Του:
Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού
ΘΕΜΑ: «Απορία και οργή προκάλεσε η ενέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Θεσπρωτίας, η οποία έθεσε προς ποινική διαδικασία την τοποθέτηση ιστού 12 μ. μετά της Εθνικής Σημαίας στο «Βουλευτήριο των Σουλιωτών» από τον Αντιπεριφερειάρχη του νομού»
Κυρία Υπουργέ,
Τον Οκτώβριο του 2023, η Π.Ε. Θεσπρωτίας δια του Αντιπεριφερειάρχη της τοποθέτησε ιστό ύψους 12 μ. με επ' αυτού ανηρτημένη τη σημαία έμπροσθεν του «Βουλευτήριου των Σουλιωτών» ως απόδοση ελάχιστης τιμής προς αυτούς τους ήρωες και τους διαρκείς αγώνες τους για ελευθερία.
Κατά την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ο ιστός μετά της σημαίας τοποθετήθηκε άνευ της αδείας από πλευράς της και εξ αυτού του αιτιολογικού η υπόθεση ετέθη ενώπιον δικαστικής διαδικασίας, διότι απαιτούνταν έγκριση, πάντα κατά το σκεπτικό της, για παρέμβαση σε ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο. Η υπόθεση εκδικαζόταν την 11η Απριλίου.
Κατά το «News Οκ» της 11ης Απριλίου, η ανωτέρω Εφορία είχε ειδοποιήσει τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη να απομακρύνει τον ιστό μετά της σημαίας, κάτι το οποίο αρνήθηκε μέχρι τότε να πράξει.
Σας υπενθυμίζουμε ότι είτε η κεμαλική είτε η νεοοθωμανική Τουρκία έχει ανηρτημένη τη σημαία της στις ακροπόλεις της Εφέσου, της Περγάμου και των λοιπών ελληνικών ή ελληνορωμαϊκών αρχαιολογικών χώρων μη κωλυόμενη από το ανωτέρω σκεπτικό. Την επισημαίνουμε ως παράδειγμα για την επιμονή σας για την αποκατάσταση ή αναστήλωση οθωμανικών τζαμιών καθ’ άπασαν την Επικράτεια, καθώς και οθωμανικών κρηνών στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά, ούτε κατά διάνοια θα τολμούσαν να εκθέσουν έστω και την προσωπογραφία του Μωάμεθ στην Εθνική του Πινακοθήκη, όπως έγινε στην εποπτευομένη από εσάς με τις βέβηλες απεικονίσεις της Παναγίας.
Η ελληνική σημαία αποτελεί το σύμβολο του κράτους και προκύπτει η εύλογη απορία με ποιο δικαίωμα απαγορεύεται η ανάρτησή της σε ιστορικό χώρο, αφού το Π.Δ.851/1978, ΦΕΚ 233/22.12.1978, τ.Α. στο άρθρο 6, παρ. 11 δεν προβλέπει απαγόρευση αναρτήσεως της σημαίας σε αρχαιολογικούς χώρους.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να παρέμβετε προς την ανωτέρω υπηρεσία για τη διαρκή παραμονή της ελληνικής σημαίας στο «Βουλευτήριο των Σουλιωτών» και να αποσυρθεί από τη δικαστική διαμάχη με την αιρετή Περιφέρεια; Σε αρνητική απάντηση, ζητούμε να μας πληροφορήσετε το σκεπτικό σας.
Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 5196/8.5.2025 Ερώτηση με θέμα: « Απορία και οργή προκάλεσε η ενέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, η οποία έθεσε προς ποινική διαδικασία την τοποθέτηση ιστού 12μ. μετά της Εθνικής Σημαίας στο «Βουλευτήριο των Σουλιωτών» από τον Αντιπεριφερειάρχη του νομού»
Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 5196/8.5.2025 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Χήτα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Σούλι κηρύχθηκε ως ιστορικός τόπος με την υπ’ αρ. 140672/6148/07.12.1956 (ΦΕΚ 281/Β/29.12.1956) Απόφαση και αναοριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/ Β1/Φ33/73586/3269/23.07.2008 (ΦΕΚ 362 ΑΑΠ/14.08.2008) Υπουργική Απόφαση.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2023, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας πληροφορήθηκε την παρουσία βαρέως τύπου εκσκαφικών μηχανημάτων και τη διενέργεια εκσκαφών σε κεντρικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου, μπροστά στο κτήριο του Κοινοτικού Γραφείου και το Ηρώο των Σουλιωτών και πολύ κοντά στα Πηγάδια Σουλίου. Ακολούθως, στις 06.10.2023, διενήργησε επιτόπια αυτοψία, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι στον χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών, όπου λαμβάνουν χώρα οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις και αποδίδονται τιμές στους αγωνιστές του Σουλίου, είχαν πραγματοποιηθεί εκσκαφικές εργασίες, προκειμένου να κατασκευαστεί τσιμεντένια βάση και να τοποθετηθεί μεταλλικός ιστός ύψους περίπου 15,00μ. στην κορυφή του οποίου επρόκειτο να αναρτηθεί μεγάλων διαστάσεων Ελληνική σημαία.
Το σύνολο των ανωτέρω εργασιών (εκσκαφικές εργασίες, κατασκευή τσιμεντένιας βάσης και ανάρτηση ογκώδους ιστού) εκτελέστηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, στο πλέον κεντρικό σημείο του, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και την έγκριση του αρμόδιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4858/2021 περί «Κύρωσης κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Επιπρόσθετα, οι εργασίες για την τοποθέτηση της σημαίας εκτελέστηκαν με τη χρήση βαρέως τύπου μηχανημάτων πλησίον των Πηγαδιών του Σουλίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη στατική τους επάρκεια. Ο νόμος δεν εξαίρει καμία εργασία. Αφορά όλους και όλοι οφείλουν να τον τηρούν ανεξαρτήτως σκοπού και πρόθεσης.
Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ απέστειλε έγγραφο προς το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ζητώντας να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά παντός υπευθύνου για τις μη αδειοδοτημένες εργασίες εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου.
1
Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, επισημαίνεται ότι δίπλα στον ιστό της νέας σημαίας, που τοποθετήθηκε το 2023, στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου, και εκατέρωθεν του Ηρώου του Σουλιωτών, όπου αποδίδονται τιμές στους αγωνιστές του Σουλίου, είναι μόνιμα αναρτημένες σε ιστούς δύο Ελληνικές Σημαίες μικρότερων διαστάσεων, οι οποίες πλαισιώνουν το Ηρώο.
Κατατίθενται τέσσερις (4) φωτογραφίες από τη θέση εκσκαφής και την τοποθέτηση μεταλλικού ιστού ανάρτησης σημαίας.
Η Υπουργός Πολιτισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.