ΙΩΑΝΝΙΝΑ :ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉ ΒΙΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΠΌ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ...

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ:ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΙΑΤΡΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ :ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ο ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-LIVE :ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ:LIVE ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ

Ερώτηση Βελόπουλου για τον θάνατο 47 αλόγων στα Ιωάννινα λόγω μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα||Δεν υπάρχει μόλυνση λέει το Υπουργείο

 



ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 10/3/2025

Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3'Νότιου

Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τον κ. Υπουργό Υγείας

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Καταγγελία για τον θάνατο 47 αλόγων στα Ιωάννινα λόγω

μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα»

Κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν καταγγελιών με βαθιά ανησυχία αναδεικνύουμε το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα σε φάρμα στα Ιωάννινα, όπου 47 άλογα σε μικρό χρονικό διάστημα βρήκαν φρικτό θάνατο εξαιτίας της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Το συμβάν αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση αλλά ενδεικτικό της σοβαρής περιβαλλοντικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η μόλυνση του νερού οφείλεται σε επικίνδυνα απόβλητα που ενδεχομένως να προέρχονται από βιομηχανικές ή αγροτικές δραστηριότητες της περιοχής. Η έλλειψη αυστηρού ελέγχου και η ανεπαρκής διαχείριση αποβλήτων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την πανίδα αλλά και τη δημόσια υγεία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων σε περιοχές με αυξημένο περιβαλλοντικό κίνδυνο;

Υπάρχουν προγράμματα τακτικών ελέγχων της ποιότητας του νερού στις φάρμες και τις κτηνοτροφικές μονάδες στην προαναφερθείσα περιοχή;

Υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία λόγω της κατανάλωσης νερού από τον ίδιο μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα;

Ποιες είναι οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου και ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού σε παρόμοιες περιπτώσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής


Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή

Σε απάντηση της με αρ. 3865/10.03.2025 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο, με θέμα: «Καταγγελία για τον θάνατο 47 αλόγων στα Ιωάννινα λόγω μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα», και κατά το μέρος της δικής μας αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:


Για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του υπ' αριθμ. α' σχετ., στο οποίο καθορίζονται οι παράμετροι παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης καθώς και οι παραμετρικές τιμές τους.

Επιπλέον, στην ως άνω διάταξη, καθορίζονται «οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης» και οι «αρμόδιες αρχές» για την παρακολούθηση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, ως εξής:

Για τις υδρεύσεις Δήμων κ.λ.π, υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης (πρώτος βαθμός ευθύνης) είναι οι Δήμοι, ή Σύνδεσμοι Δήμων ή ΔΕΥΑ..., οι οποίοι φέρουν μεταξύ άλλων την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος ύδρευσης και γενικά της λήψης κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού, χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο.

Για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης της Τ.Κ. Πεδινής του Δήμου Ιωαννιτών, «υπεύθυνος φορέας ύδρευσης» είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

Οι Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων (δεύτερος βαθμός ευθύνης) συνεργάζονται με τους υπεύθυνους φορείς ύδρευσης προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη παροχή υγιεινού καθώς και ασφαλούς πόσιμου νερού, η ποιότητα του οποίου θα πληροί τους όρους της νομοθεσίας.

Δεν υποκαθιστούν τους υπεύθυνους φορείς ύδρευσης αλλά ασκούν εποπτικό έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το πόσιμο νερό που διαθέτουν για κατανάλωση οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις που προδιαγράφονται στο παράρτημα Ι του ανωτέρω (α) σχετ. (μικροβιολογικές και χημικές παράμετροι).

Το Υπουργείο Υγείας έχει επιτελικό ρόλο και στο πλαίσιο αυτό καταρτίζει κατευθυντήριες οδηγίες προς τους υπεύθυνους φορείς ύδρευσης και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην Τ.Κ. Πεδινής του Δήμου Ιωαννιτών, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ιωαννίνων με τα (γ) και (δ) σχετ. έγγραφα, ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας για τα ακόλουθα:

Δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην εν λόγω περιοχή.

Από δειγματοληψίες που πραγματοποίησε ο Δήμος Ιωαννιτών κατά το έτος 2024 και προγενέστερα στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής (Τ.Κ. Πεδινής Δήμου Ιωαννιτών) προκύπτει ότι όλες οι μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι που εξετάστηκαν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και το νερό του δικτύου ύδρευσης της περιοχής κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Από δειγματοληψίες που πραγματοποίησε ο Δήμος Ιωαννιτών κατά το 1ο τρίμηνο του 2025 στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής (Τ.Κ. Πεδινής Δήμου Ιωαννιτών) προκύπτει ότι όλες οι μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι που εξετάστηκαν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και το νερό του δικτύου ύδρευσης της περιοχής κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]