Νεοχωρόπουλο...20 χρόνια στο Δήμο Ιωαννιτών χωρίς παράδοση αλληλογραφίας στα σπίτια

Το Σχέδιο «Καποδίστριας» που ψηφίστηκε το 1997 και άρχισε να υλοποιείται στην ελληνική επικράτεια το 1998, ενσωμάτωσε σε πολλούς Δήμους ανά την χώρα τις τότε κοινότητες που βρίσκονταν στις παρυφές τους, όπως και ένωσε μικρούς Δήμους σε μεγαλύτερους σε μια ορθολογική κίνηση διοικητικής ανασυγκρότησης.

Το Σχέδιο αυτό στην περιοχή μας, ενσωμάτωσε την τότε Κοινότητα Νεοχωρόπουλου στο Δήμο Ιωαννιτών. Αυτά τα 20 χρόνια που πέρασαν από τότε, όλοι οι κάτοικοι ελπίζαμε ότι η γειτονιά μας θα τύχει της ανάλογης προσοχής από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι περιφερειακές γειτονιές που ενσωματώθηκαν ουδέποτε έτυχαν ίδιου επιπέδου υπηρεσιών με αυτές που λαμβάνουν οι υπόλοιποι δημότες.

Ένα ενδεικτικό, αλλά όχι ελάσσονος σημασίας, θέμα είναι το επίπεδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στο Νεοχωρόπουλο. Μέχρι το Σχέδιο Καποδίστριας – και για λίγα χρόνια μετά από αυτό –  η αλληλογραφία των κατοίκων παραδίδονταν στο τοπικό καφενείο της τότε Κοινότητας, το οποίο επισκέπτονταν ο καθένας για να αναζητήσει αυτά που τον αφορούσαν. Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν ταχυδρομικές θυρίδες στο κέντρο της γειτονιάς, όπου παραδίδεται η αλληλογραφία.



Να σημειώσουμε ότι οι περιφερειακές γειτονιές επί της πράξης δεν αποτελούσαν αυτόνομες και αυτοτελείς Κοινότητες, καθώς σε αυτές κατοικούσαν και κατοικούν Δημότες της πόλης που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτήν, όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιφερειακές γειτονιές όλων των Δήμων ανά τη χώρα. Το Νεοχωρόπουλο βρίσκεται μόλις πέντε (5) οδικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, γεγονός που δεν μπορεί να το εντάξει στις απομακρυσμένες αγροτικές και ορεινές περιοχές των Νομών της χώρας, όπου συνήθως βάζουν ταχυδρομικές θυρίδες.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2012, έγινε η πρώτη απόπειρα να λυθεί το πρόβλημα με την κίνηση της τότε Δημοτικής Αρχής να αποδοθούν ονόματα διευθύνσεων σε όλους σχεδόν τους δρόμους του Νεοχωρόπουλου. Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε, καθώς δεν επεκτάθηκαν οι ενέργειες στο αμέσως επόμενο αναγκαίο βήμα, αυτό της απόδοσης αριθμών σε κάθε κατοικία.

Ως εκ τούτου, 6 χρόνια μετά την απόδοση διευθύνσεων, ελλείψει αριθμών ακόμα και σήμερα συνεχίζουμε να μην παραλαμβάνουμε την ταχυδρομική αλληλογραφία στα σπίτια μας, αλλά στις ταχυδρομικές θυρίδες στο κέντρο της περιοχής! Πέραν αυτού, είναι συχνή η αδυναμία και των ταχυμεταφορέων να παραδώσουν δέματα στα σπίτια και αναγκαζόμαστε οι κάτοικοι να τα αναζητούμε στα κεντρικά καταστήματα αυτών.

Ακόμα κι αν συγκριθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον Δήμο, στις γειτονικές πρώην κοινότητες που εντάχθηκαν το 1998 μαζί με το Νεοχωρόπουλο θα διαπιστώσει ουσιώδεις διαφορές! Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι στο Σταυράκι οι κάτοικοι έχουν διευθύνσεις και αριθμούς εδώ και χρόνια και παραλαμβάνουν την αλληλογραφία στα σπίτια τους.

Για να κλείσουμε, είναι προφανές ότι κάτι δεδομένο και αυτονόητο για τους υπόλοιπους κατοίκους του Δήμου Ιωαννιτών, φαντάζει ως πολυτέλεια για τους κατοίκους της γειτονιάς του Νεοχωρόπουλου.

Ως πότε θα συνεχίσει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή να μάς αντιμετωπίζει ως δημότες δεύτερης κατηγορίας;

Κωνσταντίνος Καραπάνος
neochoropoulo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]