Πανελλαδική απεργία σήμερα

 


24ωρη  πανελλαδική  απεργία της ΓΣΕΕ σήμερα  .Παράλληλα δεμένα θα είναι  τα πλοία στα λιμάνια της χώρας ενώ  στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει   μεταξύ άλλων και  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ.

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ 

• Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.

• Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

• Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

• Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

• Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».

• Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).

• Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

• Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων 

ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ


10:30 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


 ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ


 


Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Συνένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο  ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.


Εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Εμείς όμως επιμένουμε. Το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί. Να πληρώσουν οι ένοχοι!


Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την προετοιμασία της απεργίας στις  17 Απρίλη.


Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας  στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους! Προσπερνάμε της ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που είναι σταθερά στρατευμένες στη λογική της ανταγωνιστικότητας, των κοινωνικών διαλόγων και της κοινωνικής ειρήνης, που είναι προσκολλημένες στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην απεργία ήταν η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο υπονόμευσης των αγώνων μας.


Σε δεκάδες χώρους δουλειάς και κλάδους αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχουν κατακτήσεις, οργανώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης και όχι της μοιρολατρίας, όπως στο ΖΑΓΟΡΙ που μετά την επιτυχημένη στάση εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα τους για υπογραφή συλλογικής σύμβασης.


Συνεχίζουμε τον δρόμο του αγώνα και της απεργιακής κλιμάκωσης!


Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μην θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.


Οι «αυξήσεις» που  θα προκύψουν από τον απαράδεκτο καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, θα εξαφανιστούν «εν ριπή οφθαλμού» λόγω ακρίβειας.


Η ΝΔ μιλάει για αποκλιμάκωση στα κύματα ακρίβειας την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη  έτρεχε με 3,2%, οι αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και ιδιαίτερα στα τρόφιμα ξεπερνούν το 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Βελόπουλου και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα εξωραΐζουν την κατάσταση που υπάρχει στην Ε.Ε. Κρύβουν ότι οι πραγματικές ευθύνες της ΝΔ βρίσκονται στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που από κοινού ψηφίζουν τόσο στην Ελληνική Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή.


Αυτή είναι η πραγματικότητα! Αυτή είναι που οδηγεί κάθε εργατικό-λαϊκό σπίτι να μην μπορεί να βγάλει το μήνα, όταν οι έρευνες του ΣΕΒ για το προηγούμενο έτος δείχνουν ότι μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της και θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση είναι καλή. Καλή για τις επιχειρήσεις, κακή και ανάποδη για τους εργαζομένους. Όταν την ώρα που στενάζουμε στις δαγκάνες της ακρίβειας δίνουν 7 δις ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟικές δαπάνες και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.


Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!


 


Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους σωτήρες που θα προασπίσουν τα συμφέροντα μας. Η δύναμη των εργαζομένων, των φοιτητών, των αγροτών, των μικρών επαγγελματιών βρίσκεται στην οργάνωση και στον κοινό αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής.  Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης και της αμφισβήτησης. η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις.


Συνεχίζουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία


Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα και νόμους στην υγεία και την παιδεία.  Όπως ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που υπερψηφίστηκε από τη Κυβέρνηση αλλά καταψηφίστηκε από τους φοιτητές στη ζωή και στα αμφιθέατρα και συνεχίζουμε μαζί με τα παιδιά μας ,τους φοιτητές να ακυρωθεί στην πράξη. Όπως τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τα «νόμιμα» φακελάκια που προχωρούν παραπέρα την εμπορευματοποίηση της υγείας επιδιώκοντας η κυβέρνηση να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη να συντηρεί και να χρηματοδοτεί δημόσιες μονάδες υγείας.


Απεργούμε ξανά για τις ζωές μας, διεκδικούμε:


·  Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.


·  Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.


·  Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.


·  Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.


·  Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους.


·  Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.


·  Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.


·  Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.


·  Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.


·  Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.


·  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.


·  Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.


·  Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».


·  Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.


·  Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]