Δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής οι τηλεοπτικοί σεφ

Τους έχουμε θαυμάσει επανειλημμένα, για το πόσο εύκολα μπορούν να φτιάχνουν καταπληκτικά και γευστικά πιάτα. Θέλουμε να τους μοιάσουμε και τους μιμούμαστε, ερευνητές όμως από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (Αμχερστ) απέδειξαν ότι πολλές φορές οι τηλεοπτικοί μάγειρες δεν ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutrition Education and Behavior, αυτό κάνει και τους καταναλωτές να ακολουθούν λάθος πρακτικές σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων.
Αν σκεφθεί κανείς ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εμφανίζονται περίπου 48 εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων, που καταλήγουν σε 3.000 θανάτους, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μην περνάνε λάθος μηνύματα στους τηλεθεατές.
Η προσκόλληση στους κανόνες υγιεινής έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όλο και λιγότεροι καταναλωτές αναφέρουν ότι πλένουν τα χέρια τους πριν τον χειρισμό των τροφίμων, ότι τα μαγειρεύουν στις ενδεικνυόμενες θερμοκρασίες και ότι ξεχωρίζουν το κρέας και τα πουλερικά, από τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Τεράστιο ποσοστό των καταναλωτών (73%) αναφέρει ότι λαμβάνει πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων μόνο από τα μίντια, αντιλαμβανόμαστε επομένως πόσο επικίνδυνο καθίσταται το να μην τηρούνται τα βασικά μέτρα υγιεινής στην οθόνη. Η μελέτη που προαναφέραμε, εξέτασε το αν και κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν στην κουζίνα εργαλεία και γάντια, μέτρα προστασίας από τις επιμολύνσεις, έλεγχος της θερμοκρασίας, κανόνες υγιεινής.
Eπίσης, εξέτασε το αν και το κατά πόσο οι τηλεοπτικοί σεφ αναφέρονταν στους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα.
"Σε σύνολο 39 επεισοδίων, μόλις σε τρία έγιναν τέτοιες αναφορές, ενώ οι πρακτικές που ακολουθούσαν οι μάγειρες, πόρρω απείχαν από τους γνωστούς κανόνες ασφαλείας", σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης, Nancy L. Cohen, PhD, RD, LDN, FAND.
"Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στα τηλεοπτικά σόου μαγειρικής να εκπαιδεύσουμε το κοινό σε πρακτικές ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων και μείωση των περιστατικών των τροφιμογενών νοσημάτων", σημείωσε η κ. Cohen.
stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]