Ομιλία της Μ. Τζούφη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας

Ομιλία της Μ. Τζούφη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο περιέχει ρυθμίσεις για την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία, τη σύνδεση της δραστηριότητας και όχι της ιδιότητας με την ασφάλιση, την προστασία της αναπηρίας, καθώς και διατάξεις που αφορούν στις επικουρικές συντάξεις.

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή, επιτέθηκε στη Αντιπολίτευση κατηγορώντας την για «κινδυνολογία, επιλεκτική κώφωση και κυνική αμνησία των πεπραγμένων τους με στόχο την τρομοκράτηση του κόσμου και την επάνοδό τους στην διακυβέρνηση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, καθώς υλοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την περεταίρω ένταξη τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, υλοποιώντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, η οποία αν και κυρώθηκε το 2012, ουδέποτε έλαβε τις απαραίτητες εξειδικεύσεις και τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Επεσήμανε πως οι συνθήκες ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους του κράτους. Ειδικότερα, τα παιδιά με αναπηρίες έρχονται αντιμέτωπα με διάφορες μορφές αποκλεισμού βάσει του είδους της αναπηρίας, του τόπου διαμονής, του πολιτισμού και της κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκουν.

Υπογράμμισε ωστόσο πως η «νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εμποδίων και των περιορισμών ορίζοντας σαφώς τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, η οποία οφείλει να μεριμνά και να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο φυσικό, δομημένο, ηλεκτρονικό, και διοικητικό περιβάλλον». Στην κατεύθυνση αυτή επεσήμανε τη σημασία της αξιόπιστης καταγραφής στατιστικών δεδομένων, ώστε να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός πολιτικών για την αναπηρία. Επιπλέον αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο στην επέκταση της χορήγησης ειδικής άδειας για γονείς τέκνων με σοβαρή νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, αυτισμό και σοβαρή κινητική αναπηρία.

Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε πως «οι πολιτικές για την αναπηρία δεν είναι ούτε ευχολόγια ούτε αφορούν έναν μικρό πληθυσμό ανθρώπων, ενώ το ποσοστό φτώχειας για τους ΑμεΑ είναι 70% υψηλότερο από το μέσο όρο. Συνεπώς οι δράσεις που πρέπει υλοποιούνται σχετικά με την προσβασιµότητα, τη συμμετοχή, την ισότητα, την απασχόληση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την κοινωνική προστασία και την υγεία είναι υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και του καθένα και της καθεμιάς μας ξεχωριστά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]