρασίνικα και Ιωάννη Κενάνογλου, ενταγμένο στο αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 υπό την καθοδήγηση της μελετητικής εταιρείας «Χ. ΠΑΠΑΡΟΥΣΗΣ- Μ. ΛΥΤΣΙΚΑΣ Ο.Ε.» προσφέροντας στην περιοχή μια ανάπτυξη και ανάδειξη που χρειαζόταν έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης. Η έμπειρη κατασκευαστική εταιρία των ιδιοκτητών με παρουσία τριάντα και πλέον χρόνων στην περιοχή, διεκπεραίωσε το έργο, όπως το οραματίστηκαν οι ιδιοκτήτες.
“Εξωτερικά το κτίριο παρουσιάζει την εικόνα των παλιών γιαννιώτικων αρχοντικών του 19ου αιώνα με την φυσική πέτρα να περιβάλει το κτίσμα, τις μεγάλες καμάρες των εισόδων και την επιβλητική κεραμοσκεπή”.
The Lake Hotel Ioannina, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Ταυτόχρονα, τα ξύλινα ταβάνια περιβάλουν το κτίριο προσφέροντας του τόσο νοσταλγική αισθητική του περασμένου αιώνα όσο και εικόνα οικεία προς τον επισκέπτη. Ειδική μελέτη έχει γίνει για την θερμομόνωση και υγρομόνωση του κτιρίου εξωτερικά με σύγχρονα υλικά τελευταίας τεχνολογίας εξασφαλίζοντας οικονομία στην ενέργεια.
“Εσωτερικά ακολουθήθηκε η ίδια φιλοσοφία όπου επιλέχθηκε να κατασκευαστούν ξύλινες περίτεχνες οροφές σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου και στο σύνολο των δωματίων”.
Ένα έργο αναβίωσης της ιστορίας αλλά και της τέχνης των παλιών μαστόρων της περιοχής. Με κόπο φιλοτεχνήθηκαν πάνω από 200 χειροποίητα ζωγραφικά έργα (αντίγραφα των χιοναδιτών ζωγράφων) που κοσμούν τις οροφές στις άκρες των οροφών σε μοτίβα παρμένα από τις παραδοσιακές φορεσιές των ηπειρωτών αλλά και των κοσμημάτων με ιστορία δύο και πλέον αιώνων.
Συνεχίζοντας την φιλοσοφία των φυσικών υλικών, τα πατώματα του κτιρίου επενδύθηκαν με ξύλο δρυός και εμποτίστηκαν με οικολογικά υλικά καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν της επιφάνειας των δαπέδων. Ταυτόχρονα, αρχοντικά δεσπόζει το μάρμαρο της περιοχής στο σύνολο των μπάνιων του ξενοδοχείου.

The Lake Hotel Ioannina, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης


Κλέβοντας την λάμψη των αυλών του 19ου και 20ου αιώνα το κτίριο περιβάλει ένα αίθριο 250 τετραγωνικών μέτρων στρωμένο με χειροποίητα πλακίδια αναπαριστώντας τα αυθεντικά παλιά φτιαγμένα στο χέρι δάπεδα.
Δίπλα σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές αυτής της λίμνης Παμβώτιδας, το ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της πόλης των Ιωαννίνων, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία, οικολογικά υλικά στρώματα, οικολογική διαχείριση αλλαγής κλινοσκεπασμάτων, που δίνουν την αίσθηση του purerooms, κάδων ανακύκλωσης σε όλο το ξενοδοχείο, οικολογικά προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα περιποίησης 100 τοις εκατό βιοδιασπώμενη συσκευασία doypack, χρήση ανιχνευτών σε όλο το κτίριο για τον φωτισμό και λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης.
The Lake Hotel Ioannina, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης


“Το σημαντικότερο ατού του συγκροτήματος όμως αποτελεί η χρήση μια από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτής της γεωθερμίας”.
Όλα τα παραπάνω πλαισιώνουν την αρχική ιδέα να δημιουργηθεί ένα κτίριο φιλικά περιβαλλοντικό, αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα αλλά και παλιές τεχνικές. Την βάση της διαχείρισης του φυσικού πλούτου προς όφελος του περιβάλλοντος, έδωσε η ίδια η γεωλογία της περιοχής η οποία βρίθει από υδροφόρους ορίζοντες που καταλήγουν στην λίμνη Παμβώτιδα. Ένα στοίχημα με την φύση που κερδήθηκε προς όφελος των επόμενων γενεών και επιστρέφει στο περιβάλλον με μηδενική επεξεργασία.
“Έτσι δημιουργήθηκε η πρωτοπόρα για το μέγεθος της γεωθερμική εκμετάλλευση των υδροφόρων οριζόντων για την θέρμανση τόσο του ύδατος χρήσης όσο και την κεντρική διαχείρισης της θερμότητας και ψύξης του κτιρίου”.
Ένα έργο που σχεδίασε και υλοποίησε η ENSYS ενεργειακή του Νίκου Μανιαδάκη, δημιουργώντας μια μονάδα πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα. Με κόστος χρήσης που εκτιμάται ότι εξοικονομεί 70 τοις εκατό στην διαχείριση και 90 τοις εκατό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
Όλη αυτή η προσπάθεια επιβραβεύθηκε με την απονομή δυο βραβείων από την εταιρεία “Greek Hospitality Awards” στους δυο μόλις μήνες λειτουργιάς του πεντάστερου ξενοδοχείου με το Gold Award «Best Greek Green City Hotel» και το Silver Award “Best New Greek City Hotel”.
Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:
Έργο: The Lake Hotel Ioannina, Τοποθεσία: Ιωάννινα, Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννης Κενάνογλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Μελέτη – Διακόσμηση εσωτερικών & εξωτερικών χώρων: Bllend Design Office & Associates (Ελένη Μπρασίνικα & ΣΙΑ Ε.Ε.), Στατική μελέτη: Παναγιώτης Τσιουρής (Πολιτικός Μηχανικός), Η/Μ μελέτη: Γιώργος Παπαστύλος (Μηχανολόγος Μηχανικός), Περιβαλλοντική μελέτη: Έφη Εξάρχου (MSc Μηχανικός Περιβάλλοντος), Μελέτη σχεδιασμού AUTOCAD: Εμμανουέλα Καλαντζή, Τεχνική εταιρεία Κατασκευής: Χ. ΕΞΑΡΧΟΥ – Π. ΤΣΙΟΥΡΗΣ Α.Ε., Σύμβουλοι Κατασκευής (Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004): Π-Λ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ, Μελέτη – Κατασκευή Γεωθερμίας: ENSYS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Κείμενο Παρουσίασης: Έφη Εξάρχου, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]