Πίσω απὸ το Καθολικὸ της ιστορικής Ιεράς Μονής Στομίου.....αναπαύεται εν ειρήνη ο μακαριστός γέροντας Κοσμάς ...


 Tην Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κοσμάς Σιώζιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Στομίου Κονίτσης, εκοιμήθη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου όπου παρέμεινε το τελευταίο διάστημα, δεχόμενος την φροντίδα των πατέρων της Μονής. Ακολούθως, το σκήνωμα του μακαριστού Γέροντος τέθηκε προς προσκύνηση στο Καθολικό του Μολυβδοσκεπάστου, όπου πραγατοποιήθηκε η ανάγνωση των Ιερών Ευαγγελίων και το βράδυ τελέστηκε Ιερά αγρυπνία.
χθες, 24 Φεβρουαρίου 2025, αφού αναχώρησε το σκήνωμα, τελέστηκε στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, η Εξόδιος Ακολουθία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονή Στομίου Κονίτσης, Γέροντος Κοσμά Σιώζιου. Προεξάρχων της Εξοδίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, με την συμμετοχή Κληρικών και Μοναχών από Άγιον Όρος, Κόνιτσα, Πωγώνι, Ιωάννινα, Πάτρα Σιάτιστα Εράτυρα, Χαλκιδική κ. α.
την όλη μέριμνα και τον συντονισμό είχε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Λιόλιος.
ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, ήταν o τελετάρχης.
ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παναγιώτου, έκανε σύντομη αναφορά στην πορεία του βίου του μακαριστού Γέροντος Κοσμά, από παιδί έως και την κοίμησή του.
εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, στον επικήδειο λόγο του ανέφερε χαρακτηριστικά :
στο πρόσωπο του Γέροντος Κοσμά βρίσκει πλήρη εφαρμογή ο λόγος του Προφήτου Ησαΐου «εις τίνα δε επιβλέψω, αλλ η επί τον ταπεινόν και ησύχιον και τρέμοντα τους λόγους μου ; ». ο πατήρ Κοσμάς ήταν ένας άνθρωπος με σοβαρή και κατασταλαγμένη προσωπικότητα κρυμμένη μέσα στην απλότητα και στην ταπείνωση. Τόνισε ακόμη ο Σεβασμιώτατος, ότι ο π. Κοσμάς δεν ήταν ένα λουλούδι του ανθοπωλείου με άρωμα ψεύτικο, αλλά ένα αγριολούλουδο που φυτεύθηκε στα άγρια βουνά της Κονίτσης! Αυτό το πρότυπο ποιμένος αναζητούν σήμερα οι άνθρωποι και όχι το εξεζητημένο, το προκλητικό, το πομπώδες. το αποδεικνύει άλλωστε το πλήθος του κόσμου που αναπαύτηκε στο πετραχήλι του αλλά και η κοσμοσυρροή που πραγματοποιήθηκε και συνήλθαν τόσοι πολλοί στον Ναό του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα για να τιμήσουν το πρόσωπο του Γέροντος Κοσμά και να λάβουν την ευχή του.
το αναλόγιο διηκόνησε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Θάνος και τον πλαισίωσαν οι πρωτοψάλτες Μιχαήλ Παπάζογλου, Χρύσανθος Σιχλιμοίρης, Στέργιος Μπούγιας, Νικόδημος Καλλιντέρης και Ευάγγελος Μέμος.
Κατόπιν, μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας, κλήρος και λαός, όλα «τα παιδιά του Καλόγερου», ανέβηκαν πεζοπορώντας προς το «περιβολάκι της Παναγίας» κατά τον Όσιο Παΐσιο, την Ιερά Μονή Στομίου. Κουβάλησαν στα χέρια για ένα διάστημα το σκήνωμα του Γέροντος, ακολουθώντας τον ποταμό Αώο και ενεταφίασαν το λείψανο του Καθηγουμένου, πίσω από το Καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής Στομίου.
Βαριά η παρακαταθήκη που κληρονόμησε στους ανθρώπους του αύριο κι εμείς, ανέτοιμοι, υπνούντες νωχελικώς πάνω στις δάφνες του παρελθόντος και στους καμάτους των προγόνων, ευχόμαστε να αναδείξει ο Θεός για την Κόνιτσα, αντίστοιχα πνευματικά διαμετρήματα, ώστε να διακονήσουν με τον ίδιο ζήλο την Εκκλησία του Χριστού και να ποιμάνουν τον ορφανό λαό του Θεού. Αμήν.
Φωτογραφίες : Αντώνιος Βρόϊκος, Ευάγγελος Μέμος, Γεώργιος Αγόρου.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]