Ιωάννινα :Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση του Βελισσαρίου|| 6 Φεβρουαρίου
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ
Το πρώην στρατόπεδο Βελισσαρίου, ένας χώρος που πλέον δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και παραμένει περιφραγμένος και ανενεργός, βρίσκεται στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση προωθεί σχέδια επενδυτικής αξιοποίησης real estate, με τσιμεντοποίηση της έκτασης για να κατασκευάσει ιδιωτικές πολυκατοικίες και διπλοκατοικίες προς πώληση σε ντόπιους και ξένους επενδυτές και ιδιώτες, ακολουθώντας μια γενικευμένη πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε πρώην στρατόπεδα σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν συζητήσεις να φαγωθούν άκαρπα κεφάλαια, ώστε να μετακομίσουν και πάλι (!), διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, προς το πρώην στρατόπεδο αυτή τη φορά, ή προτάσεις ακόμα για να κατασκευαστεί ένα νέο λαμπερό και πολυτελές Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων στο σημείο.
Χωρίς καμία δημόσια ενημέρωση ή διαβούλευση, βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό του χώρου μπουλντόζες για την κατεδάφιση κτιρίων ιστορικής σημασίας, ενώ έχουμε γνώση πως τοπικοί εργολαβικοί κύκλοι βρίσκονται ήδη σε επαφές για να συντελέσουν την καταστροφή ενός από τους μοναδικούς ανοιχτούς χώρους, ικανούς να φέρουν απαντήσεις στην περιβαλλοντική κρίση της πόλης, που εδώ και χρόνια πλέον αντιμετωπίζει το κλιματικό πρόβλημα της αιθαλομίχλης, φαινόμενο που όσο περνάνε τα χρόνια μόνο θα χειροτερεύει.
Ο Γιαννιώτικος λαός έχει αποδείξει με τον τρόπο που έχει ανταποκριθεί τόσο στις εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις που έχουν διοργανωθεί όσο και στη συλλογή υπογραφών, πως δεν ενδιαφέρεται για την τσιμεντένια ανάπτυξη των λίγων, αλλά αγκαλιάζει το αίτημα για την μετατροπή του χώρου σε δημόσιο αστικό πάρκο πολιτισμού και αναψυχής, μια ανάπτυξη, δηλαδή, που θα αφορά όλους τους πολίτες αυτής της πόλης.
Διεκδικούμε:
Την άμεση παραχώρηση της έκτασης αποκλειστικά στον Δήμο Ιωαννιτών, και την ένταξη της έκτασης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με χαρακτηρισμό χρήσης γης ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου.
Την προστασία και αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου του παλιού Πολυτεχνείου Ιωαννίνων που βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου και την παύση κατεδαφίσεων στα λοιπά υφιστάμενα κτίρια.
Τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αιθαλομίχλη και τον ρόλο που θα παίξει ένα υπερτοπικό - περιαστικό πάρκο με εκτεταμένες φυτεύσεις, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Τον σχεδιασμό του χώρου αποκλειστικά με κοινωφελείς χρήσεις: πράσινο, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, ήπιες πολιτιστικές υποδομές, δημοτικά αναψυκτήρια και βοηθητικές λειτουργίες του πάρκου.
Καλούμε σε πορεία διεκδίκησης στις 6 Φεβρουαρίου 2026
στις 18:30 μ.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Καλούμε να συμμετέχετε στη συλλογή υπογραφών
για τη διεκδίκηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Βελισσαρίου
είτε δια ζώσης, είτε στο δικτυακό τόπο:https://gr.petitions.com/504530

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.