Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει φόρο τραπεζικών συναλλαγών | Κριτική στον Βαρουφάκη

«Φωτιές» άναψε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί μικρό τέλος επί των συναλλαγών ως αντικίνητρο για τις αναλήψεις μετρητών από τα γκισέ ή από τα ATM, ενώ διέψευσε ότι θα φορολογηθούν οι καταθέσεις κεφαλαίων.
Η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών έφερε αναστάτωση και αργότερα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία... αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο , διευκρινίζει ότι για το θέμα είχε κατατεθεί σχετική πρόταση στις συζητήσεις του Brussels Group, ωστόσο η πρόταση απερρίφθη από την ελληνική πλευρά και εν τέλει αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. 
» Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.
» Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση». 
Τι είχε πει ο Γ. Βαρουφάκης
Νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει σε διαβούλευση το μηχανισμό «τακτοποίησης» των καταθέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, το υπουργείο θα προτείνει οι έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό να πληρώνουν φόρο 15% για να μην κατηγορηθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αντίστοιχα, οι έχοντες καταθέσεις στο εσωτερικό θα καλούνται να πληρώσουν φόρο 30% με αντάλλαγμα να μην διωχθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την καταβολή του φόρου οι καταθέτες δεν θα διώκονται για φοροδιαφυγή και δεν θα αναζητείται η προέλευση των χρημάτων τους. Ωστόσο, δεν θα προστατεύονται από άλλα αδικήματα (π.χ. ποινικά).
Σχετικά με τις καταθέσεις της Ελβετίας, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση επί του θέματος. Οι ελβετικές τράπεζες, θα ενημερώνουν με επιστολή τους καταθέτες, οι οποίοι θα καλούνται είτε να πληρώσουν τον φόρο (15%) είτε να προσκομίσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις προέρχονται από ποσά τα οποία έχουν φορολογηθεί νόμιμα. Για όσους δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα υπάρχει μπλοκάρισμα των καταθέσεων.
Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι καταθέσεις. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί μικρό τέλος επί των συναλλαγών ως αντικίνητρο για τις αναλήψεις μετρητών από τα γκισέ ή από τα ATM.
Επίσης, είπε ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν θέλουν να προσμετρήσουν κανένα μέτρο στο δημοσιονομικό κενό που να μην έχει μόνιμο χαρακτήρα. Για τον ΦΠΑ είπε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όπως σημείωσε οι τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) επανήλθαν στη συζήτηση λόγω της εμμονής της τρόικας σε υψηλούς συντελεστές. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το θέμα του ΦΠΑ με ένα τρόπο που θα είναι καθαρά αναδιανεμητικός υπέρ των ασθενέστερων εισοδημάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά επιδιώκεται όλα τα τρόφιμα να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Ερωτηθείς για το εάν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ο υπουργός ανάφερε: «Τη δόση θα την πληρώσουμε, καθώς θα έχει υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου. Αυτό είναι το νέο μου δόγμα».
 eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]