Παρέμβαση του π. Ηλία Μάκου για τη γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Να υψώσουμε τη γροθιά μας στην εγκληματικότητα
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα, ο π. Ηλίας Μάκος (ΜΑ Θεολογίας), αφού συλλυπείται τους οικείους της θανούσης, αναφέρει:
«Το τραγικότατο γεγονός που συνέβη στην Ηγουμενίτσα —μια μικρή τοπική κοινωνία που δεν ήταν συνηθισμένη ούτε εθισμένη σε παρόμοια περιστατικά— με τη δολοφονία μιας νεαρής 25χρονης, πρέπει να μας αφυπνίσει όλους. Ο αρνητικός κοινωνικός αντίκτυπος από αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά χρειάζεται να οδηγήσει σε κοινωνική ευαισθητοποίηση. Να υψώσουμε τη γροθιά μας, όχι για να χτυπήσουμε, αλλά για να μπούμε ανάχωμα στον κοινωνικό κατήφορο.
Αφαιρούνται με μεγάλη ευκολία ζωές ανθρώπων, λες και δεν έχουν την παραμικρή αξία· λες και ο συνάνθρωπος είναι σκουλήκι που το πατάμε επειδή μας ενοχλεί η ύπαρξή του· λες και έχουν σκληρύνει τόσο πολύ οι καρδιές, που πλέον κανένας δεν υπολογίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του άλλου στη ζωή· λες και είναι ασταμάτητη η θυελλώδης τρικυμία στο βυθό των ψυχών.
Τα επονείδιστα εγκλήματα, αλλά και η υπόλοιπη εγκληματική δράση, καταντούν την κοινωνία ζούγκλα. Η εγκληματικότητα τείνει να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις και αυτό δημιουργεί αγανάκτηση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους πολίτες, σε μεμονωμένα άτομα και σε οικογένειες.
Είναι ένα σοβαρό και καυτό ζήτημα, για το οποίο χρειάζεται να αναζητηθούν τρόποι δραστικής καταπολέμησης χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Επιπλέον φανερώνεται —και είναι πολύ ανησυχητικό, χωρίς να το γράφουμε με πνεύμα απαισιοδοξίας, αλλά διαπιστωτικά και ενθαρρυντικά για να αλλάξει κάτι— ότι ξεθωριάζει το θεμέλιο της κοινωνίας μας, μέσα στο οποίο ζούμε και από το οποίο εξαρτάται η ευτυχία μας, η ασφάλειά μας και η ποιότητα της ζωής μας.
Έτσι, ο λόγος για μια επιτυχημένη θεμελίωση της κοινωνίας μας παίρνει αποκαλυπτικό, μαζί και υπαρξιακό χαρακτήρα, με τεράστιες προεκτάσεις σε όλες τις πτυχές του είναι μας.
Το ερώτημα αναπηδά αμείλικτο: Ποιο θεμέλιο έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία μας; Ποιες είναι οι ηθικές βάσεις, οι αρχές και οι αξίες της;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.