Σήμερα η 1η Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ μετά την ψήφιση του Κλεισθένη 1-Πρώτη απώλεια αρμοδιότητας τα προνοιακά επιδόματα

Συνεδριάζει  σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στην 1η συνάντηση των Αιρετών μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας του Κλεισθένη1.

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτός θα είναι ο πρωταγωνιστής και της σημερινής Συνεδρίασης, με τους Δημάρχους να αξιολογούν τη νέα κατάσταση που πλέον διαμορφώνεται, να ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους και να προγραμματίζουν τις επόμενες πρωτοβουλίες της Ένωσης. Στόχος τους, η μέγιστη δυνατή προστασία του θεσμού και των δημοτών από τις συνέπειες που, όπως τεκμηριώνουν, θα ανακύψουν από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Και επειδή η αυτοδιοικητική ζωή δεν σταματά στον Κλεισθένη1, τη Συνεδρίαση θα απασχολήσουν επιπλέον ζητήματα.

Α]Θα παρουσιαστεί ο απολογισμός του, εξαιρετικά επιτυχημένου,2ου Μαραθωνίου Ανάπτυξης Υπηρεσιών & Καινοτομίας και ο επιχειρηματικός επιταχυντής της ΚΕΔΕ (InnovationLab Smart City).

Β]Επιπλέον, όπως κάθε καλοκαίρι, η Ένωση καλείται να υποβάλει τη γνώμη της προς το Υπουργείο Εσωτερικών για δύο θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Ο.Τ.Α.

1) Γνώμη για το σχέδιο Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για την ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ για το 2019.

Το ζήτημα είναι επείγον διότι -σύμφωνα με το νόμο- η ΚΥΑ εκδίδεται κάθε χρόνο εντός του Ιουλίου,καθώς στη συνέχεια, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, οφείλουν να ακολουθήσουν οι αναγκαίες ενέργειες σε κάθε Δήμο,βάσει των οδηγιών, ανώτατων ορίων και κανόνων που η ΚΥΑ θα έχει ορίσει.

Καινούριο δεδομένο για το 2019, που δεν μπορεί παρά να έχει αποτυπωθεί στην ΚΥΑ, είναι η αφαίρεση μιας σημαντικής αρμοδιότητας από τους Δήμους, αυτής που αφορούσε τα προνοιακά επιδόματα και προβλεπόταν στην περ.17 της παρ.3Β του αρ.94 του Καλλικράτη.

Το Κεντρικό Κράτος άρπαξε πίσω την αρμοδιότητα από την Αυτοδιοίκηση (ν.4520/2018), όπως και τα εκατομμύρια που θεωρεί ότι της αναλογούσαν, αποτυπώνοντας στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 μια ραγδαία μείωση στους ΚΑΠ.

Είναι η Παράταξη της ΚΕΔΕ “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” που έχει αναδείξει τόσο το θεσμικό ζήτημα αφαίρεσης της αρμοδιότητας, όσο και τη δημοσιονομική του διάσταση, συγκρίνοντας τι ανέγραφε το προηγούμενο ΜΠΔΣ (αρ.163 ν.4472/2017) με το νέο(αρ.119 ν.4549/2018). Σύγκριση που απέδειξε περικοπή των ΚΑΠ των ΟΤΑ κατά 848, 724, 724εκατ. το 2019, 2020, 2021 αντιστοίχως.


2)Γνώμη για την κατανομή των ΚΑΠ τρέχοντος έτους.
Η ΚΕΔΕ κάθε χρόνο προτείνει τον τρόπο με τον οποίο το συνολικό ποσό που έχει αναγραφεί στον π/υ της Χώρας ως ΚΑΠ Δήμων, κατανέμεται στις αποκαλούμενες “οριζόντιες δράσεις” και στην τέως ΣΑΤΑ.
Πρόκειται για διαδικασία περισσότερο τυπική, δεδομένης σχετικής αναφοράς στο άρθρο 259 του Καλλικράτη. Οι οριζόντιες δράσεις άλλωστε προβλέπονται από νομοθετικές διατάξεις και -κατά κανόνα- υπολογίζονται βάσει συγκεκριμένων πραγματικών δεδομένων.
airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]