Καταιγίδα ακρίβειας στην αγορά και το 2025


 Η ακρίβεια είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για την οικονομία το 2025, καθώς παγιώνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των θεσμών, μια σταθερά υψηλότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ε.Ε. τάση για ανατιμήσεις λόγω δομικών προβλημάτων στην εγχώρια αγορά, αλλά και εξαιτίας συγκυριών που σχετίζονται με τις τιμές ρεύματος, αλλά και με την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τη Dealnews , η πιο ορατή παρενέργεια είναι, εξηγούν πηγές της αγοράς, να φρενάρει ο τροφοδότης της ζήτησης, η ιδιωτική κατανάλωση, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα στην πράξη συρρικνώνεται. Ωστόσο, αυτό που ήδη αποτιμάται από τις μελέτες και επηρεάζει όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας (από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση έως το μεγάλο «ατού» της χώρας των τουρισμό) είναι η απώλεια ανταγωνιστικότητας.


Η ΤτΕ στην τελευταία της έκθεση εξηγεί πως ο πληθωρισμός και φέτος θα τρέχει πιο γρήγορα από ό.τι στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, από ό,τι στη Γερμανία, στη Γαλλία ή στην Ιταλία. Το ίδιο ισχύει και για την ανταγωνιστικότητα κόστους, με μόνο αντιστάθμισμα το φθηνό (ακόμη) εργατικό δυναμικό. Η ΤτΕ εκτιμά πως «ο πρόσφατος κύκλος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, με αφορμή την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, εξαντλείται».


Το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, εξηγώντας πως ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός, αρκετά πάνω από τον μέσο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ειδικά σε επίπεδο δομικού δείκτη, που επιταχύνθηκε ξανά τον Νοέμβριο στο 4%.



Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει πως συνολικά κατά την περίοδο των πληθωριστικών πιέσεων, που εκδηλώθηκαν μετά την υποχώρηση της πανδημίας μέχρι και σήμερα (Αύγουστος 2021 – Οκτώβριος 2024), ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος) αυξήθηκε συνολικά κατά 21% στην Ελλάδα και κατά 17,6% στην Ευρωζώνη. Την ίδια περίοδο η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε σε 22%, με την ονομαστική αποζημίωση των μισθωτών εργαζομένων να υπολείπεται σημαντικά της αύξησης του ΑΕΠ (καθώς ανήλθε σε 10,5%), ενώ η αύξηση του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος και μεικτού εισοδήματος υπερέβη εκείνη του ΑΕΠ και ανήλθε σε 23%. «Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φαίνεται να τροφοδοτείται περισσότερο από τις αυξήσεις των κερδών παρά από τις αυξήσεις των μισθών» αναφέρει. Περιγράφει, επίσης, τη«ψαλίδα» σε σχέση με την Ε.Ε., είχε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά την περίοδο 2021-2023 16,2%, αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων σχεδόν ανάλογη, αλλά και άνοδο στο ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα 17,5%…


Τα στοιχεία δείχνουν, λοιπόν, πως υπερκέρδη ροκάνισαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την οποία μέχρι τώρα συντηρούν οι πολύ συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις. Τώρα φαίνεται πως όλα αυτά έχουν επιπτώσεις…



Η ΤτΕ επισημαίνει πως φέτος ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών περιόρισε την αποκλιμάκωση του Γενικού Δείκτη που αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% φέτος και να παραμείνει στη συνέχεια ελαφρά πάνω από το 2%. Το 2027 αναμένεται μια πρόσκαιρη επιτάχυνση του εναρμονισμένου δείκτη στο 2,5%, λόγω ενσωμάτωσης της επίδρασης του συστήματος εμπορίας εκπομπών ρύπων στην ενεργειακή συνιστώσα του. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να είναι πιο επίμονος, ενώ ο δομικός αναμένεται στο 3,5% το 2024 (ήταν 4% τον Νοέμβριο) και στο 3,1% το 2025.


Φθίνει και πάλι η ανταγωνιστικότητα


Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας κατά το 2024, έπειτα από ένα σερί βελτίωσης (με τροφοδότη τους εργαζόμενους), εμφάνισε διττή πορεία, καθώς, σύμφωνα με τους δείκτες πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, επιδεινώθηκε ελαφρώς ως προς τις σχετικές τιμές, ενώ βελτιώθηκε ως προς το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Η ανατίμηση του ευρώ, αν και πιο περιορισμένης έκτασης έναντι εκείνης του 2023, λόγω ενδεχομένως και του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε να μεταβάλλει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της νωρίτερα από ό,τι η Fed, συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες ανταγωνιστικότητας τόσο της Ελλάδος όσο και των περισσότερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, οι διαφορετικές εξελίξεις στο εγχώριο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις επιμέρους οικονομίες της Ε.Ε. επέδρασαν διαφορετικά στην εξέλιξη των σχετικών δεικτών ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας.


Σε όρους διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία έτη στην Ελλάδα, με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου ή υποδομών του κράτους, δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει σε όρους αύξησης της οικονομικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με την κατάταξη της χώρας στις εκθέσεις των σύνθετων δεικτών διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία της Ελλάδος ανατιμήθηκε (χειροτέρευσε) κατά 2,4% το εννεάμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με την ΕΚΤ.


«Οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι χρήσης μη συμβατικών όπλων επιτείνουν τις συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας και διαμορφώνουν δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον για το παγκόσμιο εμπόριο, το κόστος ενέργειας και τους διαύλους θαλάσσιας μεταφοράς αγαθών, με ταυτόχρονη εξασθένηση στον ρυθμό αύξησης της διεθνούς ζήτησης» επισημαίνεται. Αναμένεται επιδείνωση 0,6% στην ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία.

 dealnews.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ DEALNEWS  (ΦΥΛΛΟ 27/12/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]