Ελ. Καλογιάννης:Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, στις 10.11.1992 με θέμα: «Βαλκανική Δημοκρατία»

Επειδή, το θέμα του κράτους των Σκοπίων (παλιά Βαρντάρσκα), με την ονομασία «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» που κατασκεύασε ο σύντροφος Τίτο, στις 2 Αυγούστου 1944, προκαλεί σύγχυση και ταλανίζει για 75 ολόκληρα χρόνια τη χώρα μας, σας κοινοποιώ σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή το 1992, η οποία έχει καταχωρηθεί και στο βιβλίο μου «Πολιτικής Ανθολογήματα 1993».

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, στις 10.11.1992
με θέμα: «Βαλκανική Δημοκρατία»

Όπως είναι γνωστό, ασφυκτικές πιέσεις και υποδείξεις ασκούνται εκ μέρους πολλών χωρών προς τη Χώρα μας, για την έναρξη επίσημου διαλόγου Ελλάδος – Σκοπίων με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού στο θέμα του ονόματος της υπό σύσταση Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Πολλές επίσης Χώρες θεωρούν ότι η ονομασία της Δημοκρατίας αυτής είναι «διμερές θέμα» και πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαία συνεννόηση Ελλάδος – Σκοπίων και μας συνιστούν να βρούμε ένα όνομα αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
Εμείς όμως «κολλήσαμε» στην αμετακίνητη θέση ότι το όνομα δεν πρέπει να περιέχει τη λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της.
Επειδή ως είναι γνωστό η σύνθεση του πληθυσμού των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της υπό σύσταση Δημοκρατίας των Σκοπίων αποτελείται από ένα μωσαϊκό από τις βασικές εθνικές ομάδες των Βαλκανικών χωρών, ήτοι από Σέρβους, Έλληνες, Βουλγάρους, Αλβανούς, Τούρκους, Ρουμάνους, Τσιγγάνους και Πομάκους. Επειδή βαλκανική είναι επίσης η γλώσσα, η θρησκεία τους, τα ήθη και έθιμά τους, αλλά και όλη η πολιτιστική ιστορία της μικρής αυτής εδαφικής περιοχής που προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν μία ενιαία γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών εάν προτίθεται εν’ όψει μάλιστα της συνόδου κορυφής του Εδιμβούργου και των συνομιλιών στις Η.Π.Α. να εισηγηθεί στον κ Πρωθυπουργό, όπως προτείνει και υποστηρίξει, ίνα η υπό σύσταση Δημοκρατία των Σκοπίων ονομασθεί ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως αντιπροσωπευτικότερη και τιμιότερη ονομασία της συνθέσεως του πληθυσμού της, της θρησκείας, γλώσσης και πολιτισμού της, αλλά και σύμφωνα με τον άφθονο μεγαλοϊδεατισμό της μετά την κυκλοφορία του απαράδεκτου χάρτη που αρχίζει από τα Τίρανα και φθάνει στο Βόσπορο και από τον Πηνειό μέχρι το Δούναβη.
Εάν, ο κ. Γκλιγκόρωφ είναι πράγματι ειλικρινής και το όνομα «Μακεδονία» του Κράτους των Σκοπίων, το θέλει μόνον σαν ομπρέλα κάτω από την οποία θα στεγασθεί χωρίς τριβές το πολυεθνικό μόρφωμα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής αυτής η ονομασία ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ φρονώ ότι είναι καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη αλλά και αποδεκτή από όλες τις εθνολογικές ομάδες, πολύ δε περισσότερο και από τις Βαλκανικές Χώρες, μετά μάλιστα τις πρόσφατες διαφωνίες του Αλβανού Μπερίσα για την «Μακεδονοποίηση» των Αλβανών της περιοχής, αλλά και του Σκοπιανού Ηγέτου του «Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Ελία Χαλίμι».
Με αυτή την πρόταση πιστεύω ότι η Χώρα μας βγαίνει από την απομόνωση και την άρνηση και δικαιούται να μετρήσει τις προθέσεις και την πρακτική των εταίρων, των συμμάχων και των φίλων της.


Ο Ερωτών Βουλευτής
Ελευθέριος Στ. Καλογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]