Τα πρώτα κρούσματα της γρίπης του φετινού χειμώνα και ο πρώτος νεκρός

Τρία σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο ένας εκ των οποίων κατέληξε από επιπλοκές του ιού της γρίπης τύπου Α, είναι τα πρώτα περιστατικά που καταγράφονται στην Ελλάδα με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μία μικρή ανοδική τάση. «Κατά τη φετινή περίοδο, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή εκτίμηση, δεδομένου ότι κατά την περσινή περίοδο δεν καταγράφηκε το σύνηθες επιδημικό κύμα, αλλά μία σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της επιδημικής περιόδου. Ο αριθμός όμως των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θεωρούμε ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με την έκθεση για την επιδημία γρίπης 2013-2014, το στέλεχος που επικράτησε ήταν ο γνωστός πανδημικός του 2009, τύπου Α- Η1Ν1. Σημειώθηκαν 338 σοβαρά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη εκ των οποίων το οποίων οι 193 ήταν άνδρες και οι 137 γυναίκες. Εξ αυτών οι 145 κατέληξαν.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης και επαναλαμβάνει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
 iatronea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]