ΑΣΥ ΠΓΝΙ:Αναφορά-καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για ζητήματα που αφορούν τη μη εφαρμογή του σχετικού νόμου για την υγεινή ασφάλεια της εργασίας στο ΠΓΝΙ
ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΣΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3850/2010 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΓΝΙ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Ο δύο εκλεγμένοι της ΑΣΥ στο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ και ένα μέλος της Επιτροπής Υγιεινής & Ασφάλειας των εργαζομένων του ΠΓΝΙ, κατέθεσαν χτες αναφορά-καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ιωαννίνων με θέμα ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3850/2010 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΓΝΙ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ, η οποία έλαβε αριθ. πρωτ. 307829 / 29.05.2025.
Η αναφορά κατατέθηκε για να υπάρξει η παρέμβαση και συνδρομή της Επιθεώρησης σε πλειάδα ζητημάτων ΥΑΕ που έχουν ως κοινό εμπόδιο επίλυσης την άρνηση της Διοίκησης να εφαρμόσει τις προβλέψεις του νόμου 3850/2010, ώστε να προστατευτεί η Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων του ΠΓΝΙ.
Η Επιτροπή ΥΑΕ των Εργαζομένων όσο κι αν προσπαθεί επιτελέσει το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει στο έργο της εάν δεν επιλυθούν τα τρία ζητήματα-εμπόδια που θέτει η Διοίκηση του ΠΓΝΙ: 1ον η μη γνωστοποίηση της γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου στις υποχρεωτικές από το νόμο συναντήσεις Διοίκησης και Επιτροπής που ΔΕΝ γίνονται, 2ον η απουσία κοινών αυτοψιών σε χώρους εργασίας μαζί με τεχνικούς ασφαλείας και γιατρό εργασίας 3ον η απουσία περιοδικού ιατρικού ελέγχου του προσωπικού.
1ον Κατά παράβαση του νόμου 3850/2010 αρθρο 43 παρ 7, η Διοίκηση του ΠΓΝΙ αρνείται κατ΄ εξακολούθηση, να δώσει στην επιτροπή την Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου του ΠΓΝΙ. Οι επιπτώσεις είναι αφενός μεν η παρεμπόδιση του έργου της επιτροπής, αφετέρου οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν εν μέρει τους φανερούς κινδύνους από την εργασία τους και να αγνοούν τους κρυφούς κινδύνους, τους πιθανούς κινδύνους και τον συνδυασμό κινδύνων από την παρουσία δυο ή παραπάνω κατηγοριών κινδύνων.
2ον Δεν υπάρχουν κοινές αυτοψίες-ελέγχοι τεχνικών ασφαλείας, γιατρού εργασίας και ΥΑΕ, όπως ορίζει ο νόμος 3850/2010 άρθρο 20, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστά στην επιτροπή ΥΑΕτα εξής: το ειδικό βιβλίο ατυχημάτων (άρθρο 43 παρ 2β), ο κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων (άρθρο 43 παρ 2γ) και το ειδικό βιβλίο γραπτών υποδείξεων τεχνικών ασφαλείας και γιατρού εργασίας άρθρο (14 παρ 1 και άρθρο 17 παρ 1). Η επίπτωση όλων αυτών των παραλήψεων, είναι πως μετά τα εργ. ατυχήματα δεν υπάρχουν υποδείξεις για την πρόληψη ατυχημάτων, επαρκής πληροφόρηση, οδηγίες ασφαλούς εκτέλεσης εργασίας, εκπαίδευση του προσωπικού κι επεξεργασία της γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου.
3ον Δεν γίνεται περιοδικός ιατρικός έλεγχος στο προσωπικό, κατά παράβαση του νόμου 3850/2010 κατά παράβαση των άρθρων 18 και 39 και της σύμβασης εργασίας του γιατρού εργασίας με το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα πέρα από τον ιατρικό φάκελο, να μην υπάρχει ατομικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου, όπου βάση του νόμου αναγράφονται τα αποτελέσματα των ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων των εργαζομένων. Ακόμη χωρίς αυτόν τον έλεγχο δεν μπορεί να γίνει Διάγνωση, Καταγραφή και Αναγγελία επαγγελματικής νοσηρότητας καθώς κι εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και υπόδειξη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού, ενώ ήδη υπάρχουν ασθένειες εργαζόμενων, που με βάση την βιβλιογραφία σχετίζονται με εργασία με παράγοντες κινδύνου και λόγω μη περιοδικού ιατρικού ελέγχου δεν δύναται να γίνει η σχετική διερεύνηση.
Πιο ειδικά στην αναφορά υπάρχει επικέντρωση στα τμήματα στα οποία έχουν γίνει εργατικά ατυχήματα χωρίς όμως να ακολουθήσουν κοινές αυτοψίες, εκτίμηση των κινδύνων και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση και πρόληψη πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου , όπως η Ψυχιατρική, το ΤΕΠ, το Χειρουργείο, αλλά και τμήματα όπως το Τμήμα Χημειοθεραπειών και τα Πλυντήρια του ΠΓΝΙ στα οποία έχουν κατατεθεί προς την Διοίκηση συλλογικές αναφορές εργαζομένων για τους επαγγελματικούς κινδύνους με συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης που εδράζονται στην σύγχρονη νομοθεσία, όμως από την πλευρά της Διοίκησης υπάρχει είτε αδιαφορία είτε επικίνδυνη κωλυσιεργία.
Αναφορά γίνεται στην απουσία μετρήσεων για αέρα, θερμοκρασία, φωτισμό και θόρυβο σε όλο το νοσοκομείο, ενώ αυτές παρέχονται δωρεάν από τον ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Ακόμη διαπιστώνεται πως οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι εντός των κτιρίων και των τμημάτων ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια για θερμοκρασία εργασίας και νοσηλείας σε εσωτερικό χώρο. Η τοποθέτηση κλιματισμού σε όλους τους χώρους, για την οποία υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη κρίνεται απαραίτητη για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων και των ασθενών.
Ειδική αναφορά γίνεται στην επικινδυνότητα της οργάνωσης της εργασίας όπου διαπιστώνεται ότι εργαζόμενοι σε κυκλικό ωράριο, ειδικά νοσηλευτές εργάζονται κατά παράβαση του νόμου με λιγότερο από 11 ώρες ανάπαυση την ημέρα, με επιπτώσεις φυσικές, ψυχολογικές και κοινωνικές μεταβολές στους εργαζόμενους. Ο άμεσος κίνδυνος είναι η μείωση της αντίληψης και των αντανακλαστικών μετά από τόσες ώρες εργασίας χωρίς επαρκή ανάπαυση που καθιστά τους εργαζόμενους επιρρεπείς σε εργατικά ατυχήματα στο χώρο εργασίας και κατά την μετάβαση από την εργασία στο σπίτι. Επίσης δεν υπάρχουν υποδείξεις και μέτρα πρόληψης από την διοίκηση σε αυτό. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με ένα άλλο βασικό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ,την υποστελέχωση τμημάτων του νοσοκομείου.
Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν καθημερινή υπόθεση την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας μας και αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με σύγκρουση με την ακραία υποτίμηση που επιδεικνύει η Διοίκηση του ΠΓΝΙ για την σωματική και ψυχική μας Υγεία.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.