Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την επισφαλή Παιδιατρική περίθαλψη στην Ήπειρο

 


Τις επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης των παιδιών που έχουν δημιουργηθεί στην Ήπειρο εξαιτίας των μεγάλων κενών, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Έξαρχος, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης.


Όπως τόνισε ο Ν. Έξαρχος, οι Παιδιατρικές Κλινικές στα Νοσοκομεία της Πρέβεζας και των Φιλιατών λειτουργούν οριακά λόγω της έλλειψης μόνιμων ειδικευμένων παιδιάτρων και της λήξης των συμβάσεων επικουρικών, ενώ κάποιες εφημερίες καλύπτουν παιδίατροι από τα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας, αποδυναμώνοντας έτσι και αυτές τις μονάδες Υγείας.


Επίσης, κατήγγειλε ότι στην Άρτα δεν υπάρχουν γιατροί με άλλες απαραίτητες εξειδικεύσεις για παιδιά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών που χρήζουν εξειδικευμένης παιδιατρικής φροντίδας, απ’ όλα τα παραπάνω νοσοκομεία, να μεταφέρονται στα Γιάννενα, στο ΠΓΝΙ ή στο ΓΝ «Χατζηκώστα».


Ωστόσο σημείωσε ότι η Παιδιατρική Κλινική του ΓΝ «Χατζηκώστα», που εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα, έχει σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευμένους παιδίατρους. Συγκεκριμένα, σήμερα υπηρετούν μόνο τρεις μόνιμοι, ένας επικουρικός που θα φύγει και μία παιδίατρος διορισμένη στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας. Επιπλέον υποχρεώνονται από το ΕΚΕΠΥ να δέχονται διακομιδές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένης παρέμβασης να μεταφέρονται στο ΠΓΝΙ την επόμενη μέρα.


Από την άλλη, ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην απουσία συγκροτημένης ομάδας παιδοχειρουργών - παιδοαναισθησιολόγων ακόμη και στο ΠΓΝΙ, που υποχρεώνει τους γονείς να μετακινούνται ακόμη και για μεσαίας βαρύτητας χειρουργεία σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.


Ακόμα τόνισε ότι, η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των παιδιών, αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος στις πολλαπλές μετακινήσεις.


Όσο για την παιδιατρική κλινική του ΠΓΝΙ έχει σοβαρότατες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό για την ασφαλή εποπτεία και φροντίδα όλων των παιδιών, ενώ το ιατρείο του Παιδιατρικού ΤΕΠ βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 100 μέτρα από τον χώρο του ΤΕΠ, με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται διασωληνώσεις παιδιών και στον διάδρομο.


Τέλος, ανέφερε ότι στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πολλά ΚΥ δεν έχουν παιδίατρο. Χαρακτηριστικά στον Δήμο Ιωαννίνων με πληθυσμό 112.000 κατοίκων, υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος στο ΚΥ Ιωαννίνων και άλλοι 2 στα ΤΟΜΥ. Το ΚΥ δεν εφημερεύει 24ωρο και δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο, λόγω και μετακινήσεων ιατρών του εργαστηριακού κλάδου σε νοσοκομεία της Ηπείρου.


Με βάση τα παραπάνω, ο Ν. Έξαρχος ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις όλου του απαραίτητου, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία όλων των Παιδιατρικών Κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ της Ηπείρου, την πρόσληψη όλων των αναγκαίων μόνιμων παιδιάτρων και άλλου προσωπικού στα ΚΥ της Ηπείρου και την εξασφάλιση 24ωρης/7ήμερης λειτουργίας των ΚΥ για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Ακόμα τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝ «Χατζηκώστα» και η στελέχωσή της με απαραίτητες εξειδικεύσεις, με δεδομένη τη συμμετοχή της στην υποδοχή διακομιδών βαρέων περιστατικών, που στέλνει το ΕΚΕΠΥ.


Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, βασιζόμενος σε στοιχεία που του επέδωσε η αρμόδια τοπική υπηρεσία, παρουσίασε μια εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσον αφορά την παιδιατρική είναι «σχεδόν καθολικά καλυμμένες οι θέσεις», προσθέτοντας ότι σε «υπηρετούν επιπλέουν επικουρικοί παιδίατροι».


Απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα στοιχεία που παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ και δεν μίλησε καθόλου για την ανάγκη προσλήψεων. Γι’ αυτό και ο Ν. Έξαρχος στην δευτερολογία του, κάλεσε τον υπουργό να ενημερωθεί σωστά για τα κενά που αναγκάζουν παιδιά να διασωληνώνονται σε διαδρόμους! Όπως είπε, δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν υπάρχει σχεδιασμός για την παιδιατρική περίθαλψη, γιατί η υγεία των παιδιών μπαίνει στη ζυγαριά κόστους - οφέλους, η οποία γέρνει προς τα κέρδη των επιχειρηματιών.


Μη έχοντας να απαντήσει επί της ουσία για τα σοβαρότατα προβλήματα, ο Αδ. Γεωργιάδης αφού... απήγγειλε ρήσεις του Δημοσθένη από τον 4ο αιώνα π.Χ. κατέφυγε κατά την προσφιλή τακτική του στον αντικομμουνισμό, λέγοντας ότι στον καπιταλισμό τα λεφτά τα φέρνουν οι επιχειρήσεις... για να υπάρχουν ΤΕΠ και να πηγαίνετε στα νοσοκομεία, ενώ στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχαν. Πήρε πληρωμένη απάντηση από τον Ν. Έξαρχο ότι τα νοσοκομεία και στην Ελλάδα φτιάχνονται με τα λεφτά του λαού. Ωστόσο, ο Αδ. Γεωργιάδης φυσικά γνωρίζει ότι στην ΕΣΣΔ η πρόσβαση σε ποιοτική υγεία και πρόνοια ήταν πραγματικά καθολική, υψηλού επιπέδου και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]