Στάση εργασίας Τρίτη 3 Μάρτη στον Δήμο Ιωαννιτών ||Ξεπουλάνε στους ιδιώτες την καθαριότητα και προετοιμάζουν απολύσεις συμβασιούχων ....

 


...... ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ …. Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της αποκομιδής των κάδων ανακύκλωσης, του οδοκαθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, της αποκομιδής «πόρτα-πόρτα» και της αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων φέρνει προς ψήφιση την Τρίτη (3 Μαρτίου) στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών η Δημοτική Αρχή. 

Συγκεκριμένα η Δημοτική Επιτροπή Ιωαννίνων συνεδριάζει με πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή «των μπλε κάδων» σε 4 από τις 5 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών, τον οδοκαθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων σε 4 από τις 5 Δημοτικές Ενότητες, καθώς και στα τουριστικά σημεία των Ιωαννίνων (πρακτικά δηλαδή και στην 5η Δ.Ε.), την αποκομιδή με το αναχρονιστικό σύστημα πόρτα-πόρτα που εισάγεται ως νεωτερισμός, και την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων σε 4 από τις 5 Δημοτικές Ενότητες των Ιωαννίνων και... "επικουρικά" και στην 5η ΔΕ (κέντρο Ιωαννίνων). Η εκχώρηση όλων των παραπάνω υπηρεσιών, όπως και η  αποκομιδή των συμμίκτων και το πλύσιμο των κάδων στις 4 από τις 5 Δημοτικές Ενότητες των Ιωαννίνων, προτείνεται βάση της ίδιας, το λιγότερο ατεκμηρίωτης, εισήγησης, απουσία οποιασδήποτε οικονομοτεχνικής έκθεσης. 

Ο «λογαριασμός» για το λαό των Ιωαννίνων και τους εργαζόμενους του Δήμου έχει δύο σκληρές όψεις: 2,8 εκατομμύρια € το χρόνο, ζεστό χρήμα των Γιαννιωτών, στον εργολάβο και παράλληλα 80 απολύσεις (των εργαζομένων με προσωρινή διαταγή και των συμβασιούχων με 8μηνες συμβάσεις) . 

Ο Σύλλογός μας έχει προειδοποιήσει από καιρό για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή ξεπερνά κάθε άσχημο σενάριο, «φουσκώνοντας» τη δαπάνη για τον εργολάβο κατά 1 εκατομμύριο περισσότερο από αυτά που προϋπολόγισε στην απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη. 

Για να βρεθούν αυτά τα χρήματα είναι υποχρεωτική η απόλυση των συναδέλφων μας που εργάζονται με προσωρινή διαταγή και των συναδέλφων μας που εργάζονται με 8μηνες συμβάσεις. 

Η εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής δεν έχει καμία αιτιολόγηση για τα 2,8 εκατομμύρια και όπως φαίνεται δεν προκύπτει να υπάρχει καμία σχετική μελέτη. Ωστόσο ήταν γνωστό από μέρες ότι ο μεγαλύτερος εργολάβος σκουπιδιών της Ηπείρου ενημέρωνε τους εργαζόμενους ότι θα ξεκινήσουν την αποκομιδή των Ιωαννίνων. 

Εκτός όμως από το χορό των εκατομμυρίων και τις προγραμματιζόμενες απολύσεις εργαζομένων, η πόλη των Ιωαννίνων πάλι δεν θα καθαρίσει καθώς προβλέπονται θέσεις για μόλις 15 οδοκαθαριστές (από τους οποίους οι 14 θα εργάζονται πάλι με σκούπες), όσοι δηλαδή εργάζονται και σήμερα. 

Ωστόσο, είναι αποκαλυπτικό για την αντεργατική πολιτική του Δήμου Ιωαννιτών ότι με τα συνολικά 8.373.720€ που θα δαπανήσουν τα επόμενα 3 χρόνια στον εργολάβο, ο Δήμος Ιωαννιτών θα μπορούσε –βάση ακόμα και του ισχύοντος αντιδραστικού νομικού πλαισίου– να προσλαμβάνει 360 ΜΟΝΙΜΟΥΣ εργάτες (δαπάνη 6.030.720€) και 120 ΜΟΝΙΜΟΥΣ οδηγούς και χειριστές (δαπάνη 2.416.320€) για το αντίστοιχο διάστημα των τριών χρόνων.  Αντί δηλαδή να προσλάβουν τόσο προσωπικό που… θα μπορούσε να συνδράμει και στους γειτονικούς Δήμους, επιλέγουν να ταΐσουν έναν εργολάβο και να αφήσουν την πόλη βρώμικη. 

Αποδεικνύεται ότι για την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων είναι πολιτική επιλογή να πληρώνει ο γιαννιώτικος λαός τα 3α ακριβότερα ανταποδοτικά τέλη πανελλαδικά. Είναι πολιτική επιλογή να γίνονται απολύσεις. Είναι πολιτική επιλογή να βγάζουν κέρδη οι εργολάβοι. Τους είναι απολύτως αδιάφορο αν η πόλη είναι βρώμικη. 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας την Τρίτη από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά τις 12:00 μπροστά στο Δημαρχείο. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 

- Καμία απόλυση συμβασιούχου – μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις

- Να σταματήσει κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας στο Δήμο Ιωαννιτών 


Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]