"Δίχτυ" προστασίας από τον Αρχέλων για τις χελώνες του Αμβρακικού Κόλπου

 


Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα αποτελούν το σήμα κατατεθέν  του Αμβρακικού Κόλπου και η παρουσία τους αναδεικνύει την σπουδαιότητα του οικοσυστήματος. Ο Αρχέλων, ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας χρόνια τώρα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες για την προστασία των χελωνών υλοποιώντας ερευνητικά προγράμματα και συνάμα ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία για την προστασία τους.

Η Αλίκη Παναγοπούλου συντονίστρια ερευνητικών θεμάτων του Αρχέλων μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας και στην εκπομπή  “Ολα στον αέρα” με τον Χρήστο Ανεμοζάλη για τα όσα ενδιαφέροντα συμβαίνουν στην περιοχή.  Σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου ο Αμβρακικός αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα για τα δελφίνια, τα σαλάχια, την ορνιθοπανίδα αλλά και αγαπημένο σημείο τροφοληψίας των θαλάσσιων χελωνών.

Ο Αρχέλων κάθε χρόνο εντοπίζει και μαρκάρει περίπου 200 χελώνες του Αμβρακικού, ενώ μέσω της “Συμμαχίας για τον Αμβρακικό” θα υλοποιηθούν και άλλες δράσεις για να εντοπιστούν σημεία όπου συχνάζουν ακόμη περισσότερες χελώνες. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι έχουν εντοπιστεί σημεία φωλεοποίησης στα ανοιχτά του Αμβρακικού όπου η θερμοκρασία της άμμου είναι πιο χαμηλή κι αυτό ευνοεί την γέννηση αρσενικών χελωνών.

Σύμφωνα με την κ.Παναγοπούλου μείζον πρόβλημα και κυρίαρχη απειλή για τις χελώνες της Μεσογείου είναι τα αλιευτικά εργαλεία και σε ένα περιορισμένο όμως βαθμό και ο παράγοντας άνθρωπος. Η συντονίστρια ερευνητικών θεμάτων του Αρχέλων χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την “αρμονική” συνύπαρξη των αλιέων με τις θαλάσσιες χελώνες, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα που όμως μπορεί να λυθεί με καλή διάθεση , ενημέρωση και συνεργασία.

Δημ.Ραδιοφωνία ΠρέβεζαςΔημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]