Ανοιχτό άφησε ο Ντομπρόβσκις το να μη μειωθεί το αφορολόγητο το 2020

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η μείωση του αφορολόγητου το 2020, σημειώνοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για αυτό είναι το να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, πέραν των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η Κομισιόν στηρίζει την απόφαση για πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Αναλυτικά, σε συνέντευξή του στο Euro2day o κ. Ντομπρόβσκις ερωτηθείς για τη δέσμευση για το αφορολόγητο όριο, ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα, για τα οποία υπάρχει γενικά η λογική πως μπορούν να συζητηθούν εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν των στόχων. «Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων» είπε και πρόσθεσε ότι «η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση τότε θα το υποστηρίξουμε». Για τις Βρυξέλλες, όπως τόνισε, το μεγάλο ζητούμενο είναι να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι και μετά να εξετάζεται το πώς μπορούν να δαπανηθούν τα πρόσθετα έσοδα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συζήτηση περί διαπραγμάτευσης για πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο, τόνισε ότι «χρειάστηκε πολύς χρόνος να συμφωνήσουμε σε αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα και στη δημοσιονομική πορεία: Για πόσο καιρό θα είναι το 3,5% και πότε θα μειωθεί σταδιακά στο 2%. Θα ήταν σημαντικό λοιπόν να τηρηθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι διότι συνδέονται επίσης άμεσα με τα μέτρα για το χρέος».

Ακόμη, προειδοποίησε ότι η επανέναρξη μίας συζήτησης για τους δημοσιονομικούς στόχους θα ήταν αντιπαραγωγική και όσον αφορά το στόχο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τον οποίο χαρακτήρισε «λεπτή άσκηση» και καλεί τα κόμματα να αποφύγουν τις υπερβολές στις προεκλογικές εξαγγελίες.

Σχετικά με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης μέρους των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, είπε ότι η Κομισιόν είναι θετική, καθώς πρόκειται για μία συνηθισμένη πρακτική στις χώρες που είχαν πρόγραμμα. Ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρξει μια εφάπαξ αποπληρωμή ή μια σταδιακή αποπληρωμή, απάντησε πως οι ελληνικές αρχές θα αποφασίσουν μαζί με το ΔΝΤ ποια είναι η καλύτερη πορεία.







★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]