Οι δηλώσεις του Ρένγκλινγκ, ανάσα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μετά την προχθεσινή σκηνή από τα έδρανα της Βουλής όπου οι εξαγγελίες το Αλέξη Τσίπρα αμφισβητήθηκαν μόλις λίγες μέρες μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ, η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρένγκλινγκ, ήρθε να προσθέσει αξιοπιστία στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το bloomberg, ο Ρένγκλινγκ επιβεβαίωσε τη δυνατότητα διαχείρισης του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από το ελληνικό δημόσιο. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είπε πως αν οι τράπεζες δεν χρειαστούν τα χρήματα που βρίσκονται σήμερα ως μαξιλάρι στο ΤΧΣ, αυτά θα μπορούσαν να περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό αποτελεί μια έμμεση επιβεβαίωση ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ για έλεγχο του ΤΧΣ από το ελληνικό δημόσιο είναι ένα εφικτό μέτρο. Φαίνεται να εννοείται ότι το αν θα γίνει ή όχι αποτελεί περισσότερο ζήτημα πολιτικής θέσης και βούλησης.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι ο Ρένγκλινγκ σχολίασε ότι “η Ελλάδα μπορεί πάντα να πει ότι δεν θέλει περισσότερα χρήματα από το ΔΝΤ”. Η εν λόγω δήλωση μπορεί από μόνη της να μην λέει πολλά, όμως σίγουρα καταδεικνύει ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα της οικονομικής της στήριξης μέσα σε ένα διαθέσιμο εύρος επιλογών. Ο επικεφαλής του EFSF ανέφερε παράλληλα ότι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται διαθέσιμα από τον μηχανισμό σταθερότητας και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπορεί είτε να δοθούν στην Ελλάδα, είτε όχι, είτε πάλι να συνεισφέρουν σε μια ενδεχόμενη επιμήκυνση του πρ
ογράμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι επιχαίρουν για τις δηλώσεις του Κλάους Ρένγκλινγκ, για τις οποίες δεν χρειάστηκε οποιαδήποτε πολιτική πίεση και μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι για τις δυνατότητες πολιτικής διαπραγμάτευσης πολλών από τους όρους της υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας στο εγγύς μέλλον. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει τις συντεταγμένες προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλλουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να πείσουν στο εσωτερικό της χώρας για το πραγματοποιήσιμο των εξαγγελιών τους αλλά και την πολιτική τους βούληση να τις κάνουν πράξη.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]