Ανακοίνωση εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στον ΦΣ Ιατρικής Ιωαννίνων για το απογευματινό χειρουργείο που ακυρώθηκε στο ΠΓΝΙ

Με συλλογικό αγώνα βάζουμε φρένο στον κατήφορο των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και της υποεκπαίδευσης


Οι τελευταίες εξελίξεις με την ακύρωση και ένταξη στο πρωινό δωρεάν ωράριο, του απογευματινού επί πληρωμή χειρουργείου για καρκίνο παγκρέατος επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: τη δύναμη των συντονισμένων αγώνων που αναδεικνύουν πως ότι οι μαχόμενοι γιατροί με μπροστάρη την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και συνολικά υγειονομικοί, δεν ξεπουλάνε την ηθική τους, ούτε συμβιβάζονται με λογικές συναλλαγής με ασθενείς που θέλουν να τους κάνουν πελάτες μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Αντίστοιχες κινητοποιήσεις κατάφεραν να μπλοκάρουν απογευματινό χειρουργείο για κάταγμα (!) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ αντίστοιχα έγινε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Αυτός είναι ο δρόμος!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ κινούμενη στις ράγες που έστρωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και υπαγορεύουν οι οδηγίες της ΕΕ, απογειώνει με το νόμο για τα απογευματινά χειρουργεία, την εμπορευματική λειτουργεία του νοσοκομείου. Πρακτικά αυτό που λέει, χυδαία, ο νόμος είναι: Οικονομική συναλλαγή για ιατρική πράξη. Μέχρι σήμερα, στο δημόσιο νοσοκομείο τέτοια συναλλαγή αφορούσε μια ανήθικη μειοψηφία που λειτουργούσε παράνομα ενώ πλέον περνάμε βίαια σε άμεσες πληρωμές, που νομιμοποιούν το φακελάκι και πειθαναγκάζουν τους γιατρούς να «συμμορφωθούν» για να επιβιώσουν επαγγελματικά. Πού μπαίνει το όριο πλέον; Γιατί στις περιπτώσεις που αναφέρουμε παραπάνω το όριο ξεπεράστηκε. Ποιος θα προστατεύσει τους  ασθενείς συνολικά από την άγρια εκμετάλλευση της κατάστασης της υγείας τους; Ιδίως όταν το μέτρο κάνει «πρεμιέρα» με καρκινοπαθή

Τα ερωτήματα αυτά είναι πιεστικά, ιδίως όταν βλέπουμε, όπως και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Τμήματος (23/4), μερίδα καθηγητών μας να δικαιολογεί αυτή την πρακτική με τη θέση πως ο καρκίνος παγκρέατος δεν είναι επείγον χειρουργείο (!!!) και ότι το όλο ζήτημα είναι πυροτέχνημα (!) που απασχολεί μόνο (!) τον καθηγητή που ήθελε να χειρουργήσει με αυτόν των τρόπο. Μας προβληματίζει η στάση τους για την αντίληψη που καλλιεργεί για τον κοινωνικό και ανθρώπινο ρόλο του επιστήμονα. Αυτό γιατί με την ατομική και τη συλλογική μας προσπάθεια μέσα από τον φοιτητικό μας σύλλογο, συστηματικά παλεύουμε για να εκπαιδευτούμε σύγχρονα και ολοκληρωμένα, έχοντας στον προσανατολισμό μας ότι, θα θεραπεύουμε ασθενείς-ανθρώπους και όχι γενικά ασθένειες. Με άλλα λόγια ότι θέλουμε να κοιτάμε τον ασθενή μας στα μάτια όχι στην τσέπη. 

Σε συνέχεια των παραπάνω δεν μας προκαλεί εντύπωση η τοποθέτηση καθηγητή μας που είναι μέλος και της διοίκησης του ΠΓΝΙ πως «είναι υποχρέωση των ειδικευομένων να εκπαιδεύουν τους φοιτητές!» Ο συγκεκριμένος ξέρει πολύ καλά τι λέει! Άλλωστε, αυτός είναι και ο μακροπρόθεσμος στόχος για το ΕΣΥ, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί και οι  ΕΣΥτες να ασχολούνται μόνο με το ατομικό τους πελατολόγιο με τις συναλλαγές τους με τους ασθενείς ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους, απαλλαγμένοι από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα που έτσι και αλλιώς πολλοί αντιμετωπίζουν ως πάρεργο. Αντικειμενικά η εκπαίδευση μας πέφτει στα χέρια των ειδικευόμενων που είναι και αυτοί θύματα της ίδιας πολιτικής, όταν τσακίζονται από τα εξαντλητικά ωράρια και την υπερεφημέρευση  όταν και οι ίδιοι ουσιαστικά δεν εκπαιδεύονται από κανέναν.

Οι φοιτητές ιατρικής, οι νέοι γιατροί έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας και αυτό είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας! Πιο έμπειροι πλέον, καθώς μαζί μάθαμε να παλεύομε ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής, ενάντια στο foundation year, για μέτρα προστασίας της υγείας στην πανδημία κ.α. Μαζί ξέρουμε να νικάμε! Θα νικήσουμε και στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη αναδεικνύοντας την Πανσπουδαστική Κ.Σ για 3η συνεχόμενη φορά πρώτη δύναμη στην ιατρική Ιωαννίνων αλλά και πανελλαδικά! Με την ψήφο μας στέλνουμε μήνυμα, στην κυβέρνηση και στα «παιδία της» μέσα στη σχολή τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πως οι νέοι γιατροί θέλουμε και διεκδικούμε σύγχρονες  και αναβαθμισμένες  σπουδές και δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό που μας πλασάρουν δηλαδή επιστήμονες που ξεπουλάνε την επιστήμη και την ηθική τους για να βγάλουν χρήματα από τον πόνο των ασθενών. Όλοι και όλες μαζί θα βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια! 

Εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ στον Φοιτητικό Σύλλογο Ιατρικής Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]