LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αρτα| Πανηπειρωτική σύσκεψη αγροτών - Διαμαρτυρία στις 16 Γενάρη και κινητοποιήσεις στις 26 Γενάρη


 Πάνω από 100 βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι απ’ όλη την Ήπειρο συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα «Διώνη» στο συνεδριακό κέντρο Άρτας μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας (ΟΑΣΝΑ). Πήραν ομόφωνα απόφαση την οργή και την αγανάκτηση τους, να την κάνουν δύναμη διεκδίκησης και  προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.  


Αποφάσισαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Tρίτη 16 Γενάρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενώ στις 26 Γενάρη προχωρούν σε κινητοποιήσεις τις πρωτεύουσες των νομών, με την ΟΑΣΝΑ να καλεί σε συγκέντρωση τον αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στην γέφυρα της πόλης.


Στη σύσκεψη μέσα από δεκάδες παρεμβάσεις αναδείχτηκε το σύνολο των προβλημάτων των βιοπαλαιστών παραγωγών και των διεκδικήσεων τους. Συγκεκριμένα απαιτούν να στηριχτεί το εισόδημά τους που έχει υπέστη βαρύτατο πλήγμα για να μπορούν να συνεχίσουν την παράγωγη τα επόμενα χρόνια . Δίνουν αγώνα επιβίωση.


Οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της ακαρπίας στην Ελιά (πάνω από 95%) λόγο των περσινών άσχημων καιρικών φαινομένων αλλά και της ανυπαρξίας υποδομών όπως αρδευτικών έργων.


Οι παραγωγοί στα εσπεριδοειδή αντιμετωπίζουν μειωμένη χαμηλής ποιότητας παράγωγη εξαιτίας της  εξάπλωση του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», που τα προσβάλλει. Ακόμη χειρότερα απειλούνται με καταστροφή του κεφαλαίου αφού το έντομο προσβάλλει και τα δέντρα με κίνδυνο να ξεραθούν. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι ενώ το έντομο έχει εμφανιστεί από το 2015 σε εγκαταλειμμένα χωράφια, το κράτος δεν υλοποίησε κανένα ουσιαστικό μετρό αντιμετώπισης του, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις. Αποτέλεσμα φέτος να εξαπλωθεί σε όλο τον κάμπο της Άρτας με ολέθριες συνέπειες.


Η παράγωγη των αμπελουργών αντίστοιχα έχει υποστεί συντριπτικό χτύπημα από τον περονόσπορο.



Μειωμένη παράγωγη λόγο καιρικών συνθηκών εμφανίζουν και οι μελισσοκόμοι που πρόσθετα «καίγονται» από το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και τις κάθε είδους απαγορεύσεις που τους επιβάλει η Κυβέρνηση στην παράγωγη και διακίνηση των προϊόντων τους.


Απέναντι σε όλα αυτά τα επείγοντα προβλήματα ο ΕΛΓΑ παρά την αύξηση «φωτιά» των ασφαλιστικών εισφορών δεν δίνει δεκάρα για την ακαρπία στην ελιά, τον περονόσπορο στα αμπέλια και τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη στα εσπεριδοειδή.


Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν τον δικό τους σταυρό. Οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ σαν βόμβα έχει πέσει ο εκβιασμός για νέα μείωση στην τιμή. Συγκεκριμένα η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μιλάει για μείωση της τιμής του γάλατος κατά 10 λεπτά το κιλό για την νέα γαλακτοκομική περίοδο που θα προστεθεί στις δυο προηγούμενες μειώσεις που έκανε των 3 λεπτών/κιλό. Η νέα μείωση σημαίνει για ένα κτηνοτρόφο απώλεια εισοδήματος 5.000 € για μια ποσότητα 50 τόνων εντείνοντας τα αδιέξοδα του. Έτσι, από τη μία οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και από την άλλη η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.


Παράλληλα οι αγρότες καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.


Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής της λαϊκής οικογένειας στο χωριό, όπως και συνολικά στις πόλεις, έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο λαδί. Οι αγρότες καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια τον χονδρεμπόρων όπου αγόρασαν το λάδι από τους παραγωγούς με 4€ - 5€ και το πουλάνε 15€.

apo o 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]