"Για μια μετωπική ανατρεπτική ριζοσπαστική Περιφερειακή Παράταξη στην Ήπειρο"

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

Ποιοί είμαστε και ποιός ο σκοπός της πρωτοβουλίας.
Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό θεωρούμε, αναγκαία τη δημιουργία στην
Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  ενός μετώπου αντίστασης.
- στις συνεχιζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ισοπεδώνουν την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση.
- στους ασφυκτικούς εποπτικούς & ελεγκτικούς μηχανισμούς που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη.
- στη μόνιμη επιτροπεία, κηδεμονία και αυστηρή επιτήρηση που θα ασκείται για δεκάδες χρόνια στη χώρα μας.
- στις επιδιώξεις του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια ,με βασική προτεραιότητα τον αγώνα για την ειρήνη.
Διεκδικούμε την ανατροπή όλων αυτών στη βάση ενός εντελώς άλλου πολιτικού σχεδίου.
     Σήμερα
  Οι περιφέρειες υποχρηματοδοτούμενες και  υποστελεχωμένες, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους αποτελούν ιμάντες υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων ή ακόμα χειρότερα ‘’καθοδηγούμενες’’ από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, υλοποιούν επενδύσεις χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά απ’ το ΕΣΠΑ  που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες ενός ολοκληρωμένου εθνικού και τοπικού σχεδιασμού.
Η παραγωγή και υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών αποτελεί απαγορευμένη διαδικασία.
Ο Κλεισθένης ως συνέχεια του Καλλικράτη
Ο νέος νόμος που αφορά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ο ‘’ κλεισθένης’’ αποδέχεται πλήρως την εποπτεία και την εφαρμογή των μνημονίων. 
Το «παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας» διατηρεί και διευρύνει  το ρόλο του, και μετατρέπεται σε μόνιμο μηχανισμό. Οι αναφορές δε στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, λαμβάνοντας υπόψη την διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, ανοίγουν τις πύλες και για αυτοδιοικητικούς φόρους ή για μεταφορά εξ΄ ολοκλήρου του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης  παραμένει ζητούμενο. Η παραμονή της αποκεντρωμένης με όποια μορφή  και με την όποια ονομασία και αν της δοθεί μοναδικό σκοπό θα έχει, όπως και τώρα, τον διαρκή έλεγχο της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.
Δομική αρχή είναι ο διακριτός ρόλος αρμοδιοτήτων Α΄και Β΄βαθμού αυτοδιοίκησης και Κράτους. Φυσικά η όποια μεταφορά θα πρέπει να συνοδεύεται από κρατικούς πόρους και προσωπικό.

Η πρωτοβουλία μας δεν έχει στόχο τη δημιουργία μιας ακόμα αυτοδιοικητικής παράταξης ή μόνο την εκλογική μας καταγραφή.
Επιδίωξή μας είναι να  θέσουμε σε κίνηση ολόκληρη την κοινωνία  με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πληττόμενων πολιτών.
Στόχος μας επιβάλλεται να είναι η υπεράσπιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού που υπερασπίζεται το περιβάλλον, τον πολιτισμό, και  την ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των εχόντων.
Βασικός στόχος για τη μεγέθυνση της κερδοφορίας, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αυτή την περίοδο είναι η άρση όλων των εμποδίων για την αντιπεριβαλλοντική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, των ελεύθερων χώρων, των δημοσίων χώρων, αιγιαλών, δασών, προκειμένου να αναπτυχθούν ενεργειακές, εξορυκτικές και τουριστικές δραστηριότητες.
Στην Ήπειρο στηρίζουμε τις τοπικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, αυτές που αφορούν τις εξορύξεις, τα σκουπίδια, κ.λ.π..
Ζητάμε την καταγγελία ,όλων των μνημονιακών συμβάσεων έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων της κυβέρνησης, με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές της ενέργειας. Να σταματήσουν άμεσα οι εξορύξεις και η έρευνα στην Ήπειρο.
Επιδιώκουμε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστική συμμετοχή στα μεγάλα κοινωνικά  ζητήματα και κινήματα της περιόδου, που αφορούν  την ανεργία, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας περιουσίας, των αεροδρομίων, των λιμανιών, του ενεργειακού πλούτου της χώρας, των ελεύθερων-δημόσιων χώρων από τα ντόπια και ξένα ολιγοπώλια.
Δεν αρκούμαστε σε λογικές διαχείρισης επιζητώντας  η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει ενεργό πολιτικό ρόλο, να αγωνίζεται με συνέπεια ενάντια στις  ιδιωτικοποιήσεις του νερού και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που είναι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Η δημόσια, κοινωνικά δίκαιη και αποκεντρωμένη διαχείριση αποβλήτων με έμφαση στη ‘’διαλογή στην πηγή’’ με συντονισμό ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, με επαρκείς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας όλων μας είναι και πρέπει να παραμείνει κεντρική επιλογή μας.
Ένα τέτοιο φιλόδοξο και ριζοσπαστικό σχέδιο δεν μπορεί να σχεδιαστεί και πολύ περισσότερο να προωθηθεί και να υλοποιηθεί χωρίς την άμεση εμπλοκή  των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, του επιστημονικού δυναμικού, των παραγωγικών φορέων, του λαού της Ηπείρου. Η αυτοδιοίκηση και οι μετέχο¬ντες σε αυτήν ως εκφραστές της λαϊκής βούλησης θα πρέπει να  επαναπροσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του λαϊκού ελέγχου,  της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, τα χαρακτηριστικά του τοπικού σε συνάρτηση με το κε¬ντρικό-πολιτικό σε μια διαρκή διεκδίκηση, ενεργοποίηση και αφύπνιση, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές, μνημονιακές πολιτικές. Στην ενεργή συμπαράσταση της Τ.Α. στους αγώνες των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό.
Είναι στο χέρι όλων μας ένα τέτοιο σχέδιο, ένα τέτοιο όραμα για την ΤΑ να πάρει σάρκα και οστά. Ειδικά στον καιρό των μνημονίων και της επιτήρησης εμπνεόμαστε από την Εθνική Αντίσταση. Το ΕΑΜ κατόρθωσε σε καθεστώς σκληρής κατοχής της χώρας μας μέσα από την Αυτοδιοίκηση που προωθήθηκε από την Π.Ε.Α.Ε.Α , να σταθεί με αποφασιστικότητα στο πλευρό των ανθρώπων. Η Αυτοδιοίκηση που υλοποιήθηκε τότε ως πρωτόγνωρος θεσμός λαϊκής κυριαρχίας και δράσης εμπνέει και σήμερα σε διαφορετικές συνθήκες και μπορεί να αποτελέσει σε κάθε χώρο, ένα σημαντικό παράγοντα ανακούφισης των πολιτών και πυλώνα αντίστασης για την δημιουργία  του μετώπου ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος, της υποτέλειας, της εξάρτησης και της λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα μας.

Υπογραφές
1 Αμπελογιάννη Βάσω Μηχανικός, Γραμματέας ν.τμ.Άρτας ΑΔΕΔΥ
2 Βασιλειάδης Αποστόλης Οικοδόμος - Αγροτης
3 Γεωργιάδης Ηλίας Γυμναστής
4 Γεωργίου Κώστας Συν/χος Εκπαιδευτικός
5 Γιαννώρος Γιώργος Συνταξιούχος ΟΤΕ
6 Γιολδάσης Βασίλης Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου
7 Γοδέβενος Πέτρος Συνταξιούχος ΟΑΕΕ
8 Γοδέβενου Μαρία Έμπορος
9 Γρέβιας Δημήτρης Λογιστής
10 Ζώης Βασίλης Οικοδόμος
11 Ζωίδη Αναστασία Οικιακά
12 Ζωίδης Γιώργος Συνταξιούχος Έμπορος
13 Καινούργιος Ευάγγελος Εκπαιδευτικός
14 Καραμπίκας Ηλίας Λογιστής
15 Καψάλας Γιώργος Συν/χος Ιδιωτικός Υπάλληλος
16 Λαϊνά Παρθενία Επαγγελματίας
17 Λέντζος Ιωάννης Αγρότης
18 ΛΙβιεράτος Νικόλαος Ιατρός
19 Μέλιου Ελένη Συν/χος Μαία
20 Μουλιανίτης Βασίλης Συν/χος Εκπαιδευτικός
21 Μπέλλης Αγησίλαος Οικονομολόγος
22 Μπρίκος Δημήτρης Ιδιωτικός Υπάλληλος
23 Νάκος Δημήτρης Ιδιωτικός Υπάλληλος
24 Νικολάου Χρήστος Αγρότης
25 Νόβας Μιχάλης Λογιστής-φοροτεχνικός
26 Νουτσόπουλος Κώστας Συν/χος ΔΕΗ, Στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος
27 Παναγιωτόπουλος Χάρης Πρώην πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Άρτας
28 Πανταζής Στέφανος Ελεύθερος Επαγγελματίας
29 Παπαγιάννης Κώστας Δάσκαλος
30 Παπαδόπουλος Πέτρος Δικηγόρος
31 Πεσλής Μπάμπης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ν.Σκουφά
32 Πιστιώλης Σταύρος Λογιστής
33 Ρουμελιώτης Κώστας Φοιτητής
34 Ρουμελιώτης Γιάννης Φοιτητής
35 Σέρμπος Σωτήρης Συνταξιούχος Καθηγητής
36 Σταματιάδου Ερασμία Καθηγήτρια Ρωσικής
37 Σταμούλης Δημήτρης Συν/χος Εκπαιδευτικός
38 Σωτηρίου Αλεξάνδρα Συν/χος εκπαιδευτικός
39 Τζαχρήστα Ρένα Αγρότισσα
40 Τριαντάφυλλος Βαγγέλης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ν.Σκουφά
41 Τσακανίκας Γιώργος Κτηνίατρος
42 Τσακίρης Δημήτριος Πανεπιστημιακός
43 Τσίκος Γιώργος Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Αρταίων
44 Τσίκου Ελένη εκπαιδευτικός
45 Τσόλης Γιώργος Εργοδηγός Μηχανολόγος-Λαογράφος
46 Φλώρος Γιώργος Ηθοποιός-Μίμος
47 Χριστοδούλου Πάνος Γιατρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]